Sari la conținut

Toamna asta scapă de gripă și căderea părului cu remedii naturale

  • de

Am făcut gripă chiar la început de toamnă, iar starea de rău accentuată m-a țintuit la pat câteva zile bune. Dacă în primele două zile nu puteam să mă ridic din pat, următoarele trei am putut citi pe îndelete. Iar cartea pe care am avut-o la îndemână, pentru că lucram din ea, a fost Ghidul de Sănătate: 365 Tips for Healthy Living.
În general, e ușor să scrii despre bolile care nu te afectează, mai grave sau mai puțin grave, dar când ești bolnav, un sfat la momentul potrivit face cât zece cutii de medicamente. Am simțit-o din plin!

Accelerează vindecarea gripei

Gripa, scrie în Ghid, la fel ca toate celelalte boli acute, este o încercare naturală de auto-curățare a organismului. Se întâmplă adesea ca toamna, pe un fond imun mai scăzut, să treci prin acest disconfort. În fazele acute, de început, pacientul trebuie să se abțină de la toate alimentele solide și să bea numai sucuri din fructe și din legume, diluate cu apă. Acest regim trebuie urmat primele trei-patru zile sau în funcție de severitatea bolii. Concret, cura cu sucuri va dura până ce febra va scădea. Și chiar funcționează! În plus, organismul nu mai este suprasolicitat în procesul de digestie.

După ce febra a scăzut

Se recomandă dieta pe bază de fructe, pentru următoarele trei-patru zile. Și în paralel se va continua și cu sucurile de fructe (mere, pere, grepfrut, ananas, piersici și pepene galben), consumate la un interval de cinci ore între ele. Banane, fructele uscate și cele conservate vor fi evitate. Atenție! Nu se va consuma niciun alt aliment solid înafară de cele recomandate. Adoptarea unui astfel de regim scurtează perioada de convalescență și dă o stare de confort. De precizat că acest regim nu exclude tratamentul medicamentos recomandat de medic.

După vindecare, adoptă o dietă echilibrată. Folosește cu încredere sucul de lămâie în salate, în locul dresingurilor. Evită alcoolul, fumatul, ceaiul concentrat, cafeaua, cartofii, orezul, brânzeturile procesate și orice tip de conserve.

Cea mai bună soluție împotriva căderii părului

Probabil ai observat și tu că toamna îți cade mai mult părul. Deși pare o problemă banală, trebuie tratată cu seriozitate,  mai ales dacă se întâmplă ca în perioada asta să ai un volum mai mare de muncă și să treci prin perioade dificile. Stresul este principalul inamic al podoabei capilare. Medicii susțin că un stres puternic se simte la nivel capilar abia după 4- 6 luni. Concret, dacă ai avut o perioadă foarte stresantă (job, decesul cuiva drag, probleme de sănătate sau tensiuni în relațiile cu cei dragi), nu te speria dacă după patru luni începe să-ți cadă mai mult păr decât de obicei. În genearal, ar trebui să pierdem circa 100 de fire de păr pe zi. Dacă îți cad mai multe, soluția este să iei măsuri urgent.

Începe să-ți echilibrezi dieta, include alimente care să furnizeze părului substanțele nutritive de care are nevoie pentru a-și recăpăta vigoarea. Un regim țintit ar trebui să conțină semințe, nuci, fructe și legume. Alimente la îndemâna fiecăruia dintre noi. Fiecare grup de alimente ar trebui să constituie cea mai mare parte a unuia dintre cele trei mese principale. În completare, se poate introduce laptele, uleiurile vegetale, mierea, germenii de grâu, drojdia și ficatul de pasăre. Pentru combinații, te las pe tine să-ți folosești imaginația.

Mănâncă echilibrat!

Am mai scris despre mâncatul în exces, de nenumărate ori, dar simt nevoia să repet deoarece cu cât citesc mai mult cu atât îmi dau seama că peste 90% dintre boli apar din cauza alimentației și îndeosebi a mâncatului în exces. Și Ghidul de Sănătate atrage atenția că un precept de bază al Ayurvedei spune că o cauză comună a tuturor bolilor o reprezintă acumularea de deșeuri și de substanțe otrăvitoare în organism, care rezultă din mâncatul în exces. Prin urmare, fiecare boală poate fi vindecată prin doar printr-un singur remediu: de a face exact opusul a ceea ce o determină, adică reducerea aportului de alimente sau chiar repaus alimentar.

„Majoritatea persoanelor mănâncă prea mult și au ocupații sedentare, care nu necesită multă energie. Acest surplus acumulat suprasolicită sistemul digestiv și-l încarcă cu impurități sau otrăvuri. Digestia și eliminarea devin astfel lente și, implicit, organismul se dereglează“, potrivit Ghidului de nutriție.

Dacă ai o boală care te chinuiește, chiar din acest moment începe să mănânci mai puțin. Se recomandă chiar ca în primele zile să te privezi complet de hrană pentru ca organismul să intre în repaos și să înceapă liniștit procesul de vindecare. Ulterior, începe să te obișnuiești să mănânci puțin și des. Nu renunța la niciunul dintre alimentele care îți fac plăcere, dar alege tot ce este cât mai sănătos și din jurul zonei în care locuiești. Efectele nu vor întârzia să apară.

Sursa: Everyday Health Guide: 365 Tips for Healthy Living, A Practical
Daily Reference to The Nature Cure Using Foods, Vitamins, Minerals, and Food Supplements For Vibrant Health and Complete Freedom from Disease

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns