Sari la conținut

Alcalinizarea: cum să îți redobândești și să-ți păstrezi sănătatea ideală

Importanţa unui raport alcalin-acid corect şi a pH-ului echilibrat în organism nu este o idee nouă în nutriţie şi medicină.

Dimpotrivă, ea a fost adusă în discuţie încă din anii ‘40, de către ultimul profet al umanităţii, americanul Edgar Cayce, cel care vorbea despre detoxifierea corpului prin ierburi, clisme, post, masaj, băi de abur şi hrana potrivită în scopul alcalinizării corpului.

Mai recent, doctorul Robert O. Young afirma următoarele, în cartea sa, Miracolul pH-ului: „Ne putem vindeca singuri schimbând mediul din interiorul corpului nostru. Potenţialii invadatori nu vor mai avea posibilitatea să se dezvolte şi vor deveni inofensivi.“ Doctorul Young urma, astfel, o idee pe care doctorul Charles Bernard o afirmase cu tărie în timpul vieţii sale : „Nu de germeni şi alţi agenţi patogeni trebuie să ne facem griji, ci de propriul nostru teren interior.“

Ce înseamnă alcalinizarea şi ce este pH-ul?

Nutrienţii din alimente, precum carbohidraţii, proteinele, lipidele etc, sunt livraţi celulelor prin sistemul sanguin, iar acestea utilizează oxigen pentru a-i arde şi a oferi corpului energie. În urma acestei operaţiuni, în afară de apă şi dioxidul de carbon care este dat afară de plămâni, în corp rămân şi reziduuri, sub formă de săruri.

Prin urmare, hrana considerată bună sau rea pentru noi este determinată de cantitatea şi calitatea deşeurilor (sărurilor) produse de ea: alcaline sau acide.

Aciditatea şi alcalinitatea unei substanţe este măsurată cu ajutorul pH-ului (potenţialul de hidrogen), pe o scară logaritmică de la 1 la 14. Fiecare număr din aceasta scară reprezintă logaritmul concentrării ionilor de hidrogen. La valoarea 7, substanţa este considerată neutră, sub 7 este acidă, iar peste 7, alcalină.

Cu toate acestea, deşeurile alcaline sunt foarte rare în corpul nostru, căci, aşa cum arată unele studii, practic 99% din reziduuri sunt acide. De aceea urina şi pielea (transpiraţia), cele două mari canale de eliminare, au pH acid.

Nu e de mirare, deci, că în organismul nostru se acumulează în exces deşeurile acide, corpul nereuşind să facă faţă eliminării lor. Ele sunt eliminate parţial prin rinichi, plămâni şi piele, dar o parte din ele este depozitată în ţesuturile unde există o circulaţie mai slabă a sângelui: burta la bărbaţi, şolduri la femei, încheieturi, articulaţii, anumiţi muşchi – în ambele cazuri. Aşadar, deşeurile pe care nu le eliminăm devin deşeuri solide precum colesterolul, acizii graşi, acidul uric, pietre la rinichi, la bilă, fosfaţi, sulfaţi şi diverse formaţiuni cristaline, ce se acumulează în corp. Iar această situaţie se traduce prin hiperaciditate, care duce la contractarea unor boli, îndeosebi reumatism, arteroscleroză, osteoporoză, gută, şi îmbătrânire accelerată.

Mulţi specialişti în nutriţie au mers până acolo încât au spus că toate bolile au aceeaşi cauză esenţială: prea multă aciditate. Iar excesul de aciditate forţează corpul să ia mai multe minerale alcaline – calciu, sodiu, magneziu, potasiu – de la organele vitale şi de la sistemul osos, pentru a neutraliza acidul şi a-l elimina din corp. Iar asta lucrează tot împotriva propriei noastre sănătăţi.

Ce soluţii avem?

Alcalinizarea reprezintă tocmai revenirea corpului la un raport al pH-ului echilibrat, prin eliminarea deşeurilor acide în exces.
Noi avem mai multe modalităţi la îndemână pentru a lucra tocmai spre binele nostru, prin reducerea acidităţii.

Dietă: reducerea ponderii alimentelor acide şi creşterea procentului celor alcaline. Se consideră că un raport de 80% produse alcaline faţă de 20% acide este cel corect. Ce înseamnă alimentaţie alcalină? Una bogată în cereale, seminţe, nuci, anumite legume şi fructe, care menţine echilibrul delicat al pH-ului sângelui şi al ţesuturilor şi echilibrul acido-bazic al organismului.

Exerciţii fizice, urmate de saună, în special cea cu infraroşii. Sportul arde calorii şi înmoaie sărurile acide prin mişcare şi transpiraţie.

Liposucţii, acele operaţii de îndepărtare a zonelor unde deşeurile acide s-au depus în cantităţi mai mari.

În fine, cel mai important procedeu pentru neutralizarea acizilor constă în consumul de apă alcalină. Ea dizolvă acizii, care sunt eliminaţi, apoi, de rinichi.

Dacă ești interesat să afli mai multe modalități despre cum poți crea un mediu alcalin în interiorul organismului, astfel încât să îți întărești sistemul imunitar și să-ți redobândești sănătatea, citește cartea Formula sănătății pefecte – Dieta Alcalină.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns