Sari la conținut

10 lecții de fericire: ce ai avea de învățat de la pisica ta

Leneșă și egoistă. Așa ai caracteriza pisica? Folclor. Nu te mai lua după șabloane. Gândește personal. Neamul pisicesc are de dat lecții. Lecții despre fericire. Cel puțin așa susține Stephane Garnier, autoarea unui ”anti-ghid practic” de dezvoltare personală intitulat provocator: ”Să acționăm și să gândim ca o pisică”.

Liberă, calmă, prudentă, elegantă, carismatică, independentă, fin observator, dedicată unui scop unic: să îi fie bine. Așa este – spune autoarea – pisica sa, Ziggy (motan, tigrat, 14 ani), obiect de studiu și exemplu de urmat în viață.

Stephane Ganier: ”Motorul existenței pisicii este propria stare de bine. Nu face nimic ce nu corespunde acestui țel. Acesta este miezul cărții mele: cum să regăsim și să cultivăm starea de bine copiind filosofia și acțiunile acestui coach versat: pisica”.

Să lăsăm deci felina din noi să vorbească, pentru a învăța să cădem de fiecare dată în picioare, în ciuda tuturor dificultăților.

Ce face, prin definiție, un coach? Te ajută să îți descoperi potențialul și resursele. Săritor și gentil, Ziggy i-a ”dezvăluit” stăpânei sale 40 de trăsături de caracter specifice neamului pisicesc, numai bune de copiat pentru a trăi mai bine, mai fericiți. Am selectat zece și le-am adaptat nevoilor psihologice ale neamului omenesc.

1. Începe-ți ziua cu un moment de relaxare

A devenit virală pe facebook poza unei mâțe care moțăie în beatitudine, atașată, cumva împotriva legii gravitației, pe o cracă de copac. Legenda care traduce gândul ei este: ”Ce bine e să nu faci nimic și după aceea să te odihnești!”. Ce bine ar fi (oare?) dacă ai putea, dar nu poți. Poți însă să schimbi apucătura brutală de a sări din pat drept în picioare, de îndată ce a sunat deșteptătorul. Pisicește-te: întinde-ți lent toate încheieturile, cască luuung, apoi prăvelește-te alene pe o parte și coboară cu picioarele pe pământ fără grabă. Sângele se pune în mișcare, articulațiile se dezmorțesc, creierul se oxigenează și primește o doză consistentă de hormoni ai stării de bine. De fericire. Viața este roz. Culoarea bună de dimineață se cunoaște și te va însoți toată ziua.

2. Ai încredere în tine, urmează-ți instinctul

Pe un câine, animal obedient din fire, îl mai poți păcăli, dar pisica nu o duci de nas: dacă nu-i place o persoană ”din prima”, nu se va apropia de ea, oricâte de mult ar ademeni-o. O pildă prețioasă în zilele noastre, când a fi pe placul tuturor și a le face tuturor pe plac trece drept directivă socială.

3. Nu ești fericit – pune-ți coada pe spinare

Fie că o plictisești, fie că o enervezi, pisica îți întoarce spatele și pleacă în căutarea unui loc mai interesant, mai amuzant. Ia încearcă să o reții cu forța! Vei verifica pe propria piele zicala ”mâța blândă zgârie rău!”.

4. Observă fără să judeci

Trec în fiecare seară pe lângă un sobor de pisici care așteaptă să iasă bipezii din scara blocului și să le servească cina. În așteptare se întind alene în frunze, dar nu le scapă nimic. Fiecare trecător este studiat până când dispare din raza lor vizuală. După care nu mai prezintă nici un interes. Preocupate doar de propriul univers, misterioasele feline nu judecă, dar observă permanent. Copiindu-le involuntar, filosofii se străduiesc să se detașeze de lume, de contingențele materiale, pentru a atinge profunzimea. Iar dacă te gândești câtă bătaie de cap ne aduce mania de a judeca și nouă, celor care nu ne batem capul cu filosofia, da, am face bine să observăm calm, detașat și să tragem concluzii în beneficiul propriului univers interior. Și pentru o fericire mai mare.

