Sari la conținut

Mărește-ți puterea de concentrare prin aceste 9 tehnici esențiale

Creierul uman are mușchi. Metafora, consacrată, este lesne de tradus: centrul de comandă, creierul, are nevoie de antrenament continuu, pentru a-și îndeplini cu brio toate misiunile. Iar una din cele mai importante misii este asimilarea, stocarea și prelucrarea informațiilor – capacitatea de memorare și concentrare. Depindem de ea în cele mai variate contexte – de la examene, interviuri de angajare și ședințe de lucru, până la rutina zilnică de acasă și de la serviciu.
Nu este neapărat necesar să ne spună psihologii că nu suntem toți dotați, de la mama Natură, cu aceeași capacitate de concentrare. Știm și noi. Dar ciulim urechile cu maxim interes când ei ne învață cum să ne dezvoltăm puterea de concentrare.

1. O bună igienă a vieții de zi cu zi

La acest prim capitol, specialiștii așază pe locul întâi calitatea somnului: cu cât dormim mai puțin și/sau mai prost peste noapte, cu atât mai redusă va fi capacitatea de concentrare în ziua următoare.
Următorul capitol este alimentația echilibrată: multe fructe și legume (belșug de antioxidanți) și omega-3 (pește gras, uleiuri vegetale) și cât mai puține grăsimi saturate și preparate la temperaturi ridicate.

2. Sport la orice vârstă

Un studiu al Universității Dartmouth relevă că 12 minute de exerciții fizice pe zi fortifică puterea de concentrare a adolescenților. Normal – creierul are nevoie de oxigen, la fel ca orice alt organ, ba chiar și mai mult în perioadele care cer o maximă concentrare.
Lucru valabil la orice vârstă. Dacă adolescenții au cursuri și teme zi de zi, adulții au o fișă interminabilă de responsabilități în viața socială și privată. Iar vârstnicii au de înfruntat o provocare sumbră: boala Alzheimer. Or, între musculatura fizică și musculatura cerebrală există o legătură solidă, formată din oxigen și endorfine, hormonii stării de bine.
Ce sport să alegem? Oricare, după preferințe și dotări naturale. Toate au un impact benefic asupra creierului, memoriei și capacității de concentrare. Fotbalul, de exemplu, cere o largă arie de concentrare – jucătorul trebuie să urmărească și balonul, și amplasamentul în teren al coechipierilor, și pe cel al adversarilor. Invers, scrima dezvoltă capacitatea de concentrare în arie restrânsă și asupra unui singur obiect.
Pe lângă mișcarea fizică, mai contează și mișcarea neuronilor: sudoku, integrame, șah – toate sporturile mentale sunt tehnici optime de fortificare a capacității de concentrare.

3. Un mediu ambiental favorabil

Dificultățile de concentrare sunt datorate, de multe ori, mediului inadecvat: un open-space plin de larmă, la serviciu sau o cameră de lucru improvizată, acasă, în livingul prin care trece, vrând-nevrând, toată familia. Adevărat, nu toată lumea are nevoie de liniște și pace pentru a se concentra. Și au mai fost inventate și căștile care formează o barieră antifonică între noi și mediul înconjurător. Rămâne la latitudinea fiecăruia să identifice factorii de stres care îi distrag atenția. Eu, de exemplu, când ascult muzică, nu mă pot concentra la nimic altceva decât… la muzică. Și cunosc o mulțime de oameni care nu pot învăța altfel decât ”pe muzică”. De multe ori (din păcate – zic eu, nu și ei) cu sonorul dat la maximum.

4. Respirația antistres

În yoga, respirația este cheia de boltă a tehnicilor menite să amelioreze concentrarea. Mai întâi pentru că induce o relaxare fizică ce reduce nivelul de stres. Apoi deoarece calmează bătăile inimii și ajută la reglarea emoțiilor, alungând gândurile rele. Exercițiile de respirație sunt o metodă de a rupe acest cerc vicios alcătuit din stres și proiecții mentale negative.
Spre exemplificare: închide ochii și concentrează-ți toată atenția asupra mișcărilor abdomenului în timpul respirației – se ridică de fiecare dată când tragi aer în piept și coboară când dai aerul afară. Concentrându-te asupra corpului și asupra momentului prezent, vei lăsa creierul în pace. Altă variantă a exercițiului, și mai puțin solicitantă: pune-ți palmele pe abdomen, ca să simți cum se ridică și cum coboară inspirând/expirând aerul din plămâni. Concentrează-te asupra mișcării lui ritmice și șterge-ți din minte orice gând.

5. Tehnica ancorării

Ține de NLP – programarea neuro-lingvistică -, se bazează pe asocierea unui gând sau a unei amintiri pozitive cu un gest și ajută mult la contracararea stresului.
De exemplu, înainte de a juca, mulți tenismeni închid ochii sau aruncă mingea în aer și o prind cu mâna. Este o tehnică de concentrare a energiei înainte de a porni atacul.

6. Vizualizarea pozitivă

Tehnica vizualizării pozitive, foarte eficientă, constă în a crea imaginea pozitivă a unui eveniment. Astfel este condiționat, comutat pe modul plus, creierul care, lăsat ”de capul lui”, ar putea emite gânduri negative. Gestionarea stresului implică automat acțiune asupra dimensiunii mentale și emoționale, cu efect direct asupra puterii de concentrare: vizualizând situații reconfortante, gândurile parazite sunt alungate și ne centrăm atenția strict asupra obiectivului pe care vrem să îl atingem.

7. Menținerea atenției

Pentru a amplifica puterea de concentrare, se poate utiliza și o tehnică menită să mențină atenția trează asupra unui punct anume: alegi un obiect și îl fixezi cu privirea timp de trei minute. Îi studiezi insistent culoarea, forma, marca. Obiectivul pe care îl urmărești este ca obiectul respectiv să ajungă să îți ocupe tot spațiul mental. De îndată ce își face loc, în mintea ta, un alt gând, îl lași să se instaleze, după care vezi dacă îl poți face să plece. Notează cât timp ai reușit să rămâi concentrat asupra obiectului ales, fără să te gândești la altceva: 15, 20 de secunde, apoi crește treptat timpul de concentrare neabătută.

8. Rutina

Înaintea unui meci important, toți sportivii urmează o rutină pentru a fi în formă pe teren: fac anumite mișcări, își vizualizează jocul, ascultă muzică… O metodă numai bună de adaptat la situația celui care urmează să vorbească în public, de pildă, și se teme că emoțiile îi vor știrbi puterea de concentrare: înainte de a merge la pupitru, se poate retrage singur într-o încăpere liniștită, unde să facă exerciții de respirație. Apoi să meargă încet spre pupitru, alegând, pe drum, o persoană din public asupra căreia să își focalizeze atenția.

9. Ancorarea în prezent

Concentrarea presupune să fii total în momentul prezent. Yoga, sofrologie, mindfulness sunt tehnici de ancorare desăvârșită în momentul actual.
Până la urmă, fiecare își găsește propria rutină care îl ajută să evite gândurile parazite ce afectează puterea de concentrare. De la 1 la 9, ai de unde să alegi și cum să combini. Tu concepi și conduci jocul. Orice strategie ai construi, orice tactică ai desfășura în teren, scorul final va fi în favoarea ta: vei fi reușit să îți dezvolți armonios mușchii creierului și implicit capacitatea de concentrare.
Fiecare dintre efectele acestor 9 tehnici pot fi amplificate la maxim cu ajutorul unui dispozitiv pentru stimulare mentală și echilibrarea emisferelor cerebrale. Nu există nimic mai puternic decât un impact direct asupra modului în care funcționează efectiv creierul. Cu ajutorul unor stimuli luminoși și sonori modelați pe ritmuri și frecvențe specifice, creierul poate fi antrenat asemenea unui mușchi, astfel încât toate funcțiile mentale pot fi aduse la performanțe de geniu. Secretul sănătății și al longevității creierului este antrenarea lui în mod precis și constant! Află mai multe detalii despre dispozitivul pentru stimulare mentală Mind Synergy aici.

Creative Commons License
Mărește-ți puterea de concentrare prin aceste 9 tehnici esențiale by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns