Sari la conținut

Cum poți motiva o persoană să exceleze

  • de

Se știe că o persoană nu se naște lider, ci devine lider. MOTIVAȚIA este punctul culminant şi rezultatul tuturor abilităţilor. Dr. Robert Anthony explică în cartea sa Legile secrete ale influenței cât de important este pentru un lider să-i motiveze pe cei din jurul său.

„În zilele noastre, abilitatea care se caută cel mai mult la locul de muncă – şi abilitatea cu care puteţi câştiga cei mai mulţi bani în profesia voastră – este abilitatea de a-i face pe alţii să vrea să treacă la acţiune. Supraveghetorii sunt promovaţi mai repede dacă reuşesc să-şi motiveze angajaţii să lucreze mai bine. Agenţii comerciali câştigă comisioane mai mari dacă îi determină pe clienţi să vrea să le cumpere produsele. Profesorii sunt foarte bine văzuţi de comunitate dacă reuşesc să-i facă pe elevi să-şi dorească să înveţe“, explică Anthony în cartea sa.

Când sunt oamenii deschiși la sugestii?

Așadar, nu există niciun motiv pentru care să nu-ți dai silința să înveți cum să folosești câteva tehnici de bază care să te transforme într-o persoană capabilă să-i motiveze instinctiv pe ceilalţi.

După cum ştii, nimeni nu acceptă de bunăvoie să primească ordine de la alţii. Asta nu înseamnă însă că este un lucru rău. Oamenii vor să judece lucrurile cu capul lor. De aceea, pentru a motiva cu eficienţă, este important să înţelegi câteva principii de bază ale motivării.

„Când cuiva îi este bine cu felul în care sunt lucrurile, nu are motive să facă schimbări. Dacă aceeaşi persoană nu mai e însă mulţumită, va începe să simtă un anume disconfort. Oamenilor nu le place să simtă disconfort, iar când nu se mai simt confortabil, sunt deschişi sugestiilor celorlalţi. Când învaţă un nou mod de a se comporta care înlătură disconfortul, ei îşi vor schimba de bunăvoie acţiunile – vor fi motivaţi să acţioneze în acel mod nou“, susține Robert Anthony.

Contextul este fundamentul schimbării

De aceea, pentru a răzbate până la mintea şi sufletul altor oameni trebuie să parcurgi un proces. Mai întâi, pregătești un cadru propice în care să-ți acorde atenţiei. Tradus: captează-i atenția! Apoi „aprinde o scânteie şi o ațâțâ, prin conversaţie, până când se creează o flacără de interes“. Se știe că de la o scânteie se poate aprinde un foc mult mai repede, dar asta numai când „surcelele sunt uscate şi nu au absorbit prea multă umezeală“. Tradus: Interlocutorul va asimila totul numai atunci când nu este absorbit de propriile gânduri şi emoţii.

2 pași esențiali pentru crearea contextului potrivit motivării

motivarePotrivit lui Anthony, există 2 metode prin care poți trezi atenția interlocutorului și îl poți inspira să producă o schimbare în viața lui.

Primul pas e să străpungi bariera creată de preocupările interlocutorului. Dacă un individ se luptă cu propriile probleme, nu o să-ți acorde atenţie decât dacă tot ce urmează să-i spui este mai important decât gândurile lui. Pentru a răzbate până la o minte preocupată, o soluţie e să ajuți acea persoană să-şi rezolve problema. Pare greu, dar nu este imposibil!

În al doilea rând, este important să disipezi tensiunea interlocutorului. Când cineva are nervii încordaţi, va avea şi mintea blocată. Prin urmare, ca să-ți acorde întreaga atenţie, e bine să-l detensionezi. O glumiță strecurată poate face minuni. Atenție însă să nu fie deplasată!

O altă modalitate de a-ți detensiona interlocutorul este prin exemplul personal, adică să fii tu însuți relaxat.

„Adoptă o voce liniştită şi blândă, mişcări line şi manifestă o atenţie calmă pentru nevoile şi sentimentele interlocutorului. Astfel de acţiuni creează o atmosferă relaxată. Nu discutaţi subiecte care să-l enerveze or să-l agite, vorbiţi despre altceva, de pildă despre hobby-ul lui sau despre ce vrea să facă în weekend. Există o singură excepţie: dacă interlocutorul este încordat emoţional dintr-un motiv anume, de cele mai multe ori cel mai bine e să-l lăsaţi să vă spună ce-l preocupă. Oferindu-i ocazia de a se elibera de emoţii, va fi mai receptiv şi mai atent la ce aveţi să-i spuneţi“, mai susține dr. Robert Anthony.

Exprimă-ți aprecierea!

1. Fă în aşa fel încât omul pe care vrei să îl motivezi să simtă disconfort sau nemulţumire faţă de acţiunile sau circumstanţele prezente.
2. Arată-i o modalitate nouă şi mai bună care îi va îndepărta disconfortul.
3. Ascultă-i obiecțiile și ajută-l, ghidându-l să ajungă singur la concluzia că obiecţiile lui sunt nefondate.
4. Cere-i să treacă la acţiune. Acordă-i toată libertatea pentru a se schimba, dar asigură-te că ştie că ești la curent cu progresele pe care le face. Este foarte important să arătăm apreciere persoanei pe care vrem să o motivăm.
5. Continuă să-l încurajezi pe durata perioadei de regres, amintindu-i că a procedat foarte bine demarând schimbarea şi trecând în revistă beneficiile pe care le va obţine dacă merge înainte şi continuă cu acea schimbare.
Procedând astfel, vei stăpâni abilitatea care se caută cel mai mult la locul de muncă – abilitatea de a-i determina pe alţii să vrea să treacă la acţiune. Acesta ar trebui să fie principalul obiectiv al unei persoane cu o mare putere de convingere.

Sursa: Legile secrete ale influenţei, dr. Robert Anthony

Creative Commons License
Cum poți motiva o persoană să exceleze by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns