Sari la conținut

Cele 8 calități pe care le au oamenii cu putere de convingere

Ştiai că succesul depinde în proporţie de 85% de abilitatea de comunicare a ideilor, adică de abilitatea de a-i convinge pe alţii să coopereze ? Ei bine, da, ca să ai succes trebuie să fie un bun comunicator cu putere de convingere, iar vestea bună este că acest lucru se poate învăța.

Principii simple, dar eficiente pentru o putere mai mare de convingere

În cartea „Legile secrete ale influenţei”, dr. Robert Anthony te va ajuta să-ţi proiectezi tiparele de comunicare astfel încât să ajungi să ai o putere mare de convingere. Sfatul meu este să nu te laşi indus în eroare de simplitatea ideilor. Dacă te vei ţine serios de treabă vei ajunge în punctul în care vei fi pur şi simplu uimit să vezi cum, pe măsură ce aplici principiile, cei din jur vor fi acaparați de modul tău de gândire.

Crede în tine!
Punctul de plecare pentru a-ţi consolida puterea de convingere este să-ţi dezvolţi încrederea că eşti convingător. Reţine însă că a convinge nu înseamnă a manipula. Înseamnă să creezi mediul adecvat pentru ideile tale şi apoi să comunici acele idei în mod eficient.

„Abilitatea voastră de a convinge reprezintă baza abilităţii voastre de a obţine ce vă doriţi. Abilitatea de a-i face pe alţii părtaşi la punctul tău de vedere are o valoare inestimabilă. Putem avea mult mai mult succes în situaţiile cu care ne întâlnim în viaţa de zi cu zi – când solicităm o mărire de salariu, când rezolvăm un conflict cu vecinul, când ne ajutăm copiii să facă alegeri înţelepte – dacă folosim tehnicile de comunicare ale indivizilor cu o mare putere de convingere”, susţine dr. Robert Anthony.

Reproiectează-ţi tiparele de comunicare

comunicareCapacitatea de a-ţi prezenta clar ideile îţi va hotărî succesul în orice situaţie. De altfel, în lipsa acestei capacităţi, abilităţile şi personalitatea ta pot foarte bine să treacă neobservate. Fundaţia Andrew W. Mellon a efectuat un studiu asupra unor persoane care au succes în viaţă. S-a ajuns la concluzia că abilităţile tehnice reprezentau doar 15% din ecuaţie. Abilităţile interpersonale, adică abilitatea de a stabili o comunicare cu alte persoane şi de a le obţine cooperarea, reprezentau 85% din succes.

Însă pentru a-ţi reproiecta tiparele de comunicare (și deci pentru a avea mai multă putere de convingere) trebuie să începeţi prin a-ţi dezvolta modul în care îi percepeţi pe alţii, precum şi modul în care te percepi pe tine însuţi. Gândeşte-te o clipă la persoanele publice şi la cunoscuţii care ţi-au captat atenţia în timp ce vorbeau. Hai să vedem împreună cele 8 calități pe care le cultivă acești oameni:

1. Au încredere şi dezinvoltură, iar asta te face şi pe tine să te simți în largul tău în preajma lor.
2. Au vocea plină de autoritate şi convingere.
3. Stabilesc încredere şi credibilitate, deopotrivă verbal şi nonverbal.
4. Sunt oameni calzi, plini de însufleţire şi entuziasm.
5. Manifestă empatie şi preocupare pentru semeni.
6. Ştiu cum să scoată în evidenţă tot ce este mai bun în ei.
7. Exercită o influenţă profundă asupra celorlalţi.
8. Te privesc şi îți acordă atenţie când vorbești.

„Toate aceste calităţi alcătuiesc charisma. Oamenii care au charismă ne captează atenţia. Ei ştiu cum să scoată în evidenţă tot ce este mai bun în ei. Exercită o influenţă profundă asupra celorlalţi. Când se află într-o încăpere, acea încăpere se umple de lumină”, explică dr. Anthony în cartea Legile secrete ale influenţei.

Ai grijă la dialogul tău interior

persoana-la-munteTu cum defineşti cuvântul încredere? Te-ai gândit vreodată la acest lucru? Acest cuvânt are mai multe definiţii. O definiţie corectă este „a conversa intim cu”, cu alte cuvinte, dacă ai încredere în cineva înseamnă că poţi să conversezi intim cu acea persoană. Dr. Anthony a redefinit încrederea, în sensul să vorbeşti intim cu tine însuţi. Ne referim la acel dialog interior care se petrece în mintea fiecăruia dintre noi.

„Acum vă rog să fiţi atenţi, pentru că urmează ceva important. Adevărul este că fiecare om are multă încredere în sine. În dicţionar nu există niciun cuvânt care să definească „lipsa încrederii în sine”. Punctul-cheie de care trebuie să ţineţi cont este dacă sunteţi încrezători în abilitatea voastră de a reuşi sau sunteţi încrezători în abilitatea voastră de a da greş. Indiferent de calea pe care o urmaţi, vorbiţi intim cu voi înşivă despre acea cale. Şi acest dialog interior vă creează încrederea în sine – pozitivă sau negativă. În ce suntem încrezători în sinea noastră, aceea vom experimenta. Am putea spune că încrederea în sine creează rezultate”, este îndemnul din cartea Legile secrete ale influenţei.

Henry Ford spunea aşa: „Dacă tu crezi că poţi sau crezi că nu poţi, ai dreptate”. Aveţi grijă ce vă imaginaţi că veţi deveni. Există nenumărate dovezi ştiinţifice care atestă că imaginea pe care v-o creaţi în minte despre voi înşivă, mai mult decât orice altceva, vă determină realizările. Abilităţile voastre de convingere se vor îmbunătăţi pe măsură ce aplicaţi aceste sugestii în viaţa de zi cu zi.

SURSA: Legile secrete ale influenţei, dr. Robert Anthony
Creative Commons License
Cele 8 calități pe care le au oamenii cu putere de convingere by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns