Sari la conținut

8 sfaturi ca să treci în cea mai bună formă la ora de vară

Ora 3,00 devine ora 4,00. Adică pierdem o oră de somn. Și ne vom trezi și mai buimaci decât de obicei. Și ne va lua ceva timp ca să recalibrăm ceasul biologic. De aia detestăm trecerea la ora de vară. Se va întâmpla din nou sâmbăta asta – prima de după echinocțiul de primăvară. Dar anul acesta va fi altfel. Punem pariu?

Punem pariu și câștigăm, dacă aplicăm câteva sfaturi menite să ne ajute să trecem cu bine hopul din punct de vedere fizic și mental. Deeeci…

1. Ora 3 devine ora 4… în avans

Teoretic ni se fură o oră de somn. Suficient pentru ca organismul nostru să fie dat peste cap. Practic însă putem păcăli sistemul. Să vă spun cum procedez eu de ani buni: nu aștept ora 3,00 dimineața ca să dau ceasul cu o oră înainte. Ar fi absurd, cu singura excepție a noctambulilor care stau până în zori la televizor sau pe internet. Nu aștept nici măcar ora 24,00 a zilei de zâmbătă, ca să mă crizez potrivind limbile orologiului la ora 01,00 a zilei de duminică. Mai că nu mi-ar mai veni să merg la culcare, calculând cât de puțin voi dormi, după ce mă voi fi resemnat (admițând că aș face-o) la gândul că… mai am atât de puțin de dormit! Eu sunt unul dintre românii care mai merg la serviciu și duminica. Sau au alte treburi care nu le permit să zăbovească prea mult în așternut nici măcar în ziua lăsată pentru odihnă de către bunul Dumnezeu.

Deci: eu dau ceasul înainte cu o oră sâmbătă, pe la orele 19,00-20,00 trecute fix. Voi puteți face asta și mai devreme sau ceva mai târziu, după cum vreți. Astfel grăbesc puțin mersul cotidian al lucrurilor, ca să merg la culcare la ora obișnuită – ora 23,00, să zicem, după ceas (ceasul dat înainte cu o oră, fostă ora 22,00). Ideea este că până duminică dimineață la ora 7,00 (fostă ora 6,00) voi dormi tot atâtea ore ca și până acum. Sigur, poate că voi adormi ceva mai greu – organismul meu este setat pe ora veche -, dar ar fi și mai rău dacă m-aș culca la ora 24,00 (ora nouă), aș adormi imedit și ar trebui să mă smulg din brațele lui Orfeu cu o oră mai devreme decât eram obișnuiți și eu, și el.

2. O cină ușoară

Somnul nu trebuie să fie tulburat de digestie. Deci, mai mult ca oricând, sâmbăta asta iau o cină ușoară și cu minimum două ore înainte de culcare. Și nici vorbă de excitante – cafea, ceai sau băuturi tip soda după ora 16,00 (ora veche sau ora nouă, este cam tot una)!

3. Organizare de cu seară

Știu bine că totuși mă voi trezi, duminică dimineața, cam mofluză, așa că, dacă nu-mi permit să pornesc a ralanti, îmi pregătesc de cu seară cele necesare pentru ca debutul… verii (după ceas) să nu fie prea abrupt: hainele pe care le voi îmbrăca, actele, telefonul și portofelul mutate în geata cu care voi pleca de acasă, cafetiera curățată și cu filtru nou…

4. Fără aparatură electronică în dormitor

Televizor, calculator, tabletă, jocuri video – toate sunt făcute ca să ne țină treji, deși a trecut (de mult) ora de culcare. Iar când ne îndurăm să le închidem, creierul rămâne setat pe imaginile și sunetele emise de această benefică/malefică aparatură electronică. Adormim greu și avem un somn agitat. Aparatura asta minunată în timpul zilei nu are ce căuta în dormitor! Dormitorul trebuie să fie camera cea mai liniștită din casă, mobilată minimalist, cu un pat confortabil și așternut schimbat cel puțin o dată la două săptămâni, aerisită înainte de culcare minimum 15 minute (da, chiar și când plouă sau este frig afară).

5. Fără somn prelungit, duminică dimineața

Este ziua ta liberă și poți să dormi oricât? Răsfățul din prima parte a zilei te-ar putea costa scump la noapte: dacă adormi cu greu, ”în creierii nopții”, ziua de luni va fi și mai sumbră decât în celelalte săptămâni ale anului!

6. Se închid ochii? Stingerea!

Cea mai mare greșeală este să lupți cu oboseala. Când organismul dă semnalul – ”Vreau să dorm!” – nu mai sta la negocieri – ”Păi nu e ora de culcare/Stai că vreau să prind ultimele știri la televizor” etc. Corpul știe cel mai bine. Când pleoapele sunt grele și caști la nesfârșit, direcția este una singură: în pat. Dacă ai întârziat și s-a cam dus somnul, tehnica salvatoare este următoarea: întins pe spate, cu brațele și picioarele ușor depărtate, practici respirații abdominale profunde – numeri până la trei inspirând aerul pe nas, apoi numeri până la șase expirând pe gură. Repeți exercițiul de zece ori, concentrându-te pentru a conștientiza mișcările regulate ale abdomenului.

7. Ritualul micro-siestei

Bulversat, organismul va avea nevoie, un timp, de ajutor pentru a se reorienta. Cel mai mult îl ajută pauzele, detașarea. După prânz planifică, așadar, micro-sieste de 15-20 de minute: te retragi într-un colț liniștit, pe o canapea sau într-un fotoliu, și relaxezi pe rând picioarele, abdomenul, umerii, maxilarele, ochii…

8. Atenție la bebeluși!

Schimbarea orei trebuie pregătită și mai minuțios pentru bebeluși. Spre deosebire de adulți, care se adaptează rapid, puii de om au nevoie de mai multe zile, chiar până la o lună, pentru a intra în ritm. Ca să nu le dăm organismul peste cap, trebuie să pregătim trecerea la ora de vară cu câteva zile înainte, decalând progresiv, cu 10-15 minute pe zi, orele de masă și de culcare. Așa vom evita starea de indispoziție (atât de sonoră!!!) a unui bebe vexat de lipsa de considerația a unor adulți atât de buimăciți de trecerea la ora de vară, încât nu mai știu când îi este lui foame și când îi este somn.
Trecere lină! Și gândește așa: mai e puțin și vine vara.

Creative Commons License
8 sfaturi ca să treci în cea mai bună formă la ora de vară by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns