Sari la conținut

Top 5 alimente pentru imunitate crescută

Cu toții căutăm fel de fel de metode care să ne întărească sistemul imunitar și să ne ”țină”departe de afecțiunile specifice toamnei. Iar primul lucru pe care suntem tentați să îl facem este să luăm suplimente alimentare care promit o imunitate de fier. În afară de acestea însă, mai la îndemână și mult mai simplu este să aduci în dietă acele alimente cu adevărat valoroase pentru sănătate, alimentele-minune care luptă cu bolile.

1. Usturoiul

usturoiE renumit pentru proprietățile antibacteriene, antioxidante și antivirale, fiind considerat de generații la rând un adevărat medicament.

  • ajută la producerea celulelor albe, responsabile cu lupta împotriva infecțiilor,
  • ajută în afecțiunile cardiovasculare,
  • reduce nivelul colesterolului
  • îmbunătățește circulația.

Tuse, bronșită, dureri de gât, toate sunt prevenite și ameliorate cu ajutorul usturioului: cam 1-2 căței de usturoi pe zi țin problemele departe. Cel mai bine este să îl consumi crud, căci așa beneficiezi de toate proprietățile sale, care se pierd atunci când e gătit și mai ales prăjit la temperatură mare. Una dintre cele mai agreate variante de consum este în salate.

”Amestecați o lingură de miere cu un cățel de usturoi zdrobit și stoarceți suc de lămâie dizolvat într-o cană cu apă fierbinte. Luați acest preparat de trei ori pe zi pentru tratarea guturaiului, bronșitei și problemelor la sinusuri.” (Michael Van Straten)

2. Iaurtul

iaurtProbioticele din iaurt sunt bacterii sănătoase care mențin echilibrul intestinal și împiedică formarea bacteriilor patogene în intestin. Studii științifice recente au scos la iveală că bacteriile din iaurt îmbunătățesc activitatea sistemului imunitar al corpului. În plus, ajută digestia, e recomandat în perioadele în care se iau antibiotice și e ajutor de nădejde în cazurile de candidoză și cistită. Pe cât posibil, încearcă să consumi iaurt natural, preparat în casă. Iaurtul de fructe din comerț nu intră în această recomandare, pentru că are îndulcitori, conservanți și arome, deci nu e nicidecum un benefiuciu pentru sănătate. Dacă vrei un astfel de sortiment, poți amesteca acasă iaurt natural cu bucăți de fructe și îi poți îmbunătăți și îmbogăți conținutul cu nuci, miere sau un praf de scorțișoară.
Alături de iaurt, stă și chefirul, deseori recomandat pentru păstrarea unei imunități bune, căci are rol antioxidant și, pe lângă bacteriile benefice, conține vitamine, minerale și enzime, făcându-l unul dintre cele mai bune, dacă nu chiar cel mai benefic produs lactat pentru organism.

3. Varza

varzaLunile de toamnă sunt foarte darnice și ne aduc legume și fructe parcă anume create pentru a ne da energie și a ne feri de boli. Nu ne rămâne decât să ne bucurăm de ele și să le includem cât mai des în alimentație. Bogată în fier, acid folic, vitamina C, beta-caroten și potasiu, varza e un aliment valoros. Sucul de varză e folosit în tratarea ulcerului, iar consumul regulat din acest aliment previne apariția cancerului. O variantă agreată de mulți este varza murată, recomandată în mod special pentru întărirea sistemului imunitar, fiind o sursă excelentă de probiotice și vitamine: A, B, E și C.

4. Sfecla roșie

sfecla rosieUmple acum tarabele din piețe și ar fi păcat să nu profităm de o adevărată porție de sănătate. Vitaminele, mineralele și antioxidanții conținuți:

  • grăbesc vindecarea gripei și răcelii,
  • curăță sângele,
  • ameliorează anemia
  • îmbunătățește imunitatea, dând organismului un start excelent în noul sezon.

Indiferent cum e preparată, sfecla își păstrează calitățile. Nu arunca frunzele, căci sunt la fel de valoroase, conțin betacaroten, acid folic, potasiu, fier și vitamina C. Se pot fierbe, la fel ca alte legume.

”Un tratament excelent pentru sindromul oboselii postvirale, al oboselii cronice, pentru febra glandulară sau pentru recuperarea după o boală istovitoare este amestecul de sucuri de sfeclă, morcovi, măr și țelină. Consumați un pahar cu această băutură înaintea fiecărei mese.” (Michael Van Straten)

5. Cătina

cătinăTrebuie neapărat să ai în vedere o cură cu cătină în această perioadă delicată, căci vindecă și previne virozele respiratorii și gripa, are proprietăți antioxidante, excelente pentru întărirea sistemului imunitar, e plină de vitamine și are un conținut foarte ridicat de vitamina C. Ca să o păstrezi mai ușor și să o consumi mai cu spor, spal-o, las-o la scurs, pune-o în borcane, dar umple-le numai trei sferturi, iar deasupra completează cu miere de salcâm. Ia câte o linguriță în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Fă-ți chiar acum rezerva de cătină pentru iarnă și chiar primăvară, căci acesta este momentul ei – se recoltează din august până la sfârșitul lui octombrie, deci acum o găsești în piețe din abundență.
Despre alimente bogate în antioxidanți și vitamine care întăresc sistemul imunitar afli mai multe informații din cartea Alimente care combat cancerul, de la Editura Vidia.

Licenţa Creative Commons
„Top 5 alimente pentru imunitate crescută” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns