Sari la conținut

Postul negru: terapie de soc pentru dependentele alimentare

Deoarece postul aduce beneficii pentru trup şi suflet este un adevăr pe care nimeni nu îl mai contestă. Aaa, ai şi tu, în familie sau printre amici, cel puţin câteva persoane care nu suportă să te vadă ţinând posturile şi te înţeapă: ”Azi iar nu mănânci nimic!” (compătimitor) sau ”Muncim mult, motoarele puternice au nevoie de carburant de calitate!” (cu aere de superioritate: dacă ai avea, adică, şi tu o muncă la fel de importantă ca a lor, nu ţi-ai mai ”permite” să mănânci de post sau, şi mai şi (părerea lor), să ţii ”post negru”?
Atunci rectific: nimeni nu ar trebui să mai conteste beneficiile postului pentru trup şi suflet.

Despre beneficiile sufleteşti ne vorbesc Sfinţii Părinţi. Despre cele ale trupului ne vorbesc medicii. Unul dintre aceştia a declanşat o revoluţie recomandând ”postul negru” (sau ”postul ud”, cum este numit la noi în popor, fiindcă nu se mănâncă nimic şi se bea doar apă) ca ultimă soluţie în cazurile de alergie alimentară şi de dependenţe alimentare. Vorbim despre dr. Keith Scott-Mumby, autorul volumului ”Dieta înţeleaptă”, apărut la Editura Vidia.

Evită greșelile care pot boicota postul negru

Înconjoară-te de oameni care te susţin
oameni-neglijentaEste primul pas către ”un post reuşit”. Apropo de ce spuneam şi noi mai sus despre ”binevoitorii” care se străduiesc să te abată cu ispita de la decizia înţeleapă de a ţine postul:

Nu lăsa comentariile negative ale „binevoitorilor” să te deprime. Uneori chiar aceste comentarii te pot îmbolnăvi. Aici acţionează un factor psihologic extrem de puternic. Unii oameni pot să exercite presiuni asupra ta ca să te facă să renunţi la ceea ce faci. În primul rând, persoanelor dependente de mâncare nu le place deloc să vadă că alţii urmează o dietă şi se iau de tine din motive care sunt, de fapt, egoiste”.

Încarcă-ţi bateriile
Înainte să începi postul negru (indiferent dacă o faci ca să scapi de unele dependențe alimentare, alergii alimentare sau alte probleme de sănătate) încarcă-ţi complet bateriile, ca să aibă organismul ce consuma în post. Urmează o dietă completă şi echilibrată – proteine, carbohidraţi şi grăsimi – cel puţin două săptămâni şi pregăteşte-te luând suplimente de vitamine şi minerale (dacă nu ai intoleranţă la ele).

Înarmează-te cu răbdare
Beneficiile încep din prima zi? Bine ar fi. În realitate, însă, este nevoie de cel puţin patru zile pentru a te asigura că intestinele s-au golit. Altfel nu ai cum să ştii care sunt cu adevărat efectele postului. Iar în cazul pacienţilor cu un intestin leneş, această perioadă trebuie extinsă.

Peste 7 zile: doar sub supraveghere medicală
În cazul în care, după intervalul minim de patru zile, nu ți-ai revenit încă după alergia alimentară, poţi prelungi postul negru până la şapte zile. Dacă rezultatele tot nu sunt satisfăcătoare, vei merge mai departe cu această terapie doar sub supravegherea medicului. Şi nu a oricărui medic, atenţionează dr. Keith Scott-Mumby, ci a unuia cu experienţă în administrarea perioadelor de post:

Postul implică riscuri a căror probabilitate creşte pe măsură ce prelungiţi perioada de post, aşa că nu are sens să o prelungiţi inutil”.

Ia în calcul efectul de sevraj
post-negruDr. Keith Scott-Mumby atrage atenţia asupra acestui ”detaliu” nemenţionat în cărţile despre post: persoanele cu alergii alimentare, la fel ca şi cele cu dependenţe alimentare, se pot confrunta cu efectul de sevraj. Straniu? Nu tocmai: alimentele pot acţiona ca orice altă toxină care creează dependenţă. Iar cel care începe o perioadă de post se confruntă cu simptome de sevraj extrem de neplăcute. Dar aceasta este, de fapt, vestea bună: ”Cu cât sunt mai grave simptomele cauzate de post, cu atât mai impresionantă va fi vindecarea”.
Fiindcă simptomele de sevraj confirmă: există o dependenţă alimentară. Pe baza lor – fiind atent la ce alimente râvneşti – poţi începe să suspectezi sursa suferinţelor tale. Îţi doreşti la nebunie o cafea? E un indiciu aproape sigur că ea este ”împricinata”. Sau, ca să vezi că asocierile nu sunt chiar aşa de simpliste, pofta nebună de cafea sau ceai poate să însemne, de fapt, că organismul ”îţi cere” lapte sau frişcă. Aşa cum pofta de a bea un gin tonic poate să denote o alergie la grâu! Fix alimentele care, de fapt, îţi fac rău.

Evită contactul cu substanţe chimice
Persoanele cu intoleranţe alimentare mai au o problemă: expunerea la substanţe chimice le declanşează o poftă puternică de a consuma un anumit aliment (probabil din cauza hipoglicemiei, explică dr. Keith Scott-Mumby). Nu este un lucru general valabil dar, de vreme ce este, de ce ai risca să zădărniceşti efectele terapeutice ale unui post atât de sever?

  • evită, aşadar, traficul urban şi gazele de eşapament, chiar dacă asta înseamnă să rămâi acasă (autorul recomandă, de altfel, ca în perioada postului să luăm o pauză de la serviciu şi de la alte îndatoriri sociale, solicitând, la nevoie, un concediu de odihnă)
  • ai grijă ca nici un spray pe bază de aerosoli să nu fie folosit în prezenţa ta
  • scoate din dormitor parfumurile şi cosmeticele
  • nu folosi detergenţi, dizolvanţi, produse de curăţare sau înălbitori puternici
  • nu fuma cât ţii post şi evită locurile unde se fumează: tutunul este o substanţă toxică şi de cele mai multe ori provoacă o alergie mascată în rândul fumătorilorfumat-dependenta-toxic

Am văzut persoane cu sensibilitate la aşa ceva care, după ce fumează o ţigară sau chiar după ce inhalează fumul de la o ţigară fumată de altcineva, au o poftă nebună să mănânce un anumit aliment”.

  • vopselurile, mai ales cele emailate, pot fi foarte nocive; ai grijă să nu intri în camere proaspăt zugrăvite, în încăperi cu mobilier nou sau cu mobilier proaspăt (re)vopsit – va fi nevoie de câteva zile pentru a scăpa de efectele neplăcute ale acestor întâlniri cu toxinele.

Alimentele se reintroduc unul câte unul

O altă greşeală care mă îngrozeşte, întrucât înseamnă o oportunitate irosită – tot din cauză că nu se înţelege cum trebuie mecanismul alergiei şi neadaptării –, este că nu se menţionează niciodată faptul că alimentele trebuie reintroduse pe rând, unul câte unul”.

Pentru a li se testa efectul. Dacă sunt reintroduse în devălmăşie, nu vei şti niciodată care dintre ele declanşează reacţia alergică şi toate suferinţele asociate.
Să ne reamintim şi că perioada minimă de post este de patru zile. Asta înseamnă că, în cazul în care te simţi bine, poţi începe să reintroduci alimente în cea de-a cincea zi, nu mai devreme.

Varianta mai blandă – Postul doar pe jumătate

Celor care nu pot suporta ideea unui post total, autorul le întinde o mână de ajutor: ”postul doar pe jumătate”.
Pur şi simplu, se consumă un singur tip de fructe şi un singur fel de carne pe durata celor cinci zile.
În rest, toate sfaturile legate de ”postul negru” rămân valabile.
Există, însă, şi limitări logice: acest post ”de compromis” nu te va ajuta să te faci bine, dacă eşti alergic tocmai la fructul sau tipul de carne pe care le-ai ales. Îţi vei da seama de acest lucru văzând că postul acesta nu îţi ameliorează starea. Şi vei putea alege alte două alimente. Lungeşti boala, cum se spune. Dar, în fond, unul dintre cele mai importante lucruri, când vorbim despre instituirea oricărui tratament, inclusiv despre post, este – în termenii uzitaţi de halatele albe – complianţa pacientului. În termenii noştri, ai pacienţilor – motivaţia, voinţa de a colabora.
Sursa: ”Dieta înţeleaptă”, Keith Scott-Mumby

Creative Commons License
Postul negru, Terapie de Soc pentru dependentele alimentare by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Lasă un răspuns