Sari la conținut

4 alimente pentru un creier sănătos și performanțe mentale după 60 de ani

Toți ne dorim o memorie bună și un creier de geniu, care să funcționeze la cote înalte chiar și la vârste înaintate. Dacă la 50 de ani ne putem simți încă în formă, pentru mulți oameni depășirea vârstei de 60 ani reprezintă un prag psihologic important. Etapă care aduce cu sine temeri și neliniști cu privire la schimbările care apar în corp și la bolile degenerative care pot afecta creierul. Dar câți dintre noi știm de ce fel de alimente are creierul nevoie pentru a-și menține funcțiile în condiții optime până la sfârșitul vieții?
Să vedem în continuare despre ce este vorba.

Dr. Boyd Eaton, ”nutriționistul evoluționist” de la Emory University din Atlanta și coautor al lucrării The Paleolithic Prescription numește cele mai importante alimente, cu rol esențial în păstrarea sănătății creierului:

1. Fructele și legumele. Au stat la baza alimentației oamenilor încă din Epoca de Piatră, în special cele de pădure, cu mențiunea că pe atunci oamenii mâncau o varietate mult mai mare decât mâncăm noi astăzi.

2. Peștele. Conține grăsimile Omega-3 atât de valoroase pentru sănătatea creierului. Totodată trebuie limitat consumul de grăsimi Omega-6 (regăsite în special în semințe și nuci) și păstrat un echilibru între cele două. În caz contrar, este nociv pentru celule, mai ales pentru cele cerebrale, ”care pur și simplu nu mai pot funcționa eficient dacă grăsimile Omega-3 sunt puține, iar cele Omega-6, copleșitoare”.

3. Carnea macră. În Epoca de Piatră, oamenii își luau majoritatea proteinelor din carne slabă de vânat, pește sau plante. Vânatul e mai slab în grăsime și, în plus, e o sursă bună de Omega-3, esențială pentru dezvoltarea creierului.

4. Nucile și leguminoasele. Sunt sursă de proteine vegetale de calitate. Atenție însă la cele prea sărate.
peste

 

O minte performantă înseamnă un creier sănătos

1. Urmărește ca în regimul tău alimentar, fructele și legumele să fie baza, să se găsească în cea mai mare cantitate.
2. Consumă carne slabă, de vânat sau carne albă fără piele.
3. Introdu în alimentație multe leguminoase. Nucile și migdalele sunt foarte bune pentru creier.
4. Mănâncă regulat pește gras: somon, macrou, dar și crustacee.
5. Încearcă să consumi cât mai puțini acizi grași saturați, uleiuri hidrogenate, pentru a nu depăși cantitatea de grăsimi Omega-6.
6. Consumă cu moderație sare și zahăr.

 

Grăsimi sănătoase și grăsimi periculoase

Grăsimile saturate afectează dezvoltarea celulelor cerebrale, ba chiar le pot modifica forma, afectează memoria și capacitatea de învățare, mai ales când regimul alimentar bogat în astfel de grăsimi se întinde pe o durată mai lungă de timp. Studiile au arătat și că excesul alimentelor care conțin aceste grăsimi saturate este asociat cu boli cerebrale degenerative, precumParkinsonși Alzheimer.

Membranele exterioare ale celulelor cerebrale se pot rigidiza; creșterea tentaculelor dendritice, care ies în afară pentru a realiza comunicarea cu alte celule, poate fi întreruptă; bogatul flux chimic de neurotransmițători se poate usca, devenind incapabil să ajungă la neuroni și să poarte mesajul de la unul la altul.” (Jean Carper, Cum să-ți păstrezi sănătatea creierului)

Grăsimile de care trebuie să ne ferim sunt: cele saturate – carne (cu excepția celei menționate mai sus), lapte integral, unt, brânză, uleiuri vegetale hidrogenate – margarină, maioneză, mâncare procesată, alimente fast-food și prăjite și excesul de omega-6 – ulei de porumb, de floarea soarelui.
verdeturiExistă însă și grăsimi bune, de care creierul are nevoie pentru o funcționare optimă, mai ales după 50-60 de ani: acidul docosahexaenoic (DHA), un tip de grăsime Omega-3, care se găsește în pește și fructele de mare; EPA, un alt tip de grăsime omega-3, prezent în untura de pește; verdețurile, nucile și semințele de in și grăsimile monosaturate, cum este uleiul de măsline.

 

Consumul de pește crește coeficientul de inteligență

Untura de pește pare să aibă o influență destul de mare asupra dispoziției și comportamentului, căci ajută la creșterea nivelului serotoninei.

Există, de asemenea, dovezi recente că, mâncând pește, căpătați mai multă serotonină, pur și simplu datorită faptului că organismul folosește untura de pește DHA pentru a produce mai multe sinapse, cu mai multe terminații nervoase, care la rândul lor produc mai multă serotonină. ”( Jean Carper, Cum să-ți păstrezi sănătatea creierului).

Minte sanatoasaPe lângă toate acestea, untura de pește combate inflamația din vasele de sânge și țesutul cerebral, devenind astfel un protector al creierului. Ține minte: cu cât peștele e mai gras, cu atât are mai mult DHA. În plus, peștele este considerat și un puternic antidepresiv, observându-se că depresia e mai gravă cu cât nivelul de Omega-3 din sânge e mai scăzut.

Totul despre o alimentație sănătoasă, grăsimi bune și mai puțin bune, legume, fructe și plante cu proprietăți miraculoase pentru creier și nu numai, rețete delicioase și sănatoase, dar și despre pericolele care se ascund în alimentele pe care le consumăm în mod obișnuit, afli din ghidurile Alimente care combat cancerul și Cum să gătești cu alimente care combat cancerul. Autorii, Richard Beliveau și Denis

Gingras, reușesc să producă o revoluție profundă în înțelegerea asupra rolului alimentației în menținerea sănătății chiar și la vârste înaintate. Așadar, te provocăm la lectură și la un stil de viață cât mai echilibrat!

Licenţa Creative Commons
4 alimente pentru un creier sănătos și super-performanțe mentale după 60 de ani de AimGroup este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns