Sari la conținut

Leacuri din bătrâni pentru bâlbâială și coșmaruri

Să nu poţi schimba două vorbe cursiv, cu cei din jur, poate deveni coşmarul vieţii tale. Să sari din somn, în miez de noapte, zgâlţâit de vise sumbre, şi nu aşa, din când în când, ci noapte de noapte, poate fi începutul sfârşitului pentru locul tău de muncă şi pentru liniştea din familie.
Două probleme de coşmar, cu un benefic numitor comun: se lecuiesc cu ajutorul remediilor din bătrâni.

1. Bâlbâiala are leac!

Potrivit statisticilor, balbismul (bâlbâiala) – ”perturbare a vorbirii caracterizată prin ezitare, repetare sacadată, pauze penibile şi chiar imposibilitatea de a articula cuvintele” – este o tulburare frecventă la copii şi în special în rândul băieţilor. Iar principala cauză (atunci când nu intră în discuţie o problemă de sănătate, gen tetrapareză spastică sau encefalopatie cronică infantilă) este emotivitatea excesivă (hiperemotivitatea nevrotică).
Destul cu dicţionarul medical! Pe înţelesul tuturor, un copil foarte sensibil, timid, timorat îşi poate manifesta instabilitatea emoţională inclusiv bâlbâindu-se, când trebuie să vorbească în faţa unor persoane care îl intimidează, sperie etc.
Dar ce te faci dacă ai ajuns om în toată firea şi… necazul tot se ţine lanţ de tine? Dai să faci îndelung pregătita declaraţie de dragoste şi începi să te bâlbâi. Ţinta sentimentelor tale copleşitoare pufneşte involuntar în râs! Încerci să citeşti raportul pe care l-ai întocmit scrupulos, în faţa şefului şi a colegilor de serviciu, şi dai drumul unei cascade de silabe repetate – ”Ra-ra-ra-po-po-portul…”.
Gata cu penibilul situaţiilor de acest gen! Ia ta-ta-taurul de co-co-co-arne şi mergi la un psihoterapeut care îţi insuflă încredere. Există remedii clasice – şedinţe de logopedie, tonice cerebrale. Dar şi remedii naturiste, care potenţează efectul
terapiilor amintite. Despre cele din urmă îţi vorbeşte dr. Cristina Bălănescu, medic primar cu specializare în medicină complementară.
Metode naturiste

  • acupunctura, reflexoteraia, masajul de relaxare formează un trio de succes în vindecarea balbismului
  • fitoterapia aruncă şi ea în luptă un arsenal eficient; iată câteva variante de folosire a virtuţilor plantelor medicinale, în cazurile de balbism:

ceai de mere– tinctură: se amestecă, în părţi egale, extract de muguri de alun, tinctură de leurdă şi tinctură de arnică (procurate de la magazinele naturiste) şi se îmbibă cu leacul astfel obţinut o compresă ce se aplică pe tâmple şi pe frunte; se lasă să acţioneze timp de 10 minute, de câte două ori pe zi;

– polen: se ia câte o linguriţă de polen zilnic, dimineaţa, pe stomacul gol;

– ceai din coajă de măr: se curăţă coaja unui măr şi se lasă la uscat de dimineaţa până seara; seara se opăreşte coaja cu 150 ml de apă în clocot, se lasă vasul acoperit timp de 10 minute, după care se strecoară ceaiul, se adaugă încă 100 ml de apă rece şi se consumă seara, înainte de culcare

– suc de struguri: într-un litru de suc de struguri se adaugă 50 g de pătrunjel şi două linguri de oţet de mere, se lasă la macerat timp de 24 de ore, apoi se adaugă miere după gust; se consumă cât 200 ml pe zi.

2. Visele rele se îmbunează

Ai trăit, şi nu o singură dată, senzaţia aceea spăimoasă de apăsare, de înăbuşire, care însoţeşte un coşmar. Vrei cu disperare să mişti un picior, o mână, ca să te trezeşti, să sari din pat şi să te scuturi de imaginile terifiante din vis. Şi reuşeşti într-un final, dar parcă nu-ţi mai vine să pui geană pe geană, de teamă să nu reiei derularea ”filmului horror” din punctul în care ai întrerupt-o.
Principalele cauze ale coşmarurilor repetate sunt oboseala accentuată, stresul, traumele psihice, bolile cronice… Iar antidotul lor natural îl afli în continuare.
Metode naturiste

  • reflexoterapia, acupunctura, gimnastica de relaxare, aromaterapia (cu ulei de lavandă şi ulei de trandafir), tratamentul homeopat (cu Allium cepa, Alumina, Ferum, Silicea, Ignatia, Nux vomica, Aurum metallicum, Phosphorus) aplicate într-un cabinet medical specializat pun pe fugă visele urâte;
  • dieta:

– alimentaţia lacto-vegetariană este recomandată în astfel de situaţii stresante
– iar celebrul pahar cu lapte cald nu se dezminte; mai ales dacă amesteci în lapte 1 g de chimen şi 1 g de anason; băut înainte de culcare, garantează un somn profund, cu vise frumoase;

  • fitoterapia se bazează pe câteva remedii simple:

– suc de dovleac: 200 ml de suc de dovleac (obţinut la mixer), se beau dimineaţa, pe nemâncate; cura durează 21 de zile
– ceai din coajă de măr: o linguriţă de coajă mărunţită se pune dimineaţa în 100 ml de apă rece, se lasă o oră la macerat, apoi se strecoară; cojile macerate se opăresc cu 150 ml de apă clocotită, se lasă vasul acoperit 10 minute, apoi cele două lichide se amestecă şi se consumă seara, înainte de culcare; cura durează 20 de zile pe lună şi se reia dacă este necesar;
cada portabila
– baie cu amestec din plante: în apa de baie încălzită la 30-35 grade Celsius se pune un săculeţ cu următoarele plante, amestecate în părţi egale: tei, salcie, sulfină, talpa-gâştei, coajă de portocale, levănţică; săculeţul cu aproximativ 600 g din amestecul de plante se înmoaie mai întâi într-un litru de apă clocotită şi se aruncă apoi, cu tot cu apa respectivă, în cadă; baia se face cu o jumătate de oră înainte de culcare.
Cam atât am avut de spus. Şi sper că am spus-o suficient de cursiv. Şi că te-am ajutat să expediezi coşmarurile, o dată pentru totdeauna, în lumea din care au venit. Să le închizi poarta în nas şi să o fereci bine. Somn uşor, vise plăcute. Ultimul vers, cel care face rima (cu… cine să te sărute), NU-l rostim. Ştii ce forţă are cuvântul!
Licenţa Creative Commons
„Leacuri din bătrâni pentru bâlbâială și coșmaruri” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns