Sari la conținut

Mugurii, sănătatea pură din plante

 

Puritatea şi forța vitală pe care o conţin recomandă mugurii ca fiind remedii naturiste excelente în vindecarea şi tratarea anumitor afecţiuni. Tocmai de aceea, odată cu evoluţia medicinei alternative, numeroşi cercetători au insistat asupra „investigării” proprietăţilor vindecătoare ale mugurilor din plante.

Dacă ar fi să definim mugurele, i-am putea atribui un singur cuvânt şi anume viaţa. Precum bine ştim, mugurele este cel de la care porneşte viaţa. Este vitalitate şi energie, iar dacă am vrea să-i oferim o definiţie plastică, am putea să-l denumim ca fiind copilăria plantei. Mai mult, mugurele este „universul” din care se dezvoltă planta, este începutul vieţii şi totodată partea cea mai pură şi mai plină de vitalitate şi energie.

Terapii naturiste cu muguri

Prepararea şi pregătirea mugurilor este una deosebită. În primul rând, aceştia se culeg, în principiu, primăvara, un motiv în plus pentru care sunt consideraţi a fi plini de viaţă şi de sănătate. Recoltarea lor nu necesită un proces elaborat, însă este indicat ca mugurii să fie culeşi imediat ce au luat viaţă, evitând ca aceştia să înceapă să “îmbătrânească”, însă să fie şi suficient de dezvoltaţi. Tocmai de aceea, mugurii de brad, de nuc, de plop, de zmeur, de măceşe, de coacăze neagră sau de pin se culeg începând cu luna februarie şi până cel târziu în luna iunie , important fiind indicat ca aceştia să nu fie desfăcuţi atunci când se recoltează.

Cum se prepară?

  • În stare pură

Dacă ai la îndemână muguri proaspeţi de brad, de pin sau de plop, îi poţi consuma ca atare, fără să fie nevoie să-i pregăteşti sub diferite forme. Spre exemplu, poţi mesteca între 3 şi 5 muguri cam o jumătate de oră, de câte trei ori pe zi. Astfel, aceştia eliberează principiile active pe care le deţin, contribuind din plin la sănătatea organismului.

  • Sub formă de tinctură

tincturaUn alt mod în care se pot folosi mugurii este cel sub formă de tinctură. Se lasă mugurii proaspeţi la uscat, după care se macină fin. Se pun într-un vas de culoare închisă o parte de muguri şi două părţi de alcool, se închide vasul ermetic şi se lasă la macerat aproximativ zece zile. După cele zece zile se filtrează compoziţia şi se pune în sticluţe mici. Terapia cu tinctură de muguri se va ţine zece zile, timp în care, specialiştii recomandă să se consume câte 100 ml de tinctură diluată cu apă pe zi

  • Sub formă de extract

Extractul de muguri este şi el un remediu extrem de căutat şi de bine primit de către cei care preferă terapiile naturiste. Se zdrobesc cinci linguri de muguri pe o planşetă curată de lemn, se amestecă cu 100 ml miere lichidă, după care se pune într-un borcan pe care-l închizi ermetic. Se lasă la macerat o lună, după care se filtrează. Se poate consuma o linguriţă de extract, de trei ori pe zi.

  • Sub formă de pulbere

Nu în ultimul rând, mugurii pot fi preparaţi şi sub formă de pulbere. Pentru aceasta e nevoie ca mugurii să fie uscaţi, pentru ca mai apoi să fie măcinaţi fin. Se consumă o jumătate de linguriţă de pulbere pe stomacul gol, care se ţine sub limbă un sfert de oră şi se înghite cu puţină apă.

Cei mai utilizaţi muguri

Şi dacă tot am aflat cum se prepară mugurii, iată care sunt şi cei mai utilizaţi mugurii şi în ce afecţiuni sunt recomandaţi.

Mugurii de brad sunt probabil cei mai cunoscuţi şi utilizaţi în terapiile naturiste. Aceştia au proprietăți antibiotice și antiseptice, dar au și proprietǎți calmante. Totodată ei mai au şi proprietăţi antimicrobiene, ajută la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii, și ajută la stimularea sistemului imunitar.

Mugurii de pin sunt un excelent remediu naturist în vindecarea infecţiilor respiratorii, dar sunt un remediu miraculos şi în caz de insuficienţă renală şi de reumatism articular.

Mugurii de plop sunt cunoscuţi ca fiind un remediu excelent în tratarea reumatismului, dar şi a infecţiilor urinale. De asemenea, ei au şi efect antiinflamator, diuretic şi antiseptic. În plus, sunt excelenţi în combaterea depresiei

Mugurii de tei au un efect calmant, fiind excelenţi în cazuri de anxietate, insomnia, stres, depresii, nervozitate sau hipertensiune.

Mugurii de stejar sunt folosiţi în deosebi pentru alungarea depresiei, dar şi pentru prevenirea paradontozei.

Mugurii de nuc au grijă de inima ta. Sunt excelenţi “vindecători” ai bolilor cardiovasculare sau de insuficienţă pancreatică, deoarece scad nivelul colesterolului şi normalizează nivelul glicemiei.

muguri001

Mugurii, remedii naturiste folosite în antichitate

Mugurii nu sunt „medicamente” moderne, precum am putea fi tentaţi să credem. Ei au fost folosiţi de către oameni încă din antichitate şi le erau atribuite, deseori, puteri magice. Astfel, există legende în care se spune că mugurii erau utilizaţi de către magicieni în ritualuri pentru a-i proteja de farmece, dar şi pentru a le asigura succesul în viaţă şi în lupte. Mai mult, aceleaşi legende spun că în antichitate oamenii considerau că mugurii s-ar afla sub semnul lui Zeus, având puterea de a le conferi celor care foloseau mugurii putere şi încredere. Tot în acest sens, grecii erau convinşi că mugurii, în special cei de plop, sunt remedii guvernate de Jupiter care oferă putere şi voință. Tocmai de aceea, înainte de lupte, bărbaţii înghiţeau câţiva muguri de plop. Vechii irlandezi foloseau mugurii de plop în ritualurile funerare, ca simbol al vieţii eterne. Asiaticii credeau că aceşti muguri sunt remediu pentru cei răniţi în dragoste, iar alchimiştii din Evul Mediu recomandau ca fiecare licoare să conţină şi muguri de plop negru, pentru întărirea efectului.

Venind mai înspre zilele noastre, o serie de cercetători au început să analizeze mai îndeaproape efectele şi proprietăţile mugurilor din plante. Aşa a luat naştere gemoterapia. Ea a fost adusă la lumină în urmă cu 60 de ani, de către medicul belgian Pol Henry. Acesta a scos la iveală şi câteva proprietăţi care fac diferenţa între muguri şi celellate terapii naturiste clasice. Printre acestea se numără compoziţia chimică a mugurilor care este diferită de cea a extractelor obţinute din părţi adulte ale plantei. În plus, au un conţinut bogat în factori de creştere, enzime, proteine, aminoacizi, vitamine şi săruri minerale, semnificativ diferit de al părţilor adulte ale plantei.

Astfel, mugurii pot fi folosiţi cu încredere, ei având doar efecte benefice asupra organismului.

Surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gemmotherapy

http://homeoinfo.com/08_non-classical_topics/is_it_homeopathy/gemmotherapy.php

“Gemoterapie şi Fitohomeopatie – Reţete pentru tratament”, Constantin Parvu, Emilia Elena Iancu, editura Uranus

Licenţa Creative Commons
„Mugurii, sănătatea pură din plante” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns