Sari la conținut

10 alimente care dezvoltă super-memoria și unul care o poate distruge

 

Pot oare alimentele să îmbunătăţească memoria? De-a lungul timpului, numeroşi cercetători științifici au demonstrat că da, anumite tipuri de legume, fructe și semințe au puteri miraculoase asupra proceselor de memorare.

După cum bine ştim, atât corpul, cât şi mintea sunt într-o bună măsură dependente de mâncare. De fapt, de mâncare sănătoasă. Numai alimentele sănătoase pot garanta funcționarea optimă a organismului uman. Cu toate acestea, problema deficienței nutriționale este larg răspândită în toată lumea.

Dr. Roger Williams, biochimist şi autor al cărţii „Nutrition in a Nutshell” susţine că un program nutriţional excelent pentru corp şi minte include alimente precum, seminţe şi nuci, peşte, legume, fructe şi ouă. Acesta mai susţine că toate alimentele procesate ar trebui excluse din meniul oricărui om, deoarece ele nu aduc niciun beneficiu pe termen lung organismului, pe când cele neprocesate stau la baza unui corp sănătos şi a unei minţi puternice. Prin urmare, el a stabilit o listă cu cele mai bune alimente pentru dezvoltarea și întărirea memoriei.

  1. Meiul este un puternic accelerator al memoriei. Cu o mare concentraţie de vitamine, minerale, proteine şi lecitină, acest aliment, consumat regulat, îmbunătăţeşte vizibil memoria. În plus, este uşor de digerat, nu fermentează în stomac şi nici nu produce acid. Combinat cu miere şi lapte, meiul poate fi un mic dejun excelent de gustos şi sănătos.
  2. Seminţele de floarea soarelui sunt şi ele „bombe” de vitamine şi minerale, dar şi de acizi graşi nesaturaţi. În plus, ele sunt o adevărată comoară de vitamina B şi au mult mai mulţi nutrienţi buni pentru creier decât germenii de grâu, soia sau untul de arahide.
  3. Seminţele de susan sunt o excelentă sursă de proteine, acizi graşi nesaturaţi şi calciu. Ele pot fi consumate în salate, cu miere de albine sau sub formă de ulei presat la rece.
  4. Seminţele de dovleac abundă şi ele de proteine, minerale şi acizi graşi nesaturaţi. Ele pot fi consumate ca atare, în locul gustării de dimineaţă, dar şi alături de salate. Atenţie, prăjite acestea nu-şi mai păstrează acelaşi aport ridicat de minerale.
  5. Boabele de soia sunt considerate de către unii nutriţionişti alimentul perfect. Acestea conţin mai multe proteine decât carnea de vită, mai mult calciu decât laptele şi mai multă lecitină decât ouăle. În plus, mai conţin şi un număr impresionat de vitamine, minerale şi aminoacizi. Aşadar, nu evitaţi boabele de soia şi consumaţi regulat produsele din soia.
  6. Iaurtul are un efect calmant asupra tractului digestiv, facilitând astfel metabolismul. Iar în momentul în care acesta funcţionează perfect şi creierul este la capacitate maximă.
  7. Drojdia de bere are cel mai ridicat conţinut de vitamina B. Pentru a fi un execelent tonic pentru memorie, se dizolvă o linguriţă de drojdie de bere într-un pahar de suc de fructe natural şi se bea dimineaţa, după micul dejun.
  8. Sarea de mare este o excelentă sursă de iod, aceasta fiind necesară pentru funcţionarea glandei tiroide care influenţează sănătatea mentală.
  9. Germenii de grâu asigură şi ei un procent ridicat de proteine şi de acizi graşi nesaturaţi. În plus, sunt extrem de bogaţi în complexul vitaminei B, vitamine ce asigură o foarte bună memorie.
  10. Sucurile de fructe şi legume proaspete. O zi plină de energie şi vitalitate poate să înceapă cu un suc proaspăt de fructe sau legume. Poţi combina trei fructe, trei legume sau diverse alte combinaţii între cele două categorii. Acestea conţin vitamine, minerale şi enzime, necesare bunei funcţionării a creierului.

nuts

Pe lângă alimentele recomandate de Dr. Roger Williams, alţi nutriţionişti şi neurologi mai recomandă şi alte surse de hrană care, susţin ei, sunt excelente „motoare ale memoriei”. Printre acestea se găsesc şi peştele, fructele de pădure, avocado, dar şi mult discutata ciocolată neagră.

Carnea de peşte bogată în grăsimi esenţiale omega-3, precum cea de somon, sardine, hering şi macrou, previne instalarea demenţei. Într-un studiu efectuat de cercetătorii Universităţii de Medicină Rush din Chicago, pe 3000 de participanţi, s-a observat că subiecţii cu o dietă axată pe un nivel crescut de acizi graşi omega-3 au prezentat un risc mai scăzut de a dezvolta afecţiuni ale funcţiei cognitive. Pentru ca rezultatele să fie vizibile, este indicat un consum regulat de peşte, de cel puţin trei ori pe săptămână.

Fructele de pădure sunt considerate a fi cea mai puternică “fabrică” de antioxidanţi, în special de antocianine şi flavonoli. Spre exemplu, afinele sunt asociate de către cercetătorii britanici cu îmbunătăţirea memoriei spaţiale şi a capacităţii de învăţare. Consumul fructelor de pădure nu are contraindicaţii. Ele se pot consuma zilnic, în stare pură, uscate sau congelate. Oricum ar fi, beneficiul lor este extraordinar pentru memorie şi creier, în general.

Fructul de avocado este şi el un excelent stimulator al memoriei, fiind bogat în grăsimi mononesaturate. Totuşi, pentru că avocado conţine şi un număr mare de calorii, medicii recomandă consumul a maxim o jumătate de fruct pe zi.

Ciocolata neagră este, după părerea unora benefică pentru memorie şi asta deoarece are proprietăţi antioxidante puternice. Cu toate acestea, există şi unii medici care susţin că zahărul conţinut, chiar în cantităţi extrem de mici, nu este bun pentru memorie.

Este zahărul un “criminal” al memoriei?

Zahărul este un produs non-alimentar. Este un carbohidrat pur care, spun specialiştii, oferă iluzii. Cu toţii ştim că un consum exagerat de zahăr nu este benefic nimănui, niciunui organ din corpul nostru. Echilibrul este cheia către o sănătate de fier. Aşa se face că şi în cazul zahărului e nevoie de un echilibru. Un consum excesiv de zahăr, cu siguranţă va “omorî” memoria, iar un consum extrem de scăzut va face acelaşi lucru. Şi pentru o categorie şi pentru alta, s-au efectuat numeroase studii. Spre exemplu, Dr. Joseph Wilder susţine că un nivel ridicat de zahăr în sânge are efecte catastrofale. Acesta a prezentat cazurile mai multor criminali în serie care, se pare aveau un nivel ridicat de zahăr în sânge. Excesul de zahăr poate avea efecte asemănătoare cu cele date de consumul de droguri, când creierul este supraexcitat şi nu mai ai capacitatea de a judeca normal.

Alte studii efectuate, de data aceasta pe copii, au scos la iveală dovezi suprinzătoare. S-a constatat că micuţii care mâncau în mod obişnuit o cantitate mare de dulciuri aveau o putere de concentrare mult mai mică şi o memorie mai slabă, faţă de cei care mâncau ocazional dulciuri. În plus, cei din prima categorie erau şi cu mult mai irascibili, mai violenţi şi mai neatenţi decât cei din a doua categorie.

zahar

O cercetare recentă sugerează că oamenii care au un nivel ridicat de zahăr în sânge, chiar şi cei care nu suferă de diabet, s-ar putea să se confrunte cu un risc crescut de dezvoltare a tulburărilor cognitive. Potrivit specialiştilor de la Mayo Clinic, diabetul este considerat un factor de risc pentru demenţă vasulară, tocmai din cauză că el are capacitatea de a afecta vasele de sânge de la nivelul creierului.

Oamenii de ştiinţă din Germania susţin că este posibil ca şi persoanele care nu suferă de diabet, dar care au totuşi un nivel ridicat de zahăr în sânge, să aibă un risc crescut de dezvoltare a tulburărilor cognitive. Ei au ajuns la această concluzie după ce au analizat 143 de persoane cu o vârstă medie de 63 de ani, care nu sufereau de diabet sau prediabet. Participanţii la studiu au fost supuşi unor teste care măsurau glucoza din sânge şi au fost rugaţi să ia parte la o serie de teste de memorie. Unul dintre aceste teste presupunea ca subiecţii să îşi amintească o listă de 15 cuvinte la 30 de minute după ce le fusese prezentată. Rezultatele au indicat că participanţii care aveau un nivel scăzut de zahăr în sânge au obţinut scoruri mai mari la teste de memorie, comparativ cu subiecţii care aveau niveluri mari de zahăr în sânge. În plus, la testul care presupunea amintirea celor 15 cuvinte la interval de 30 de minute, s-a observat că participanţii care aveau un nivel mai crescut de zahăr îşi aminteau mai puţine elemente din lista. 

De partea cealaltă a problemei, consumul scăzut de zahăr poate avea efecte la fel de dezastruoase ca şi cel ridicat. Privând creierul de glucoză, îl privezi şi de luciditate. Dr. Wilder susţine în cercetările lui, că o scădere a nivelului de zahăr din sânge, de asemenea duce la pierderea cunoştinţei, la pierderea atenţie şi la un nivel de concentrare extreme de scăzut în procesul de învăţare.

Astfel spus, totul ţine de echilibru. O alimentaţie sănătoasă, înseamnă o viaţă sănătoasă şi o minte sănătoasă.

Surse:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/267727.php
http://www.sunwarrior.com/news/brain-foods/

Licenţa Creative Commons
„10 alimente care dezvoltă super-memoria și unul care o poate distruge” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns