Sari la conținut

Ascultă-i pe ceilalți și fă ca tine: calea spre împlinire

”Învață să-i asculți pe ceilalți!”. De câte ori ți s-a spus asta? Mie mi-a spus-o până la saturație o persoană care nu se sinchisea de ceilalți nici cât negrul sub unghie: ”Eu am spus mereu: dacă am fi mai atenți la cei din jur, totul ar fi mult mai bine!”. Mă autocenzuram, ca să nu îi dau cuvenita replică apropo de distanța dintre teoria și practica sa personală. Așa cum facem cei mai mulți dintre noi, ca să nu punem paie pe foc. O alegere înțeleaptă. Dar și mai înțelept este să cântărim de zece ori acest îndemn ”înțelept” (”Ascultă ce spun ceilalți!”) înainte de a trece la acțiune.

Câte vise entuziaste ale tinereții am îngropat pentru că ”ceilalți” ne-au garantat că ”sunt cai verzi pe pereți”? Câți copii care se visau aviatori, actori de renume mondial, pictori, arhitecți, au fost ”aduși cu picioarele pe pământ” de către părinți, bunici, colegi, prieteni ”realiști”, care i-au direcționat/deturnat spre ”ocupații mult mai pragmatice” și au devenit adulți ratați ca ingineri, economiști etc., etc.? Nu denigrez, Doamne ferește-mă!, ocupațiile scientiste. Vorbesc despre păgubosul mimetism: ”Nu fă ca tine, fă ca noi!”. Calea dreaptă spre ratarea personală.

Ascultă-te pe tine însuți!

De ce? De ce ajungi să gândești, să crezi chiar, cu tărie, că visele tale sunt ”prostii”, ”aberații”, ”aiureli”? Că împlinirea personală nu poate fi completă? Pentru că îi asculți pe ceilalți, în loc să te asculți pe tine! Să visezi cum îți va fi viața și să-ți trăiești visul – este perfect legitim și perfect posibil. Este de ajuns să crezi! Și să acționezi în consecință: când unul sau altul se străduiește să te descurajeze: ” N-o să reușești niciodată!”, întreabă-l simplu: ”De ce? Tu ai încercat? Și?”.
Oamenii, cei mai mulți, din păcate, își transmit unii altora idei limitative, pe care le iau drept literă de lege, nu îndrăznesc să le judece, să le disece, să le pună la încercare. Pentru că ei înșiși nu au parte de împlinire personală autentică. Astfel, încorsetați în gândire, nici nu concep să treacă la acțiune, de teamă ca nu cumva rezultatul acțiunii să demoleze ideea. Asta este problema lor. Nu și a ta! Viața ta îți aparține și ești liber să faci cu ea ce dorești. Și mai ales ce visezi.

Asumă-ți libertatea de a gândi diferit

Probabil că cel mai greu este să îndrăznești să faci pasul. Să îți asumi riscul. Sunt mulți cei care preferă să sacrifice libertatea personală de dragul siguranței personale. Un sentiment plictisitor, dar atât de comun și de comod! Tu nu ești obligat să faci la fel ca ei. Ia-o pe drumul tău. Se va dovedi în cele din urmă benefic.

Pornește cu gândul că nu va fi ușor, este esențial să nu stabilești ținta prea aproape.
Lucrează cu tine, ai răbdare și gustă viața. Cel mai mare miracol se află deja în tine și el este visul tău. Îndârjirea ta de a-l urma, încrederea ta în el și în tine. Să-ți sune permanent în urechi, în surdină, cântecul vechi: ”Lasă lumea să vorbească, ăsta-i rostul ei…”. Tu urmează-ți calea și bucură-te de împlinire.

Nu-i lăsa pe ”ceilalți” să îți strecoare în urechi și în suflet otrava îndoielii! Ascultă politicos (deci detașat) ce au de spus, fără a te lăsa contaminat. Gândește cu mintea ta, încurajează-te singur (cu atât mai mult cu cât încearcă ei să te descurajeze) și zâmbește-ți în sinea ta. Dacă tu nu ții cu tine, atunci cine?!

Urmează-ți inima, instinctele și intuiția

S-o luăm și invers: cei din jur ne sunt adeseori utili. Ne pot da sfaturi prețioase. Este bine să ascultăm ce au de spus. Dar să nu îi urmăm dintr-un automatism. La o dreaptă judecată am putea constata că este mai corect să ignorăm părerile celorlalți, decât să le punem în aplicare, dacă vrem ca visele noastre să devină realitate. Pentru că ea, ”lumea”, are o maximă plăcere să ne abată de pe calea visului. Să ne aducă ”cu picioarele pe pământ” și ”cu botul pe labe”, în mediocritatea călâie în care se complace ea.
Tu visezi să atingi ”imposibilul”, din perspectiva lor? Este perfect posibil din perspectiva ta! Este suficient să crezi. Fă-ți o obișnuință din a trece tot ce auzi printr-un filtru personal. Ascultă mereu ce îți spune inima ta. Ciulește urechea la ce îți spun instinctele tale. Încrede-te în intuiția ta. Sunt aliații tăi de nădejde.

Totul este posibil, totul este realizabil

”Dacă vrei să reușești în viață, uită-te la ceea ce face toată lumea și fă contrariul!” – ne învață Earl Nightingale, autorul programului ”Cum să îți schimbi viața în 30 de zile”. Conceput în anii 50, programul autorului american este considerat și astăzi unul din cele mai eficiente exerciții motivaționale. Dacă vrei să reușești, evită să faci ce fac 90% din oameni.

Îndrăznește să mergi împotriva curentului, să fii nonconformist. Ești unic. Croiește-ți o nișă numai a ta. Nu te duce acolo unde te calci pe picioare cu ceilalți 99 de candidați dintr-o sută.

Totul este posibil, totul este realizabil. Trăim într-o lume a posibilităților infinite. Singura limită este imaginația ta. Folosește-ți gândurile pentru a-ți transforma viața și lumea care te înconjoară în sensul visului care te călăuzește.

Nu uita: persoana în care trebuie să ai cea mai mare încredere ești tu însuți. În tine găsești puterea de a reuși. De a-ți modela destinul. Nimic nu este prestabilit, totul este posibil.

Și abia acum urmează marea provocare: știi ce vrei cu adevărat?

 

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns