Sari la conținut

12 capcane pe care oamenii cu inteligenta emotionala ridicata le evita

Cheia reuşitei în societate şi în viaţă este EQ – termenul pe care l-a înscris în dicţionar jurnalistul şi neuropsihologul Daniel Goleman. De la cartea sa – ”Inteligenţa emoţională” – citire, reuşita socială nu mai este asociată cu IQ-ul, ci cu EQ-ul.

Celebrul IQ – inteligenţa intelectuală – este mic copil în faţa discretului, dar mult mai valorosului EQ – inteligenţa emoţională. Cum aşa? Simplu: degeaba eşti tobă de carte, şi ai o memorie de elefant, şi rezolvi cele mai complicate ecuaţii (IQ), dacă nu ai abilitatea de a percepe, controla şi evalua emoţiile personale şi pe ale celor din jur (EQ).
Tu din ce categorie faci parte, oare? Dar eu?

Capcanele pe care le evită oamenii cu un EQ elevat

Inteligenţa emoţională este înnăscută sau o dobândim? Părerile, în lumea neuropsohologilor, pot fi împărţite. Însă există un cvasicomun acord asupra ”portretului-robot” al persoanelor cu o ascuţită inteligenţă emoţională: ele evită abil următoarele acţiuni şi comportamente considerate veritabile capcane pe traseul afirmării personale şi al reuşitei în viaţa socială.

1. Nu îşi ignoră sentimentele

emotiiDaniel Goleman susţine că una din cele cinci caracteristici principale ale persoanele cu un EQ ridicat este conştiinţa de sine.
Oamenii de acest gen sunt foarte atenţi la emoţiile şi sentimentele proprii şi au o capacitate aparte de a înţelege modul în care ele îi afectează pe cei din jur. Ei nu îşi ignoră nici o clipă emoţiile şi nu le permit să preia controlul. Sunt capabili să judece mai întâi cu inima şi abia apoi cu mintea, iar această calitate îi face mai sensibili la sentimente – ale lor şi ale altora.

2. Nu-i lasă indiferenţi sentimentele celorlalţi

Nu te poţi ascunde de ele! O altă caracteristică importantă a persoanelor inteligente emoţional este empatia: înţelegerea în profunzime a trăirilor celuilalt şi strădania de a se transpune ”în pielea” acestuia. Ştiu ”să citească pe faţa” celuilalt şi să decodeze limbajul corpului său. Îi pot ghici nevoile cu perspicacitate.

3. Nu le permit altora să le controleze emoţiile

Deşi sunt foarte sensibili, oamenii cu un EQ ridicat nu-i lasă pe ceilalţi să-i destabilizeze: orice li s-ar spune, îşi ţin sentimentele sub control. Celebrează viaţa, păstrează o atitudine pozitivă, renasc precum pasărea Pheonix după eşec, ruptură sau orice altă formă de negativitate.

4. Nu tolerează mentalitatea victimei

victima-plangeConştientizându-şi emoţiile într-un grad atât de înalt, îşi dau seama că doar ei singuri pot controla ceea ce resimt. Nu îi condamnă pe ceilalţi pentru că ei au avut o zi proastă şi îşi reglează emoţiile astfel încât să facă faţă, orice s-ar petrece în jur. Îşi disipează emoţiile negative antrenându-se în activităţi productive sau cufundându-se în reflecţie şi îşi asumă integral ceea ce resimt.

Evită să se plângă prietenilor în legătură cu ceea ce se petrece în viaţa lor, nu îşi irosesc timpul plângându-şi de milă şi se motivează singuri, pentru a ieşi din situaţiile precare.

5. Nu se complac în zona de confort

Muncesc din greu pentru a-şi atinge obiectivele, au încredere în propriile forţe, învaţă să gestioneze temerile (pentru că oameni sunt şi le au), ţin cu dinţii de motivele care îi propulsează spre atingerea scopului. Nu evită schimbarea, ba dimpotrivă, caută mereu provocări care să-i scoată din zona lor de confort, pentru că ştiu că doar aşa pot evolua mai iute.

6. Nu se închid în lumea lor interioară

Da, îşi ascultă atent sentimentele, dar nu le permit să capete un ascendent asupra întregii lor vieţi; nu se focalizează obsesiv pe lumea lor interioară, ci ştiu să-şi concentreze atenţia asupra lumii exterioare.

7. Nu neglijează cauzele propriilor emoţii

persoana-tristaNu doar că le recunosc, ci identifică şi sursa emoţiilor care îi animă: de ce se simt aşa şi nu altfel? De unde vin aceste sentimente? Răspunsurile sunt esenţiale pentru a construe, de fiecare dată, cel mai bun plan de acţiune.

8. Nu se antrenează într-un confict inutil

Ei ştiu bine: emoţiile sunt energie, aşa că îşi dau seama că trebuie să îşi aleagă atent ”bătăliile”. Au discuţii inflamate doar atunci când simt că cealaltă persoană merită o explicaţie sau când nu au altă alegere decât să se confrunte cu acea persoană. Evită majoritatea conflictelor, pentru că le place să-şi păstreze energia pentru interacţiuni pozitive.

9. Nu încurajează bârfa

barfaSunt conştienţi că flecăreala de acest tip nu aduce nimic bun, ba dimpotrivă, poate atrage necazuri. Aşa că îşi canalizează energia spre conversaţii mai profunde şi evită oamenii interesaţi de subiecte distructive sau lipsite de interes şi de relaţii superficiale.

10. Nu se jenează să spună NU atunci când trebuie

Realizează că toţi oamenii au limite, inclusiv ei, şi că nu poţi răspunde pozitiv oricânt, tuturor. Prin urmare, îşi respectă limitele şi acceptă doar sarcinile şi activităţile de care sunt în stare să se achite.

11. Nu cedează în faţa presiunilor exercitate de către ceilalţi

Nu se simt datori să urmeze curentul doar pentru că ceilalţi asta fac. Dimpotrivă, gândirea independentă şi încăpăţânarea îi determină să meargă, frecvent, împotriva curentului. Rareori sunt de acord cu ce gândeşte majoritatea, aşa că au tendinţa să îşi croiască propriul drum.

12. Nu caută aprobarea celorlalţi

Dacă vor ceva, nu simt nevoia să se consulte cu alte persoane sau să obţină avizul lor. Chiar dacă ascultă respectuos opiniile celorlalţi, nu iau decizii, în principal, pe baza lor. Pentru că ştiu că, atâta timp cât se autovalidează, pot realiza tot ce îşi doresc.

NE FACEM TESTUL?
Sinceră să fiu, ezit să iau textul de la capăt şi să aflu ce punctaj obţin, răspunzând cu ”Da”, ”Nu” sau ”Hm!”, de la 1 la 12… Dar o voi face, fără dubiu. Nu vă aşteptaţi însă să mărturisesc public ce indice al inteligenţei emoţionale am obţinut. Mă autovalidez şi nu-i las pe ceilalţi să mă destabilizeze! Oho, deja am acumulat două puncte! Este rândul vostru.

Cu punctajul în faţă, vom putea trece la etapa următoare: începem (sau continuăm, de la caz la caz) să lucrăm asupra noastră. Doar aşa vom putea şti, la un moment dat, dacă EQ este un dat înnăscut sau o valoare ce se poate dobândi şi spori. Să avem spor!

Sursa: http://www.espritsciencemetaphysiques.com/
www.powerofpositivity.com

Creative Commons License
12 Capcane pe care oamenii cu inteligenta emotionala ridicata le evita by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

2 comentarii la „12 capcane pe care oamenii cu inteligenta emotionala ridicata le evita”

Lasă un răspuns