5. Gestionează conflictele fără patimă

”Omul este civilizat în măsura în care înțelege pisica” – nota un celebru scriitor pe numele său Georges Bernard Shaw. Valabil și când ne gândim la maniera noastră, versus maniera felinei de a gestiona conflictele: când se simte atacată, evită confruntarea directă. Doar dacă este silită declanșează ofensiva. Și, din momentul în care a alungat inamicul din zona sa de confort, bate în retragere, nu îl urmărește. ”Rețeta” ei ne-ar ajuta și pe noi, bipezii, să trăim mai bine unii cu alții și unii alături de alții și noi.

6. Ai grijă de tine, ca să poți avea grijă de alții

Umblă vorba despre pisici cum că ar fi niște egoiste. Cică pun bunăstarea lor mai presus de orice altceva, inclusiv mai presus de persoana stăpânului. Ei bine nu, pisica nu este egoistă, susține Stephane Ganier. Grațioasa patrupedă se gândește la binele propriu pentru a le putea oferi mai mult celorlalți. Pare abscons? Autoarea ne lămurește: trebuie să fim conștienți și noi, bipezii, că, pentru a le fi de folos altora, trebuie să ne oferim ceva nouă înșine, să redevenim o prioritate pentru noi înșine.

7. Vigilență – da, stres – ba

Suplețea fizică și mentală a pisicii este subiect de admirativă uimire pentru Stephane Garnier. Felina știe să se adapteze fără să-și piardă calmul. Are o frapantă serenitate imperială indiferentă la circumstanțe. Nu cunoaște stresul, ci doar episoade de vigilență punctuală. Noi, în schimb, suntem adesea tensionați, dificultățile ne enervează și ne lăsăm dominați de acest sentiment. Lecția neamului pisicesc: redevino stăpân pe tine însuți și nu te neliniști gândindu-te la viitor, ca să poți să te adaptezi la provocările zilei și orei. Banner Mind Synergy

8. Ia lucrurile așa cum vin

Pisica nu se plasează niciodată în concurență cu congenerii săi. Nu știe de reguli, tabu-uri și dictate. Nu se compară cu alte pisici, nu le copiază, nu încearcă să le facă pe plac. Și noi am cunoaște un grad mai mare de fericire dacă am învăța să ne iubim așa cum suntem și să acceptăm lucrurile așa cum vin ele.

9. Discerne între ce este esențial și ce nu

A abandona controlul, a se consacra esențialului, a avea grijă de sine sunt teme în vogă în zilele noastre. Să lăsăm să se depună praful pe ghidurile de dezvoltare personală și să învățăm… de la mâța sau motanul din dotarea familiei? Bineînțeles, răspunde autoarea posesoare a perfectului coach. ”Eu, personal, când mă confrunt cu o problemă și nu știu ce să fac, mă uit la pisica mea, mă întreb ce ar face ea dacă ar fi în locul meu. De multe ori, asta mă ajută să îmi dau seama de amploarea problemei și să o depășesc mai ușor decât mi-aș fi imaginat”.

10. Află ce anume înseamnă FERICIRE pentru tine

Suntem experți în a ne furniza bătăi de cap, când avem în mână toate cheile porților ce se deschid spre starea de bine. ”Cred că este important, mai înainte de orice, să ne recentrăm asupra a ceea ce ne face fericiți” – spune Stephane Garnier. Cum? Împrumutând cultura independenței – ai ghicit!– de la neamul pisicesc. Bun. Dar cu ce începem? Cu ritualul matinal mai sus amintit: pisica se întinde, cască, se ridică încet, își lasă timp să se conecteze la regimul diurn. Un tabiet ce echilibrează instant în creier hormonii stării de bine. Prima deprindere pe care am face bine să o adoptăm, în loc să sărim din pat ca arși și să dăm fuga la duș.

Din punct de vedere psihologic, instinctul animal îndeamnă pisica să testeze lucrurile și să-și urmeze prima pornire, fără să se sinchisească de restul. În ce ne privește, noi, când trebuie să facem o alegere, ne încurcăm într-o mulțime de factori exteriori: părerea celorlalți, dictate sociale, sentimentul datoriei, rușinea etc., etc. Urmarea: facem alegerea greșită după care, inevitabil, regretăm. Trebuie să îți spui ”Vreau asta sau asta și nu trebuie să mă justific!” – stabilește Stephane Garnier. Pe scurt, să regăsim încrederea în mica voce interioară care ne ghidează fără greș.

Până la urmă, aș zice, firul acestei povești se toarce frumos…

Te mai poate interesa și:

Antrenarea undelor cerebrale: o modalitate de relaxare și stimulare a gândirii pozitive

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns