Sari la conținut

Aciditatea în exces – o cauză majoră a problemelor de sănătate

Cauza multor boli este, de multe ori, aceeași: prea multe deșeuri acide în organism. Acestea sunt eliminate parțial din corp prin rinichi, plămâni sau piele, însă cele ce nu pot fi eliminate sunt reabsorbite din colon în ficat, puse din nou în circulație în corp și în final depuse în țesuturi. De aici până la declanșarea bolii nu mai este decât un pas. În plus, din cauza excesului de aciditate corpul ia mai multe minerale alcaline de la organe și sistemul osos, astfel încât să poată neutraliza acidul:

”Una din urmările cele mai grave ale hiperacidității este lipsa de calciu pentru că acesta trebuie utilizat la neutralizarea surplusului de acid şi deci este răpit oaselor şi dinților; așa apar desele fracturi, boli ale coloanei, ale articulațiilor șoldului, nervilor şi multe altele.” (Ernst Gunter)

ai grija ce mananciAi grijă ce mănânci

Există alimente care formează numai acizi, altele care formează numai baze (alcalinitate), iar altele, un raport al celor două.

  • Alimente care formează 100% acizi: carnea, grăsimile animale, zahărul alb, sarea de bucătărie, pâinea albă și intermediară, uleiul rafinat și produse din făină albă.
  • Alimente care formează 100% baze (alcalinitate): legume și verdețuri
  • Alimente neutre: bananele foarte coapte, pepenii, roșiile și merele dulci coapte.
  • Alte alimente formează atât acizi cât și baze.

Ernst Gunter spune în lucrarea sa, ”Hrana vie”, că hiperaciditatea este echivalentă cu lipsa substanțelor minerale. El le recomandă bolnavilor de reumatism, artroză, celor ce au probleme cu dinții sau cu oasele să aibă un regim bazat pe alimente bazice.

“Hrana optimă pentru sistemul digestiv al omului așa cum este el lăsat de la natură se compune din 1/5 (20%) acizi şi 4/5 (80%) săruri alcaline sau baze.”

De aceea, e lesne de înțeles că în cazul creșterii acidității sângelui, organele de eliminare, mai ales rinichii, sunt suprasolicitate.

Alcalinizarea, calea spre însănătoșire

Foarte important este felul în care corpul procesează mineralele:

”Anumite minerale sunt acid-întăritoare. Asta înseamnă că, în corp, ele leagă toxinele acide şi lasă reziduurile formatoare de alcalinitate în salivă şi urină. Mineralele acid-întăritoare sau formatoare de alcalinitate sunt: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fier şi mangan. Alimentele sau alte substanţe ingerate care le conţin pe acestea produc de obicei reziduuri alcaline. Astfel, aceste alimente sunt numite formatoare de alcalinitate.” (Formula sănătății perfecte, Dr. Louis Bon de Brouwer)

alcalinizarea, calea spre insanatosire

De cealaltă parte stau mineralele alcalin-întăritoare, cele care leagă rezervele minerale alcaline și lasă reziduurile acide în salivă și urină. Aici intră: fosforul, sulful, clorul, iodul, bromul, cuprul, siliconul și fluorul. Deci, alimentele care conțin aceste minerale produc de regulă reziduuri acide.

Organele și nevoile lor alcaline

Inima – e unul dintre organele care are cea mai mare nevoie de alcalinitate. Când nu e curățat de toxine, sângele supune inima la surmenaj. Deșeurile acide modifică pulsul, împiedică oxigenarea sângelui și degradează starea inimii.

Ficatul – îndeplinește o mulțime de funcții, printre cele mai importante fiind procesarea toxinelor acide din sânge, producerea enzimelor alcaline și apăra organismul de substanțele nocive. Atunci când reziduurile acide sunt prezente în sânge, ficatul este pus la grea încercare, de aceea detoxifierea constantă a acestui organ este atât de importantă.

Pancreasul – reglează glicemia din sânge, este dependent de o dietă alcalină corectă și secretă în intestinul subțire enzime digestive cu rol alcalin.

Rinichii – funcția lor este să elimine urina și acizii în exces. Pentru că principalul lor rol este să mențină sângele alcalin, este de înțeles de ce nu trebuie suprasolicitați cu un exces de aciditate.

Splina – are nevoie de un mediu alcalin pentru a funcționa la capacitatea normală. În caz contrar, devine mărită și își încetinește mecanismele.

Colonul – are mare nevoie de alcalinitate și trebuie menținut curat, căci otrăvurile care se depun pe pereți se pot întări și reabsorbi în sânge.

polen si fagure de miere3 super-alimente care produc alcalinitate

  1. Polenul de flori – este foarte alcalinizant și este socotit un aliment complet. Este recomandat să se înceapă cu un sfert de linguriță de 2-3 ori pe zi sau cu capsule.
  2. Lăptișorul de matcă – o linguriță pe zi e suficient pentru a-ți recăpăta energia și vitalitatea. Și el este foarte alcalinizant și este recunoscut drept un produs de întinerire.
  3. Produsele cu clorofilă – ” Singura diferenţă dintre clorofilă şi sânge este centrul moleculei. Clorofila formează sângele şi alcalinizează puternic sistemul.” În acestă categorie intră lucrena, algele marina, spirulina, iarba de orz sau de grâu (le găsești disponibile și sub formă de pudră sau capsule), dar și urzica, leurda, spanacul, broccoli, salata verde sau loboda.

Surse:
1. „Formula sănătății perfecte – Dieta alcalină”, Theodore A. Baroody
2. „Hrana vie”, Ernst Gunter
3. „Întinerirea si raportul alcalin-acid

Licenţa Creative Commons
„Aciditatea în exces – o cauză majoră a problemelor de sănătate” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns