Sari la conținut

Marijuana medicinală: soluție alternativă în dependența de droguri

În Bucureşti, există aproximativ 11.000 de consumatori de droguri, dintre care o treime sunt femei, arată un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). Dintre aceştia, doar 10% apelează la un ajutor de specialitate. Deşi este un subiect controversat, cercetările au dovedit că marijuana folosită în scop medical poate fi de ajutor în tratarea dependenței de droguri.

Marijuana medicinală, legală în România

Marijuana medicinală este legală în România, însă pe piaţă nu există niciun medicament pe baza acestei plante, deoarece nicio companie farmaceutică nu a depus până acum vreo cerere pentru produse cu conţinut de marijuana.
Potrivit lui dr. Dru, un medic care foloseşte marijuana cu succes în scop medical, dependența de droguri reprezintă toleranța nefirească la o substanță care formează obiceiuri nocive. El tratează cu precădere dependenţa de metamfetamine.

„Depășirea oricărei dependențe este o provocare. Totuși, depășirea dependenței de metamfetamine este una dintre cele mai dificile provocări. Deoarece este foarte greu să combați dependența, atât din punct de vedere mental, cât și fizic, mulți oameni caută, în mod constant, modalități alternative de a câştiga această luptă. O soluție, controversată încă, este utilizarea marijuanei medicinale pentru controlarea simptomelor care apar după renunţarea la metamfetamine”, susţine medicul Dru.

Controlarea simptomelor caracteristice sevrajului

Primul lucru cu care se confruntă un dependent de droguri atunci când începe un tratament este detoxifierea, sevrajul. Perioada de dezintoxicare impune unui dependent să se abțină de la folosirea drogurilor, cât şi a altor substanțe nocive. Acest lucru va ajuta consumatorul de droguri sa devină treaz şi să-şi ajute corpul să scape de toxinele care s-au depozitat din cauza consumului de droguri.

„Din păcate, detoxifierea nu este o plimbare în parc. Dependentul va intra în aşa-numita stare de sevraj de care se tem cei mai mulţi consumatori de droguri. Simptomele de întrerupere a tratamentului includ iritabilitate, creșterea apetitului, oboseală, anxietate, depresie, transpirație și temperatură ridicată, precum şi pofta continuă de a consuma droguri. Severitatea acestor simptome depinde de fiecare individ în parte, dar și de nivelul până la care a abuzat de aceste substanțe interzise”, mai susţine dr. Dru.

Simptomele care apar în sevraj pot fi traumatizante. Unii specialiști în medicină și specialiști în tratamentul dependenţelor consideră că marijuana medicinală poate fi de ajutor în reducerea durerilor cronice, tremurăturilor și a senzației de greață, precum și în reglarea apetitului.

Redobândirea poftei de viață

Unul dintre principalele avantaje, şi mulţi susţin că este chiar cel mai important, al utilizării marijuanei este efectul calmant, ajutând astfel în stările de anxietate şi chiar de depresie cu care se confruntă dependenţii de droguri.
De asemenea, marijuana medicinală poate îmbunătăţi starea de spirit a unui dependent.

„Marijuana poate îmbunătăți concepția unui dependent despre viață și îl poate ajuta să-și recapete pofta de viaţă. Potrivit DEA (Drug Enforcement Administration) marijuana este cea mai frecvent utilizată substanță controversată din Statele Unite de ani de zile şi pentru că provoacă o stare de euforie, adică acea senzaţie de bine. Acest lucru ar putea face o diferență enormă în recuperarea de după dependenţă”, mai susţine dr. Dru.

Înlocuirea unei dependențe cu alta?

Cea mai mare temere a celor care sunt tentaţi să utilizeze marijuana pentru a scăpa de dependenţă este aceea de a nu înlocui o dependenţă cu alta. Marijuana, spune dr. Dru, utilizată corect și în dozele potrivite, nu provoacă efecte dăunătoare.

Reținerile cu privire la folosirea marijuanei este legată de faptul că majoritatea persoanelor care au încercat substanțe ilegale au folosit prima dată marijuana. Însă trebuie să ținem cont de cantitatea și frecvența folosirii, atât în cazul amatorilor, cât și în cazul utilizării medicale ghidate.

Ideea că marijuana conduce la folosirea altor droguri este cunoscută sub numele de „Theory of Gateway”. Însă această teorie a fost combătută în repetate rânduri, iar mulţi dintre cei care sunt dependenţi de metamfetamină se confruntă deja cu o stare de paranoia semnificativă. Deci acest argument nu este susținut.

Dacă printre prieteni sau cunoscuți știi pe cineva dependent de droguri şi vrea să fie ajutat, utilizarea marijuanei medicale ar trebui să fie luată în considerare. Înainte însă, un specialist trebuie să stabilească dacă această iarbă medicinală ar putea fi cheia pentru recuperarea lui totală. Şi mai este necesar ca statul român să-şi facă treaba şi să aducă şi pe piaţa de la noi medicamente pe bază de marijuana. Pentru că sunt legale.

* În același timp, din ce în ce mai multe clinici specializate în tratarea dependențelor de substanțe chimice folosesc cu o rată impresionantă de succes tehnologii pentru stimulare cerebrală prin lumini și sunete pentru reechilibrarea modului în care funcționează creierul. Dr. Thomas Budzynski (cercetător științific în domeniul biofeedbackului), folosește în practicile sale terapeutice un astfel de dispozitiv, antrenând creierul să acceseze pe perioade mai lungi de timp stările alfa şi teta (am vorbit despre beneficiile stimulării mentale cu lumini și sunete aici). Această tehnică și-a dovedit utilitatea (printre altele) în tratarea dependenţei de droguri şi a alcoolismului, anxietăţii, reducerea durerilor cronice și redobândirea poftei de viață.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Un comentariu la „Marijuana medicinală: soluție alternativă în dependența de droguri”

  1. Din pacate marihuana medicinala ( cu continut de peste 0,2 % THC – tetrahidrocanabinol ) NU ESTE ( inca !) legalizata in Romania ; e permisa folosirea extractelor ce contin ceilalti canabioizi in care domina CBD -canabidiolul . O zi buna in continuare

Lasă un răspuns