7 paradoxuri filosofice cu efect catalizator în evoluția spirituală

Articol 7 paradoxuri filosofice cu efect catalizator în evoluția spirituală - Tehnologie pentru viață

7 paradoxuri filosofice cu efect catalizator în evoluția spirituală

Conformismul face legea. Ideile primite de-a gata, încă din pruncie, ne jalonează drumul. Spre ce? Spre depersonalizare, deci nefericire. Și dacă am rupe rândurile și am începe să gândim taman pe dos? Ei, ce ar fi? Am începe să vedem lumea cu totul altfel: vie, colorată, palpitând de viață. Marii filosofi din toate timpurile chiar asta propovăduiau. Doar că am uitat să-i mai asculte…

Iată șapte aparente paradoxuri filosofice, decriptate de către autorii lor, cu efect catalizator pentru evoluția spirituală:

1. Cu cât acționezi mai puțin, cu atât ești mai eficient

Cine nu a încercat măcar o dată să forțeze destinul, să preia comanda? O atitudine foarte actuală, care sfidează una din ideile centrale ale fondatorului taoismului, Lao Tse, ”bătrânul înțelept” (sec. V înainte de Hristos). Acest curent de gândire chinez ne invită să concepem eficacitatea nu ca pe rezultatul unei intervenții menite să influențeze mersul lucrurilor, ci ca pe un complement al unui proces natural, al unei transformări în curs. A nu acționa nu înseamnă a nu te angaja, înseamnă a observa și a repera esența duală în mișcare: Ying și Yang.

Ei bine, cum punem această directivă folosofică în practică? În ”traducere” modernă: identificăm întregul potențial al unei situații date, definim binomul – opozanți/aliați, avantaje/inconveniente -, ne imaginăm orientările posibile, chiar și cele infime și vom fi capabili să acționăm într-o manieră suplă și adaptată.

2. Dezordinea este ordine în evoluția spirituală

Dezordinea este ”absența ordinii pe care o pune în mod conștient în propria viață o persoană ordonată” – scrie filosoful Henri Bergson în ”Evoluția creatoare”. Dezordinea este de fapt ordinea pe care nu o căutăm. Există ordine în haos. Doar că nu este cea la care ne așteptăm. Așa că, dezamăgiți, o numim dezordine. Un sentiment subiectiv, deci o prejudecată!
Cum valorificăm acest postulat? Luând în considerație orice subiect, orice idee care ni se pare perfect validă așa, la prima impresie. Știind că ea urmează a fi completată și rafinată de alte intuiții sau senzații.

3. Superfluu-ul este esențialul

În plus, inutil, de prisos = superfluu. Căutarea superfluu-lui produce o excitație intelectuală mai mare decât cucerirea utilului, a necesarului.

”Omul este o creație a dorinței și nu o creație a necesarului”,

susține Gaston Bachelard, filosoful poet, în ”Psihanaliza focului”. Focul nu îi era absolut necesar omului pentru a supraviețui, explică Bachelard, dar stăpânirea acestui element i-a adus bunăstare, fizic vorbind, iar mai apoi i-a deschis drumul spre estetic și spiritualitate. Așa se face că lucrurile superfluu pun în lumină latura magnifică a realului.
Da, și ce învățăm noi de aici? Noi de aici învățăm că nu trebuie să ștergem de pe listă momentele ”irosite” în discuții cu propriii colaboratori, nici micile gesturi gentile, aparent gratuite, care de fapt valorează enorm, pentru că mențin calde relațiile.

4. Ignoranța are o latură savantă

Nu este ușor să-ți mărturisești lacunele într-o lume sufocată de experți. ”Știu că nu știu nimic”, decreta părintele filosofiei occidentale, bătrânul Socrate. A nu ști nimic te eliberează de dorință, de apetitul de a cunoaște. Această ”doctă ignoranță” este punctul de pornire al adevăratei cunoașteri, cea care, pentru a înfrunta vertijul îndoielii, trebuie să se așeze pe solide fundamente.

Și cum am putea pune în practică acest precept pentru evoluția noastră spirituală? Străduindu-ne să punem în discuție toate certitudinile, prejudecățile, credințele noastre, cu scopul de a câștiga alte adevăruri și de a rămâne deschiși pentru dialog. Să încercăm să înțelegem și să ne cultivăm.

5. Bricolajul este ceva foarte serios

Să bricolezi pare să țină de amatorismul pur. Și totuși! Claude-Lévi Strauss, filosof etnolog, consideră că gândirea ”sălbatică”, intuitivă, neperveritită, nu urmează nici o regulă predefinită și nu îndeplinește nici o funcție precisă subordonată unor obiective prestabilite, în ideea că ele vor deveni realitate. Asta în măsura în care li se confeă un sens…

Cum valorificăm axioma lui Claude-Lévi Strauss? Dând frâu liber creativității, parcurgând drumul în sens invers, pentru a elibera creativitatea și/sau a îmbogăți proiectul. Și acționând inovativ, atunci când resursele clasice lipsesc. Rezultatul va fi unul inedit, dar solid.

6. Minciuna nu este întotdeauna un păcat

Suntem învățați, de la cea mai fragedă vârstă, că avem datoria să spunem adevărul și numai adevărul. Până la extrema abruptă din fața completului de judecată. Dar… A spune adevărul este o datorie, adminte Benjamin Constant, dar o datorie care vine doar la pachet cu un drept reciproc. În concluzie, dacă interlocutorul tău nu are dreptul la adevăr, tu nu ai nici o datorie să spui adevărul.

Prin urmare, dă-ți voie să minți în relația cu oameni care nu merită să audă adevărul: cei rău intenționați, mincinoșii, cei care răstălmăcesc lucrurile etc.

7. Aparențele nu sunt niciodată înșelătoare

Fenomenologul Merleau-Ponty ne asigură că simpla percepție a unui obiect sau a unui individ este de ajuns pentru a accede la ”stilul” acestuia. Fiecare aparența a sa revelează un aspect al realității și fiecare spune adevărul. Este sarcina ta să îți analizezi percepțiile și să le confrunți cu percepțiile altora. Astfel, schiță după schiță, tabloul prinde contur.
Cum transpunem în viața de zi cu lecția fenomenologului? Față în față cu o altă persoană – client, vizitator, contracandidat – sau față în față cu un anume eveniment, încrede-te în prima ta impresie, știind că ea urmează a fi cea care completează și rafinează alte intuiții sau senzații. Doar așa tabloul va fi complet.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Ți-a plăcut acest articol? Introdu adresa ta de email mai jos pentru a putea primi săptămânal materiale pentru starea ta de bine.

Datele tale personale sunt în siguranță cu noi! Nu vom înstrăina, vinde sau închiria adresa ta de email sau orice alte date personale. Politica noastră este ZERO toleranță față de email-urile nesolicitate!

Redistribuie "7 paradoxuri filosofice cu efect catalizator în evoluția spirituală"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

0
Connecting
Please wait...
Send a message

Sorry, we aren't online at the moment. Leave a message.

Your name
* Email
* Describe your issue
Login now

Need more help? Save time by starting your support request online.

Your name
* Email
* Describe your issue
We're online!
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?