Sari la conținut

Anthony de Mello despre primele 3 condiții ale evoluției spirituale

  • de

În urmă cu două săptămâni mi-a picat în mână o carte care m-a pus serios pe gânduri. Este vorba de cartea Conștiența, capcanele și șansele realității scrisă de Anthony De Mello. Cartea, care este o culegere de conferințe de spiritualitate pe care autorul le-a ținut de-a lungul anilor și care s-a bucurat de o audiență compleșitoare, este ca un duș rece care te trezește la realitate doar parcurgând informațiile fără să zăbovești prea mult asupra lor.

O clipă cu care nu te vei mai întâlni niciodată

Îți pun o întrebare simplă la care te rog să te gândești foarte bine înainte să răspunzi: Ai avut vreodată impresia că nu-ți trăiești viața la intensitate maximă? Și aici nu mă refer să faci lucruri ieșite din comun (să te arunci cu parașuta, să călătorești prin lume, să-ți vopsești părul în culorile curcubeului etc), ci să guști din fiecare clipă și s-o prețuiești la adevărata valoare pentru că nu te vei mai întâlni cu ea niciodată. Dacă răspunsul tău este pozitiv, atunci te felicit. Ești un norocos/norocoasă. Dacă ai răspuns un NU apăsat, textul de față și cele cele care vor urma te vor ajuta să te trezești și să te dezvolți mai mult din punct de vedere spiritual.

„Majoritatea oamenilor, chiar dacă nu o știu sunt adormiți. Ei s-au născut adormiți, trăiesc adormiți, nasc copii în somn, mor în somn, fără să se trezească vreodată. Nu înțeleg niciodată farmecul și frumusețea acestui lucru pe care noi îl numim existență umană. În primă etapă, trezirea este neplăcută, pentru că te simți bine și confortabil și este enervant să fii trezit“, spune Anthony de Mello în cartea sa.

Iată care sunt cei mai importanți primii trei pași pe calea împlinirii spirituale, conform învățăturilor lui Anthony de Mello.

1. Primul pas spre realizarea întregului potențial spiritual este trezirea

trezirea-spirituala-1024x682

Anthony de Mello a devenit celebru atât datorită teoriilor ale, cât și felului în care le împărtășea oamenilor. Acesta avea obiceiul să le spună celor care îl ascultă că dacă vor să aplice ceea ce-i învață foarte bine, dar el nu va face efortul să convingă pe nimeni de spusele sale.

„Primul lucru pe care vreau să-l înțelegeți, dacă vreți cu adevărat să vă treziți, este acela că voi nu vreți să vă treziți. Primul pas spre trezire este să fiți îndeajuns de sinceri să recunoașteți că nu vă place asta. Nu vreți să fiți fericiți“, spunea de Mello.

Trezirea se face prin suferința, întrucât, potrivit lui de Mello, doar atunci când ești sătul de suferința ta, poți să ieși din ea. Deși de profesie psiholog, acesta nu recomandă psihoterapia ca formă de tratament, iar cei mai mulți oameni care merg la psihiatru sau la psiholog capătă alinare, nu scapă de o suferință.

2. Ascultă mai mult și fii deschis la nou!

Un alt pas important necesar procesului de trezire este bunăvoința de a înțelege, de a asculta, de a lansa o provocare întregului tău sistem de valori. Concret, trebuie să contești tot ce auzi, dar nu cu înverșunare, ci cu deschidere. De Mello amintește de cuvintele lui Buddha, care a spus:

„Călugării și discipolii nu numai că nu trebuie să-mi accepte cuvintele din respect, dar să le și analizeze așa cum un aurar analizează aurul: tăindu-l, răzuindu-l, frecându-l și topindu-l. „Atunci când faceți asta, voi ascultați. Ai făcut un alt mare pas către trezire. Ai nevoie de bunăvoință de a le reconsidera pe toate, ca în metafora lui Buddha“, susține de Mello.

Autorul acestei minunate cărți îndemnă la căință și la adoptarea unui nou mod de a vedea lucrurile. Trebuie să conștientizezi că poate ai idei greșite și că acestea îți influențează viața, o fac dezordonată și te țin adormit. Așadar, șansele că te vei trezi sunt direct proporționale cu cantitatea de adevăr pe care o poți accepta, fără să o iei la fugă. Prima reacție va fi una de frică, dar este doar „frică de pierdere a cunoscutului“.

3. Observă fără a te identifica cu ce ți se întâmplă

oglinda-sine

O nouă provocare pe drumul trezirii este observarea de sine. Iar modul în care se poate face acest lucru cu adevărat este numai în situația în care cineva îți contestă ideile.

„Dacă ești pregătit să asculți și dacă ești pregătit să fii provocat, există un singur lucru pe care îl poți face, dar nimeni nu te poate ajuta. Se numește observare de sine. Nimeni nu-ți poate arăta o metodă cum să faci acestlucru. În momentul în care alegi o tehnică ești programat din nou. Auto-observarea nu este același lucrur cu concentrarea asupra propriului eu, ci înseamnă să supraveghezi cât se poate de atent ce se petrece în tine și în jurul tău, privind ca și cum toate acestea se întâmplă altcuiva“, este îndemnul lui Anthony de Mello.

Ca să înțelegi, am să-ți dau un exemplu din cartea autorului. Motivul pentru care o persoană suferă din cauza depresiei sau anxietăți este acela că se identifică cu ele. Exprimarea corectă nu este: „Sunt deprimat“, ci „Trăiesc o depresie“. Mai simplu spus, tu nu ești depresia ta, ci aceasta este un fel de farsă ciudată a minții.

„Necazul cu oamenii este că sunt ocupați să repare lucruri pe care nici măcar nu le înțeleg. Niciodată nu ne dă prin cap că lucrurile nu au nevoie să fie reparate. Chiar nu trebuie. Aceasta e marea iluminare. Lucrurile trebuie înțelese. Dacă tu le-ai înțelege, ele s-ar schimba“, a conchis Anthony de Mello.

În partea a doua a textului îți voi arăta cum, schimbându-te pe tine, vei inspira și pe cei din jurul tău.
Sursa: Conștiența, Capcanele și șansele realității, Anthony De Mello

Creative Commons License
Anthony de Mello despre primele 3 condiții ale evoluției spirituale by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns