Sari la conținut

7 probleme de sănătate în care sarea naturală este un bun adjuvant

În fiecare zi, suntem avertizaţi să limităm consumul de sare, pentru a nu ne pune singuri beţe în roate, când e vorba de sănătate. Cu toate acestea, nu trebuie mers la extrem şi renunţat de tot la ea. Sarea este un element esenţial al vieţii, cu condiţia să fie naturală şi, evident, să nu fie folosită în exces.

Şi nu vorbim doar despre sare ca și condiment utilizat în mâncăruri. Acest cristal este şi un medicament redutabil, unul dintre cele mai vechi remedii din lume, despre care s-a scris chiar şi în celebrele tratate medicale ale Antichităţii. Nu este cazul prafului alb pe care îl cumpăram azi de la magazine, superprocesat, combinat cu antiaglomeranţi şi numit sare de masă.

Vindecătoare cu adevărat este doar sarea naturală, sub formă de cristale mari, care erau măcinate înainte, în casă: o sare care conţine mai mult de 80 de substanţe minerale, pe lângă clorura de sodiu şi care are o mulţime de proprietăţi terapeutice.

În medicina noastră populară sunt menţionate peste o sută de utilizări terapeutice ale sării, care era considerată un adevărat panaceu, iar noi încercăm să trecem în revistă unele dintre cele mai populare tratamente cu sare.

Atenţie, trebuie folosită exclusiv sarea naturală, grunjoasă, numită şi sare gemă, şi nu sarea fină de masă.

 

1. Digestie dificilă, constipaţie

Se consumă hrană condimentată cu sare gemă sau sare marină, sarea naturală având un efect mult mai puternic de stimulare a secreţiei de sucuri gastrice şi fiind un excelent activator al digestiei, dacă este consumată cu moderaţie. Încă de acum 500 de ani, celebrul medic şi alchimist al Evului Mediu Paracelsus observa că digestia şi excreţia sunt mult perturbate de absenţa sării din alimentaţie.

 

2. Hipotensiune arterială, aritmie cardiacă

Tot medicina populară susţine următorul tratament: dimineaţa, pe stomacul gol, se administrează un sfert de cuţit de sare marină (circa 0,25 g), într-o cană (250-300 ml) de apă plată. Tratamentul se face vreme de minimum o jumătate de an, iar studii recente arată că se obţin rezultate deosebite, cu condiţia ca tratamentul să fie asociat cu alimentaţia predominant vegetariană.

 

3. Osteoporoza, crampe musculare

Se vor săra alimentele exclusiv cu sare gemă neiodată, care este foarte bogată în oligoelemente implicate în procesele de asimilare a calciului.

 

4. Tuse persistentă, tuse uscată

Se ţin pe limbă cât mai mult timp câteva granule de sare gemă (nu mai mult de un vârf de cuţit). Reacţia de stopare a tusei se va declanşa prin salivaţie, care va deveni mult mai abundentă, şi prin stimularea directă a sistemului nervos central, prin intermediul papilelor gustative.

 

5. Tratamentul extern cu sare

Ulceraţii pe piele
În două linguri de miere de albine se pune o jumătate de linguriţă de sare şi se amestecă bine, până când se omogenizează. Se aplică, apoi, acest preparat pe zonele afectate, rezultatele fiind uimitoare.

Arsuri de gradul I şi II
Pe zona afectată, se presară sare grunjoasă din belşug. Această aplicaţie va spori, pe moment, senzaţia de usturime, dar apoi edemele vor fi mult reduse, iar vindecarea va fi mai rapidă. Nu se aplică sare pe arsurile grave, cu rană deschisă!

Dureri de gât
Se pun două linguriţe de sare naturală într-un pahar cu apă cât mai caldă, după care se amestecă bine cu o lingurinţa, până când sarea se dizolvă complet. Se face gargară.

 

6. Băile cu apă sărată

sare-baie

Sunt un remediu tradiţional, care se aplică şi acum, în clinici moderne din Austria sau Germania, cu un succes extraordinar.
Se prepara prin adăugarea la o cadă de apă caldă (aproximativ 150 de litri) a două kilograme de sare. Baia durează 20-30 de minute şi este important ca temperatura apei să fie menţinută la peste 37 de grade Celsius, pentru ca acţiunea terapeutică să fie maximă.

În ce cazuri sunt eficiente băile:
Dermatozele infecţioase
Se fac băi parţiale, înmuind doar segmentul afectat, timp de 15 minute, în apa sărată caldă, preparata prin adăugarea a 7 linguri de sare la litru.
Reumatismul
Se fac de două ori pe săptămână băi complete cu apă sărată fierbinte. Cele mai eficiente sunt băile preparate cu sare marină, dar efecte foarte bune s-au obţinut şi cu sarea de mină, cu cristale mari (nemăcinată).
Cistitele, infecţiile urinare
Se fac băi complete sau băi de şezut cu apă ceva mai sărată, 5linguri de sare la litru.
Tratamentul va fi făcut în fiecare seară, până la vindecarea afecţiunii, iar apa trebuie sa fie cât mai fierbinte, însă suportabilă (peste 38 de grade).
Răceala şi gripa
Se fac băi ale picioarelor (tălpi şi glezne) cu apă fierbinte, cu foarte multă sare (10 linguri la litru). Băile vor dura 10 minute, după care se vor încălţa şosete groase şi pacientul va sta la căldură, pentru a transpira.

 

7. Oboseala

O procedură populară ce şi-a dovedit adesea eficienţa este să punem un săculeţ cu sare călduţă pe ceafă atunci când suntem obosiţi.

Acum că ai aflat cele mai importante moduri de întrebuințarea a sării naturale, ai libertatea să alegi ceea ce simți că ți se potrivește ori să hotărăști împreună cu medicul tău ce este bine să aplici pentru problema care te deranjează pe tine.

Creative Commons License
7 probleme de sănătate în care sarea naturală este un bun adjuvant by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns