Sari la conținut

6 chei ale unui stil de viață sănătos

În fiecare zi, primim o nouă informaţie care ne promite o tinereţe fără bătrâneţe, un trup suplu sau vindecarea de orice boală: ba o nouă vitamină, ba un nou superaliment sau exerciţiu fizic care te poate vindeca și feri de boli. Doctorul Joel Kahn susţine, în articolul său de pe Mindbodygreen.com, că nu crede în găsirea unui astfel de leac minune, care, singur, să ne ajute să trăim o viaţă cât mai sănătoasă şi fără medicamente.
În schimb, acelaşi specialist susţine că răspunsul pe care îl căutăm este stilul de viață, acesta fiind responsabil pentru 80 % din problemele noastre de sănătate. Această concluzie este susţinută şfiinţific, de rezultatele a numeroase studii.
Un stil de viaţă cu risc scăzut pentru sănătate este definit de următoarele caracteristici:
1. un indice de masă corporală (raportul dintre înălţime şi greutate) mai mic de 25
2. o dietă bogată în fibre şi grăsimi sănătoase, şi săracă în grăsimi trans şi zaharuri,
3. evitarea tutunului
4. 6-8 pahare de apă băute zilnic
5. exerciții fizice regulate cel puțin 30 de minute pe zi.
6. evitarea alcoolului

În 2004, grupul INTERHEART a realizat un studiu care a avut ca scop determinarea factorilor de risc pentru atacurile de cord, în 52 de ţări.
Cercetătorii au găsit nouă astfel de factori, responsabili pentru un procent între 90 şi 95 % dintre cazurile de infarct:
– fumatul, un nivel ridicat al colesterolului rău, faţă de cel bun,
– presiune arterială ridicată,
– diabet,
– obezitate,
– stres,
– consum mic de fructe şi legume,
– consum ridicat de alcool
– lipsa exerciţiilor fizice.

În 2006, cercetătorii au analizat stilul de viaţă al unui număr de 43.000 de bărbaţi, în cadrul proiectului Health Professionals Study, aceştia având vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani, fără afecţiuni cardiace.
Dintre aceştia, cei cu risc scăzut de a dezvolta boli ale inimii au fost consideraţi bărbaţii nefumători, cu indicele de masă corporală sub 25, activi din punct de vedere fizic timp de cel puţin 30 de minute pe zi, consumatori moderaţi de alcool şi cu o dietă în care legumele reprezintă mai mult de 40 % dintre toate alimentele. În cei 16 ani, cât a durat studiul, în grupul bărbaţilor care au bifat toate componentele unui stil de viaţă sănătos s-au înregistrat cu 87 % mai puţine atacuri de cord, faţă de restul.

În 2013, cercetătorii din Olanda au studiat circa 18,000 bărbaţi şi femei fără afecţiuni ale inimii.
În cei 14 ani de studiu, aceştia au descoperit că, dacă aceşti subiecţi respectă patru reguli importante, îşi scad cu 60 % riscul de a fi victimele unui atac de cord: cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi, o alimentaţie sănătoasă în stil mediteranean, bogată în fructe, legume şi cereale integrale, evitarea tutunului şi consumul redus de alcool. Iar persoanele care au adăugat şi un al cincilea obicei sănătos, cel puţin şapte sau opt ore de somn pe noapte, au scăzut şi mai mult acest risc, cu 80%.
În 2014, cercetătorii din Suedia au examinat peste 20,000 de bărbaţi fără afecţiuni cardiace şi i-au urmărit timp de 11 ani.
Şi în acest caz, s-au descoperit cam aceleaşi obiceiuri sănătoase care au prevenit apariţia bolilor de inimă: o alimentaţie bogată în fructe, legume, verdeţuri, nuci, cereale integrale şi grăsimi sănătoase, un consum moderat de alcool, evitarea tutunului, lipsa grăsimii abdominale şi mai mult de 40 de minute de mişcare, în fiecare zi. Bărbaţii care au respectat toate aceste obiceiuri ale stilul de viaţă sănătos şi-au diminuat cu 86% riscul de a se îmbolnăvi sau de a muri din cauza afecţiunilor cardiace.

Aşadar, în circa 15 ani de studii ni se repetă acelaşi lucru: obiceiurile sănătoase pot preveni bolile cronice, dar şi una dintre cele mai teribile afecţiuni psihice, Alzheimerul, şi-ţi pot menţine vitalitatea, chiar şi la vârsta a treia.

Creative Commons License
6 chei ale unui stil de viață sănătos by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns