Sari la conținut

Cum să combați cele mai comune 5 obiceiuri care te împiedică să obții ce îți dorești

Cu toții știm că primele luni din an au un efect miraculos asupra noastră și ne dau sentimentul unei noi șanse, al unei schimbări care ne va duce acolo unde ne dorim. În această perioadă ne construim o listă întreagă cu cele mai importante obiective: „anul acesta mă las de fumat” ; „anul acesta mă apuc de alergat” ; “anul acesta vizitez 3 ţări străine”, „vreau să slăbesc 10 kg” etc. Partea bună este că în felul acesta ne programăm viitorul și ne clarificăm drumul spre ce ne dorim. Partea mai puţin bună este că, deși începem anul ambițioși și cu forțe proaspete, luna martie deja ne găsește mai puțin antrenați în planurile noastre, demotivați sau descurajați.

Cele 2 cauze ale eșecului

S-a dovedit faptul că există două motive esențiale din cauza cărora nu reușim să obținem ceea ce ne dorim în viață. Primul motiv este faptul că nu știm clar direcția în care vrem să mergem. Cu alte cuvinte, nu cunoaștem suficient de precis obiectivul, de ce vrem acel lucru și ce acțiuni trebuie să întreprindem zilnic pentru a obține ceea ce ne dorim.
O altă explicație a nereușitei este faptul că ne abatem mult prea repede de la dorințele noastre. Explicația abaterii nostre de la ceea ce ne dorim stă în credințele noastre limitative și în obiceiurile pe care le practicăm aproape zilnic, și care, fără să ne dăm seama, reușesc să ne saboteze.

5 probleme, 5 soluții

Așa că, în spiritul entuziast și energic al primăverii care stă/vrea să vină, îți voi prezenta aici cele mai comune cinci obiceiuri care ne sabotează și modul în care le putem combate.

1. Ne complacem în situația în care suntem/ Refuzăm să ieșim din zona noastră de confort

Teama de respingere, refuz, eșec sau schimbare, este cea care, de multe ori, ne obligă/ne determină să rămânem în zona noastră de confort. Astfel, continuăm un job care nu ne mai place și care nu mai contribuie la dezvoltarea noastră, o relație care nu mai funcționează sau un anturaj care ne face rău și ne împiedică să ne urmăm dorințele.
Cheia rezolvării: apasă butonul de “restart” al vieții tale. Imaginează-ți cum ar arăta viața ta dacă ai avea tot ceea ce visezi și gândește-te că nimic nu este imposibil. De aceea, fiecare moment al vieții tale, poate fi o oportunitatea bună de a schimba ceea ce nu îți mai place. Resetarea vieții tale, presupune ridicarea standardelor pe care le ai. Nu te mulțumi cu puțin, ci acceptă faptul că meriți mai mult și că poți găsi resursele atât interioare, cât și exterioare care te vor ajuta să evoluezi și să te bucuri mai mult de viață.

2. Ascultăm ceea ce ne spune mintea și nu ceea ce ne spune sufletul

Este unul dintre cele mai comune obiceiuri care blochează fericirea noastră și de multe ori, apare sub formă de autoanaliză și autocritică. Lipsa de încredere în forțele proprii este rezultatul acestui obicei. Când ne bazăm prea mult pe gânduri, certitudini și ignorăm stările emoționale, ajungem să cădem în capcana incertitudinii și nesiguranței. Acționăm mai mult din frică, și nu din conștientizare și acceptare.
Cheia rezolvării: prin meditație, tehnica observării sau prin repetiție, acordă-ți timp să te descoperi. Fii prezent la orice acțiune pe care o faci, observă-ți gândurile care îți trec prin minte și analizează-le fără să te implici emoțional. Fii încrezător în forțele proprii și repetă-ți afirmații pozitive, care să înlocuiască gândurile negative. Cu alte cuvinte, dă-i ceva de joacă minții tale, ori de câte ori încearcă să te împiedice să faci ceea ce îți dorești.

3. Ignorăm momentele de inspirație

Cu toții avem momente de ispirație. Fie că e vorba de un impuls care te-a determinat să accepți o invitație la un eveniment care ți-a schimbat viața, fie că este vorba de inspirația de a fi „omul potrivit la momentul potrivit” într-un anumit context, sau intuiția de a face și a spune un lucru care ți-au schimbat cursul vieții, toate acestea sunt momente de inspirație. De multe ori, aceste momente lipsesc din viața noastră, tocmai datorită faptului că, petrecem prea mult în zona noastră de confort și în minte. Pierdem aceste momente de ispirație chiar atunci când ne pierdem curiozitatea, cheful de viață și când nu suntem antrenați în nicio activitatea care să ne facă deplini fericiți.

Cheia rezolvării: ca să te eliberezi de acest obicei, trebuie mai întâi să hrănești impulsurile creativ și ideile care îți apar, făcând un pas afară din zona ta de confort. Cu alte cuvinte, trezește creativitatea din tine. Dacă îți dorești să scrii o carte, ia o foaie și un pix și exersează. O să observi că ideile vor veni scriind. Dacă îți dorești să călătorești mai mult, caută oferte, abonează-te la newsletter-ul agențiilor de turism, urmărește blogurile de călătorii sau decorează-ți pereții camerei cu fotografii ale destinațiilor în care dorești să ajungi. O să observi cum drumurile către dorințele tale încep să se deschidă.

4. Lăsăm frica să ne ghideze

frica

Frica este o stare emoțională umană care are rolul de a ne proteja de un pericol. Partea mai puțin bună e că de multe ori ajunge să ne guverneze viața, să ne influențeze alegerile și să ne facă mai nefericiți. Majoritatea nereușitelor noastre ajung să aibă la bază cel puțin o frică: frica de eșec, teama de a nu fi părăsit, teama de singurătate, frica de schimbări, teama de necunoscut. Pe mulți dintre oameni, frica îi conduce spre depresie, anxietate, stres, frustrare, dependență și multe alte stări ce le blochează dorințele și momentele de fericire. Se știe că drumul spre o viața mai împlinită, cere o transformare ce aduce cu ea acceptarea și îmbrățișarea oricărei incertitudini și temeri pentru că, de fapt, siguranța și bucuria sunt de partea cealaltă a acestei provocări.
Cheia rezolvării: inspirația vine din sufletul tău, așa că lasă-ți inima să te ghideze, ori de câte ori dorești să te bucuri mai mult, să fii mai fericit. Oamenii fericiți, echilibrați și puternici au învățat că este sănătos să se încreadă în puterea intuiției lor și înțelepciunii lor interioare. Așa că ai încredere și înfruntă teama trecând prin ea. Observă modul în care te simți când îți este frică, studiază-ți emoțiile fără să le alimentezi prin gânduri negative, observă-ți reacțiile fără să te critici și vei observa că, neîntreținută, frica se va domoli și se va îndepărta de tine.

5. Ne facem mult prea multe griji despre ce gândesc alții

Încă de mici suntem învățați să primim aprobarea, acceptul și permisiunea celor din jur, pentru a face ceea ce dorim. De multe ori, cerem părerea altora și lăsăm observațiile lor să ne împiedice să facem alegerile potrivite nouă. Dacă vrem să părăsim jobul care nu mai place sau dacă vrem să încercăm ceva nou, primul lucru de care ne lovim este teama de a nu fi criticați de cei din jurul nostru, iar asta face ca succesul nostru să fie și mai greu de atins.
Cheia rezolvării: acceptă-te în totalitate și ai încredere în tine. Este primul pas. Apoi adu-ți în preajmă oameni care cred în tine. Dacă vrei ca cei din jur să te sprijine și să aibă încredere în ceea ce faci, mai întâi trebuie ca tu să ai încredere în tine. Totodată trebuie să reduci dialogul interior cu privire la ce spun alții despre tine, pentru că, de fapt, gândurile tale nu reflectă realitatea. Oamenii pe care îi întâlnești zilnic au alte lucruri la care să se gândească, griji, probleme, ce au de făcut în acea zi, poate chiar se gândesc la modul în care îi privești tu pe ei.

După cum ai aflat din acest articol, cauzele încetinirii sau blocării procesului de materializare a dorințelor tale pot fi combătute. Este vorba despre ceea ce faci zilnic și nu trebuie să depui eforturi mari, ci mici schimbări pe care să le repeți în fiecare zi.

Creative Commons License
Cum să combați cele mai comune 5 obiceiuri care te împiedică să obții ce îți dorești by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns