Sari la conținut

Hai noroc și sănătate cu… un vin medicinal!

 

Ia mai toarn-un păhărel, să ne însănătoșim nițel! Tulburelul tocmai s-a așezat în butoaie, așa că e numai bun ca să ne țină de cald – iarna se anunță aspră, cu temperaturi și ninsori arctice, amenință meteorologii. Dar va fi și mai bun pentru sănătate și cu zero riscuri să ”ne ia mințile”, dacă îl combinăm cu plante medicinale, după rețete arhaice, readuse în actualitate cu ajutorul unui specialist în remedii naturale.
Pentru această temă de sezon brrr!, exagerat de răcoros, am apelat la dr. Cristina Bălănescu, medic primar cu competență în medicină complementară.
Așadar, fă rost de un vin vârtos, curat, de la țară (bio, în termeni la modă), roșu, de preferință (nu e un moft, nici o opțiune cromatică, ci un criteriu de calitate: în comparație cu fratele lui alb, vinul roșu conține de 10-20 de ori mai mulți polifenoli – antioxidanți care susțin inima și toate celulele organismului în lupta cu radicalii liberi – agenții 007 în milioane și miliarde de exemplare, care declanșează procesul de îmbătrânire prematură.
Fă rost, repet, de un vin prea ca la țară și prepară-ți acasă leacul perfect pentru imperfecțiunile stării tale de sănătate. Hai noroc! Și sănătate, că-i mai bună decât toate!

PENTRU PROBLEME CARDIACE

Ai nevoie de: un litru de vin natural, 10 fire de pătrunjel proaspăt, 1-2 linguri de oțet din vin natural, 300 ml de miere.
Cum îl prepari: fierbi 10 minute vinul, oțetul și pătrunjelul, adunând atent spuma. Adaugi mierea și mai lași să fiarbă încă 4-5 minute. Când este încă foarte cald, verși vinul astfel obținut într-o sticlă sterilizată, în prealabil, prin fierbere sau prin clătire cu alcool de 90 de grade. Închizi sticla ermetic și o păstrezi într-un loc întunecos.
Bea cu măsură: 25-75 ml (1-3 linguri) pe zi, după masă, atunci când ai palpitații, dureri cardiace, angină pectorală. Iar dacă ai probleme cu glicemia crescută, redu drastic cantitatea de miere din rețetă.

Ai nevoie de: un litru de vin (poate fi și alb, de această dată) și 10 căței de usturoi curățați de coajă și pisați cât mai fin.
Cum îl prepari: pui amestecul într-o sticlă sterilizată și lași la macerat trei ore, apoi strecori.
Bea cu măsură: câte 250 ml pe zi, ca să temperezi tensiunea arterială și să previi astfel un infarct de miocard. În plus, acest vin medicinal combate microbii atât de activi în sezonul rece, care se pregătește să ne arate, încă o dată, ce poate.

PENTRU DURERI REUMATICE

Ai nevoie de: un litru de vin roşu, 50 ml de rachiu, 300 g de prune uscate (neafumate), 120 g de zahăr şi un plic de zahăr vanilat.
Cum îl prepari: lași la macerat amestecul timp de trei săptămâni, după care strecori și depozitezi vinul într-un vas din sticlă, sterilizat.
Bea cu măsură: câte 50 ml (două linguri), cu 15 minute înaintea meselor principale, ca să calmezi durerile reumatismale. Alte virtuți ale licorii: tratează constipaţia şi anemia care stă la pândă în sezonul rece.

vin medicinal

ÎN CAZUL UNEI ANEMII

Ai nevoie de: 500 ml de vin roşu și 500 ml de miere.
Cum îl prepari: lași amestecul la macerat timp de trei zile, amestecând din când în când. Apoi filtrezi și păstrezi elixirul într-o sticlă închisă la culoare, în loc răcoros.
Bea cu măsură: câte o ceaşcă înaintea fiecărei mese principale, ca să depășești starea de slăbicune și lipsa poftei de mâncare, asociate, de regulă, cu anemia. Dar și cu perioadele de convalescenţă.

CA SĂ SCAPI DE O BRONȘITĂ

Ai nevoie de: 100 g de flori de busuioc, mărunțite și un litru de vin alb.
Cum îl prepari: lași la macerat, agitând zilnic sticla, iar după o săptămână filtrezi şi torni vinul într-o sticlă închisă la culoare.
Bea cu măsură: câte o ceaşcă la fiecare masă. Vinul de busuioc tratează în pas alert bronşita, calmând tusea şi ajutând la eliminarea secreţiilor.
Alte atuuri: combate balonarea şi redă tonusul general, destul de deficitar în lunile cu zile scurte, urâcioase, și nopți lungi, friguroase.

PENTRU TULBURĂRI DIGESTIVE

Ai nevoie de: 25 g de frunze de mentă uscată, 500 ml de apă clocotită, 500 ml de vin alb şi 20 ml de miere de albine.
Cum îl prepari: infuzezi menta, 15 minute, în apa clocotită, apoi torni peste infuzie vinul și mierea. Lași la macerat 40 de zile, apoi filtrezi şi torni vinul în sticle închise la culoare.
Bea cu măsură: câte 50 ml (două linguri), de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Scapi astfel de problemele digestive, de paraziţii intestinali sau de stările de nervozitate.

PENTRU COMBATEREA HALENEI

Ai nevoie de: 500 ml de vin roşu și două linguri de frunze de mentă uscată, mărunţită fin.
Cum îl prepari: laşi la macerat amestecul într-un vas din sticlă, într-un loc răcoros, la întuneric, timp de 7 zile. La ”dead-line” torni vinul medicinal în sticluţe de culoare închisă şi îl folosești pe post de apă de gură, pentru a elimina halena (mirosul neplăcut al gurii).

MAGICA CIFRĂ 4 PURIFICĂ ORGANISMUL

Ai nevoie de: 4 litri de vin, un litru de țuică (facultativ), 40 de mieji de nucă verde, tăiați fiecare în 4 și 40 de cuburi de zahăr.
Cum îl prepari: miejii de nucă trebuie presați foarte bine, ca să lase cât se poate de mult suc, apoi se amestecă cu celelalte ingrediente și se lasă totul la macerat pentru 40 de zile. Apoi se filtrează vinul de nucă.
Bea cu măsură: un păhărel (50 ml) se dă de dușcă la începutul mesei, ca un aperitiv cu efect tonifiant, depurativ și digestiv.

ELIMINĂ PIETRELE LA RINICHI

Ai nevoie de: 15 linguri de hrean ras și un litru de vin.
Cum îl prepari: laşi la macerat 8 zile, apoi filtrezi.
Bea cu măsură: câte două linguriţe, între mesele principale. Pe lângă acțiunea dizolvantă exercitată asupra pietrelor la rinichi (litiaza urinară), vinul de hrean tratează bronșita cronică, astmul, ba chiar și tuberculoza.

plante macerate in vin

CICATRIZANT INSTANT

Ai nevoie de: un litru de vin alb și 20 de frunze de frasin.
Cum îl prepari: lași frunzele să se macereze în vin, timp de 7 zile. Apoi strecori.
Bea cu măsură: vinul medicinal de frasin, degustat după mesele principale (câte una-două linguri), are efect antiinflamator pentru intestine, efect sudorific, diuretic, ușor laxativ și antigutos. Iar compresele îmbibate cu acest vin și aplicate pe locul vătămat grăbesc cicatrizarea și opres hemoragia.

ADIO, CONSTIPAȚIE!

Ai nevoie de: 500 g de afine, 500 ml de apă și un litru de vin.
Cum îl prepari: pui la fiert afinele, în apă, la foc mic; după 15 minute adaugi vinul şi mai laşi să fiarbă încă 15 minute. Când s-a răcit, îl torni în sticlă, trecându-l prin strecurătoare.
Bea cu măsură: câte 25 ml (o lingură) înaintea celor trei mese principale. Îţi face bine dacă suferi de constipaţie, fermentaţie intestinală, insuficienţă biliară, diabet sau ateroscleroză.

CA SĂ NU TE MAI CHINUIE TUSEA

Ai nevoie de: un litru de vin, 5 cepe de mărime potrivită, rase sau tocate mărunt şi 100 ml de miere de albine polifloră.
Cum îl prepari: lași ingredientele la macerat, timp de 8 zile, în sticlă, la temperatura camerei. Apoi strecori vinul.
Bea cu măsură: câte 50 ml (două linguri) înaintea meselor principale, ca să scapi de tusea rebelă la tratamentele convenționale, dar și de astenie, diaree și tulburări renale. Acest tonic slab alcoolic are și darul de a fortifica tonusul cardiac.

CA SĂ ȚII ÎN FRÂU GLICEMIA

Ai nevoie de: 500 g de pere albe, 1 litru de vin.
Cum îl prepari: fierbi perele în vin până când se reduce cantitatea de lichid la jumătate. Iar când s-a răcit, o strecori prin sita deasă.
Bea cu măsură: câte 25 ml (o lingură) dimineaţa, pe stomacul gol. Perele sunt fructele favorite în alimentația diabeticilor, iar din asocierea lor cu vinul curat, fără chimicale, rezultă un remediu excelent pentru domolirea valorilor glicemiei. Dă rezultate îndelung verificate și în tratarea anemiei, a eczemelor, scaunelor diareice, afecțiunilor renale, suferințelor reumatismale și chiar în combaterea unei probleme estetice enervante – celulita.

PALPITAȚII? NERVOZITATE?

Ai nevoie de: 30 g de mentă, 500 ml de apă clocotită, 500 ml de vin alb, 20 ml de miere.
Cum îl prepari: mai întâi infuzezi planta în apa clocotită (circa 15 minute), apoi strecori ceaiul și îl amesteci cu vinul și mierea. Lași la macerat timp de 40 de zile, într-un recipient din sticlă, închis ermetic, apoi filtrezi și păstrezi în continuare elixirul în sticlă de culoare închisă și le temperatură redusă.
Bea cu măsură: câte două linguri (50 ml), cu circa 15 minute înaintea fiecărei mese principale din zi. Vinul de mentă este leacul stărilor de nervozitate excesivă, însoțite de palpitații.

CÂND AI FEBRĂ

Ai nevoie de: un litru de vin, o legătură de pătrunjel, o linguriță de oțet din vin, 300 ml de miere de albine.
Cum îl prepari: amesteci ingredientele și le fierbi la foc mic, timp de 10 minute; după ce s-a răcorit, torni vinul în sticle pe care le închizi ermetic.
Bea cu măsură: câte o linguriţă după fiecare din mesele principale. Ca să scapi de febră, de insuficiența respiratorie (simți că nu ai aer) și ca să îți recapeți pofta de mâncare.

tarhon macerat in vin

Ce ar mai fi de spus? Că vinurile medicinale au și contraindicații, ca orice alt remediu naturist. De exemplu, dacă ai probleme cu ficatul, stomacul, duodenul sau hemoroizii, ar trebui să le privești cu reticență, atâta timp cât nu ai stat de vorbă cu medicul tău curant pe această temă. Și, atenție!, dacă medicul îți ”dă liber” să ”tragi o dușcă” dintr-una din aceste licori tămăduitoare, rezumă-te la aceasta una. Nu amesteca diferitele vinuri medicinale, pentru că riști să te alegi cu mult mai multe ponoase decât clasica durere de cap asociată exceselor bahice! În rest, hai noroc și sănătate, că-i mai bună decât toate!

Licenţa Creative Commons
„Hai noroc și sănătate cu… un vin medicinal!” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Un comentariu la „Hai noroc și sănătate cu… un vin medicinal!”

Lasă un răspuns