Sari la conținut

Cum să combați pe cale naturală sindromul colonului iritabil

Mesele îmbelşugate din zilele şi nopţile sfârşitului de an au lăsat urme: balonare, gaze, dureri abdominale, stări de greaţă, dereglări ale tranzitului intestinal, dureri de cap şi of!, oboseală inexplicabilă!

De fapt, întotdeauna există o explicaţie. De data aceasta, răspunsul este: ne-am dat digestia peste cap. Organismul se răzbună acum, după ce a fost supus la cazne, ca să prelucreze, zile la rând, uneori în viteză (pentru că am uitat să mestecăm pe îndelete) sărmăluţe, fripturi şi cozonaci – pe scurt, muuulte calorii! Muncă sisifică, prestată sub presiunea stresului şi a nervozităţii care însoţesc pregătirea şi consumarea marilor evenimente de peste an.

Deci, cum ar spune dr. Cristina Bălănescu, după o simplă anamneză, ne-am ales cu un sindrom de colon iritabil: o dereglare a întregului tract digestiv.

CUI PE CUI SE SCOATE

Alimentaţia ne-a adus în impas şi tot ea ne ajută să ieşim la mal: dr. Bălănescu ne sfătuieşte să schimbăm foaia (respectiv meniul). Proteinele de origine animală trebuie să cedeze locul principal la masă fibrelor vegetale, esenţiale pentru reglarea tranzitului intestinal.

Iată îndreptarul complet în materie de dietă antisindrom de colon iritabil:

  • când se alcătuieşte dieta, trebuie să avem în vedere că, pentru a procesa complet alimentele, organismul are nevoie de un interval generos: între 12 şi 18 ore. Unul dintre cele mai apreciate ghiduri de alimentație corectă, scris de doctorul în naturopatie Louis de Brower, este Formula sănătății perfecte – Dieta alcalină. Informațiile selectate și incluse în acest ghid îți spun exact ce proprietăți au alimentele pe care le consumi, care este efectul lor asupra organismului tău și ce dietă trebuie să urmezi ca să-ți îmbunătățești starea de sănătate.
  • în ”laboratorul” sistemului digestiv, mai întâi sunt procesate alimentele proaspete, crude, apoi cele fierte uşor şi, la coadă, carnea, mezelurile, grăsimile
  • prin urmare, mesele trebuie să fie bogate în fibre – zarzavaturi, cereale integrale, legume (mai puţin cele care produc gaze şi balonări: mazărea, fasolea, varza), fructe (în cantităţi mici, pentru că fructoza – zahărul din fructe – irită, la rândul său, intestinele)
  • în schimb, trebuie evitate (ideal – suprimate) grăsimile, alimentele condimentate, prăjite, procesate foarte mult, la fel ca şi cele care conţin cafeină, guma de mestecat, îngheţata, margarina – ”sinteze” de substanţe nocive, care stimulează membranele intestinale să producă mucus în exces şi împiedică, astfel, absorbţia nutrienţilor
  • metoda de gătire ideală este fierberea alimentelor în abur
  • când apar neplăceri intestinale, alimentele se zdrobesc sau se mărunţesc
  • în cazul persoanelor care suferă de constipaţie, exerciţiul fizic ajută tractul digestiv să funcţioneze normal
  • atenţie şi la cantitatea de alimente şi la ritmicitatea meselor: se mănâncă puţin şi des (5-6 mese pe zi).

ŢINE EMOŢIILE SUB CONTROL!

Nu degeaba se spune că sufletul atârnă foarte mult de trup. Sentimentele negative – agitaţia, furia, mânia – otrăvesc pe nevăzute, pe nesimţite legiunile de celule.

Iar sindromul colonului iritabil este una din problemele de sănătate legate ombilical de stările… de iritare.

De altfel, medicina tradiţională indiană – Ayurveda – indică, drept origine a bolii, un deficit de Agni – ”focul digestiv”, cu sediul în stomac şi în intestinul subţire. Perturbarea focului digestiv este consecinţa directă a conflictelor emoţionale nedigerate (nedepăşite). În faza activă, aceste tensiuni determină constipaţia, iar în faza de vindecare – diareea (expulzarea reziduurilor emoţionale deblocate).

Calm, aşadar! Ţine emoţiile nocive în frâu, dacă vrei ca remediile recomandate aici să dea rezultatele scontate!

TERAPII NATURISTE PENTRU SINDROMUL COLONULUI IRITABIL

Sub îndrumarea unui medic specializat în terapii naturiste, neplăcerile provocate de sindromul colonului iritabil îşi găsesc naşul. Ele pot fi reduse la tăcere printr-un program bine conceput, ce cuprinde, alternativ sau independent unele de altele, principalele remedii alternative:

  • acupunctură
  • electroacupunctură
  • auriculoacupunctură
  • aplicaţii de lumină polarizată
  • reflexoterapie
  • masaj terapeutic
  • tratament homeopat: Magnesia phosphorica, Phosphoricum acidum, Nux vomica
  • tratament fitoterapeutic:

amestec, în părţi egale, din următoarele plante: roiniţă, nalbă, măceş, armurariu – seminţe; se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml apă de clocotită, care se lasă să infuzeze 10 minute; se beau 2 căni pe zi – una dimineaţa şi una seara, o săptămână da, una nu, timp de 6 luni

amestec, în părţi egale, din ghimbir, genţiană, urzică, dud – frunze; se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute şi se beau 2 căni pe zi – una dimineaţa şi una seara, o săptămână da, una nu, timp de 6 luni

produse ayurvedice: Trifala (Terminalia chebula, Terminalia beleria, Emblica oficinalis) – se iau câte două tablete pe zi, una dimineaţa şi una la prânz, între 3 şi 6 luni, în funcţie de fiecare pacient (decizia îi aparţine, evident, medicului curant).

MIROSITOR, DAR FOLOSITOR

Despre usturoi este vorba – vechiul remediu popular bun (aproximativ) la toate. Iată cum trebuie ”prelucrat” în cazul care (să sperăm că NU) ne priveşte:

se pun la fiert câţiva căţei de usturoi, apoi se scot din apă, se pasează şi se mănâncă înaintea meselor principale din zi.

UN TRUC SĂNĂTOS

Prima regulă este, de bună seamă, să respecţi întocmai recomandările terapeutului tău. Iar pentru a-i veni în ajutor, este important să te observi singur: ce îţi prieşte şi ce nu, în ce condiţii se ameliorează simptomele şi în ce situaţii recidivează.

Iar pentru mai multă rigoare, este bine să ţii un jurnal în care notezi parcursul zilnic al afecţiunii. Va fi mult mai simplu să-i pui medicului caietul în faţă, decât să-i redai filmul evenimentelor prin viu grai, cu inerente abateri de la succesiunea lor reală.

Fii un pacient conştiincios şi, în trei luni (în cel mai rău caz, aceasta fiind durata maximă a afecţiunii), sindromul de colon iritabil va deveni o amintire. Una destul de neplăcută pentru ca, de Paşti, să nu mai participi la concursuri de genul ”cine mănâncă mai mult şi mai repede”.

Licenţa Creative Commons
„Cum să combați pe cale naturală sindromul colonului iritabil” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns