Sari la conținut

10 paşi pentru a-ți construi încrederea în sine

Cei din jur vorbesc de-a valma între ei. Ridici şi tu timid două degete, ca să te înscrii la cuvânt, dar nimeni nu te bagă în seamă… Propunerile tale – de bun simţ, şi productive, şi inspirate – nu sunt niciodată adoptate, nici în şedinţele de la serviciu, nici în reuniunile de familie… Şi tu ce faci? Suferi şi taci? Revizuieşte-ţi atitudinea faţă de tine: meriţi mai multă stimă decât îţi acordă ceilalţi. Ba chiar mai multă stimă decât îţi oferi chiar tu. Iată o strategie în 10 paşi, ca să-ţi faci curaj să înfrunţi lumea şi să o obligi să ia act de prezenţa şi de valoarea ta. Şi, automat, să îţi recapeţi încrederea în sine.

1. Nu ocoli privirea celuilalt

De fiecare dată când cineva se uită în ochii tăi, începi să priveşti în jos, în lateral, întorci capul, te foieşti, nu eşti în elementul tău… Încetează să mai eviţi contactul vizual! Comunicarea nu se bazează exclusiv pe cuvinte. Expresia feţei – a ta şi a interlocutorului – joacă un rol cel puţin la fel de important. Atenţie, totuşi, să nu cazi în extrema cealaltă şi să-ţi fixezi continuu partenerul de dialog, ca şi cum aţi fi într-o competiţie de genul ”care cedează primul” şi îşi fereşte privirea.

2. Reciclează-ţi frica

”Cine vine cu idei noi?”. Şeful a lansat provocarea. Ai cel puţin câteva idei foarte potrivite cu tema, momentul şi contextul, dar… nu îndrăzneşti să ”ataci” tu primul. Ba te mai şi împiedici în temeri – dacă nu e o idee chiar aşa grozavă, dacă va stârni zâmbete persiflante? Arunci priviri furişe în stânga, în dreapta, doar-doar ia altcineva cuvântul înaintea ta. Şi, fir-ar să fie!, cineva chiar o face şi lansează chiar ideea pe care tu ai sugrumat-o în faşă. Şi care, iată, este primită cu aplauze.
Acum ai învăţat lecţia? Data viitoare, nu-ţi mai risipi energia căutând să îţi disimulezi nervozitatea; încearcă, dimpotrivă, să o transformi în acţiuni: vorbeşte, ieşi în întâmpinarea celorlalţi! Careva se simte dator să demonetizeze ideile tale? Propune-i, pe un ton relaxat, să supraliciteze: să vină cu o idee şi mai bună, şi mai constructivă.
“Succesul tău depinde în proporție de 85% de abilitatea de a îți comunica ideile, cu precădere de capacitatea de a-i convinge pe alții să coopereze cu tine ca să obții rezultatele pe care le dorești.” (Legile secrete ale influenței, Dr. Robert Anthony)

3. Creează contactul

A lega o conversaţie cu o persoană pe care abia ai cunoscut-o sau cu vecinul de palier cu care te întâlneşti din an în paşte ţi se pare o corvoadă. Ce ar fi să îţi imaginezi că nu eşti singurul care are trac în astfel de situaţii? Ia-ţi inima în dinţi şi creează contactul, în loc să îl tot eviţi. Altfel, oamenii te vor taxa pe bună dreptate drept ”un sălbatic”. După ce ai legat prima conversaţie, vei căpăta mai multă încredere în tine. Şi, la următoarea întâlnire, ”necunoscutul” se va fi transformat deja într-o persoană agreabilă.
comunicare
“Ochii în sine pot să transmită mai multe tipuri de mesaje. Când surprindeţi pe cineva că se uită la voi, de obicei acesta este un semn de implicare, pe când dacă îşi fereşte privire a, îşi manifestă dorinţa de a evita contactul. Din acest motiv cerşetorii de pe stradă încearcă să vă privească în ochi. După ce stabilesc contactul vizual, persoanei abordate îi este greu să se retragă. Ochii comunică o atitudine pozitivă sau negativă; la fel, comunică dominanţă sau supunere.” (Legile secrete ale influenței, Dr. Robert Anthony)

4. Plonjează în apă

Nu mai aştepta muntele să vină la tine, ieşi tu în întâmpinarea lui. Alătură-te fiecărui grup de discuţii care dezbate un subiect de interes pentru tine, bifează experienţe noi.. Încetul cu încetul, vei căpăta abilitatea de a te adapta la contexte noi în timp record.

5. Nu imita

Desigur, uneori poate fi util să iei drept model o persoană care se dovedeşte a fi mereu sigură pe sine. Totuşi, imitaţia este benefică doar între anumite limite. Încrederea în sine se manifestă diferit, în funcţie de personalitatea şi de stilul fiecăruia. Nu poţi deci ”să iei cu copy paste” atitudinea altuia. Găseşte-ţi un mod de expresie numai al tău!

6. Repetă: ”sunt cel mai bun!”

Foloseşte metoda lui Émile Coué, autor al metodei de dezvoltare personală bazată pe autosugestie şi precursor al psihologiei comportamentale şi al gândirii pozitive. Psiholog şi farmacist, Coue a făcut minuni pentru prieteni şi pacienţi învăţându-i să se autosugestioneze rostind celebra sa frază: ”În fiecare zi, din toate punctele de vedere, totul merge din ce în ce mai bine”. Repetă-ţi, aşadar: ”Voi reuşi!”, ”Sunt cel mai bun!”. Evident, gândirea pozitivă dă rezultate doar în măsura în care o asimilezi, nu este suficient să repeţi frazele mecanic, ca un papagal, fără a le lăsa să vibreze în fiinţa ta.

7. Afirmă-te

Fără doar şi poate, când ridici vocea nu transmiţi un mesaj de încredere în sine, dar… te ajută totuşi să te afirmi. Fie şi numai pentru că se creează un moment de linişte, în care toţi ochii şi toate urechile sunt pe recepţie. Şi, în mod sigur, este mai eficient decât să şuşoteşti cu mâna la gură. După ce ai obţinut ceea ce voiai – ai captat atenţia -, priveşte-ţi interlocutorul în ochi şi adresează-i-te direct, vorbind clar, calm, hotărât.
comunicare

8. Nu-ţi stabili obiective nerealiste

Nu cumva neîncrederea aceasta în sine este alimentată de un sentiment permanent al eşecului? Şi asta nu se întâmplă oare fiindcă ridici ştacheta în mod exagerat? Încetează să-ţi mai stabileşti sau să mai accepţi obiective inaccesibile!
Una din cheile încrederii în sine este realismul: trebuie să îţi cunoşti capacităţile şi, în special, limitele. Eventual, segmentează obiectivele pe care le urmăreşti în mai multe etape mici, intermediare. Vei reuşi mai uşor să îţi atingi scopul, bifându-le una câte una. Cu condiţia să rămâi între limitele rezonabilului.

9. Progresează

Tot în scopul de a evita eşecurile, trebuie să devii conştient de erorile pe care le-ai comis. Evaluează cât mai exact cauzele eşecurilor trecute, fie ele din viaţa profesională sau din cea privată. Evitând să repeţi vechile erori, vei obţine succesele la care doar visai pe vremea când ”călcai în gropi”. Şi vei fi tot mai sigur pe tine.

10. Practică un sport

Ce legătură are cu subiectul nostru? Uite că are: alege un club sportiv, înscrie-te la o disciplină care te atrage. Este esenţial să te înscrii la categoria ta (începător, avansat…). Încearcă să îţi înfrunţi adversarii de acelaşi nivel cu tine. Vei vedea cum victoriile pe care le vei repurta îţi vor fortifica încrederea în propriile capacităţi şi talente. Şi, în scurt timp, vei fi tu însuţi surprins de progresele pe care le-ai obţinut.
Teoria sună bine? Să vezi ce bine îţi vor prinde aplicaţiile ei practice! Sus inima şi la atac! O lumea aşteaptă ca tu să o cucereşti. Şi, în fiecare zi, din toate punctele de vedere, totul va merge din ce în ce mai bine.
sport
Licenţa Creative Commons
„10 PAŞI PENTRU A-ȚI CONSTRUI ÎNCREDEREA ÎN SINE” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns