Sari la conținut

5 superalimente și 4 reguli esențiale pentru controlul diabetului

  • de

Conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa (11,6%).

Deși diabetul este o boală deloc de neglijat, din cauza complicațiilor (retinopatie, picior diabetic etc), cei mai mulți bolnavi ignoră faptul că stilul de viață joacă un rol esențial în menținerea acestuia sub control.

În Ghidul de Sănătate: 365 Tips for Healthy Living, se face o întreagă pledoarie despre alimentația sănătoasă a diabeticilor.

În mod eronat, multor diabeticii li se recomandă să consume fructe cu grijă, pentru că le agravează boala din cauza conținutului bogat în zaharoză. Totuși, un diabetic nu ar trebuie să se teamă să mănânce fructe și legume care sunt bogate în zaharoză, respectiv amidon.

Fructele sunt bogate în fructoză, varianta naturală a blamatului zahăr, care nu are nevoie de insulină pentru a fi metabolizat și care este foarte bine tolerată de diabetici.

În schimb, grăsimile și uleiurile ar trebui să fie consumate cu moderație, pentru că reduc toleranța organismului la zahăr. Accentul trebuie pus pe alimentele crude, deoarece stimulează și cresc producția de insulină.

Diabeticul ar trebui să evite supraalimentarea, iar în acest ghid se recomandă ca cele trei mese principale să fie împărțite în cinci mese, iar cantitatea de alimente consumate la o masă să fie moderată, spre mică.

Model de alimentație în diabet:

Dimineața, după trezire: Un pahar de apă călduță în care storci patru-cinci picături de lămâie.

Micul-dejun: Orice fruct proaspăt, cu excepția bananelor, două felii de pâine cu unt și un pahar cu lapte.

Prânzul: Prepară la aburi varză sau conopidă. Mănâncă roșii sub diferite forme, spanac, ciuperci, trei turtițe și un pahar de lapte.

La două ore după prânz, bea un suc de fructe sau un smoothie din plante verzi.

Cina: Se va compune dintr-o salată cât mai mare în care se pot regăsi din toate legumele care îți fac plăcere. Este permisă și puțină brânză cottage obținută în casă.

Înainte de a merge la culcare, bea un pahar cu lapte cald.

Orice masă fără carne!

Dacă vrei într-adevăr să controlezi diabetul, exclude carnea din alimentație. Potrivit Ghidului de Sănătate, carnea reduce toleranța la zahăr și declanșează mecanismele care stau la baza apariției bolii. În plus carnea stă mult timp în colon și elimină toxine care merg direct în sânge.

5 superalimente pentru diabetici

Există câteva alimente pe care trebuie să le incluzi în mod constant în dieta ta dacă vrei să ai o viață echilibrată în ciuda acestei boli dificile: țelina, castraveții, fasolea verde, ceapa și usturoiul sunt deosebit de benefice în cazul diabetului zaharat. În tecile păstăilor de fasole verde, de exemplu, se găsește o cantitate importantă de silice și anumite substanțe cu hormoni, care sunt strâns legate de insulină. De exemplu, o ceașcă de ceai din teci de fasole verde este egală cu o unitate de insulină.

De asemenea, castraveții conțin un hormon de care pancreasul are nevoie pentru producerea de insulină. În ceea ce privește ceapa și usturoiul, ele sunt benefice în reducerea zahărului din sânge în caz de diabet zaharat. Toate aceste alimente trebuie preparate cât mai simplu pentru a nu-și pierde nutrienții.

4 reguli pentru controlul greutății

Controlul greutății în cazul unui diabetic este o altă luptă pe care cei mai mulți o duc foarte greu. Surplusul ponderal trebuie eliminat întrucât poate crește riscul de complicații cardiovasculare pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2. În Ghidul de sănătate se recomandă pentru scăderea în greutate metoda lui Horace Fletcher, descoperită în1898. Se povestește că la 40 de ani, Flecher se simțea foarte bătrân. Și pe bună dreptate pentru că avea peste 50 de kilograme în plus, contracta câte o răceală la fiecare șase luni și se plângea constant de indigestie și de oboseală.
Din propriile cercetări a făcut câteva descoperiri pe care le-a încorporat în regulile care au rămas cunoscute sub numele de Flecherism:

1. Mestecă foarte bine alimentele, până devin atât de lichide încât se duc singure pe gât.

2. Mănâncă doar dacă îți este foame.

3. Bucură-te de fiecare mușcătură sau bucată de pâine, savurându-i aroma.

4. Nu mânca dacă ești obosit, supărat, îngrijorat.

Horace Fletcher a urmat aceste reguli timp de cinci luni. Ca rezultat, el a pierdut mai mult de 60 de kg în greutate. Dacă ai kilograme în plus, nu te oprește nimic să urmezi aceste reguli simple ale lui Horace Fletcher. Rezultatele te vor uimi.

Sursa: Everyday Health Guide: 365 Tips for Healthy Living, A Practical
Daily Reference to The Nature Cure Using Foods, Vitamins, Minerals, and Food Supplements For Vibrant Health and Complete Freedom from Disease

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns