Sari la conținut

Cea mai bună îngrijire pentru sănătatea ficatului

  • de

România are cea mai mare rată a mortalităţii din Europa cauzată de ciroza hepatică, respectiv peste 40 de decese la 100.000 locuitori. Dacă suferi de această boală sau ai pe cineva apropiat care duce această boală pe picioare, trebuie să știi că, pe lângă tratamentul alopat, vindecarea depinde și de voi.

În Ghidul de Sănătate: 365 Tips for Healthy Living, se precizează că, în timpul tratamentului, repaosul la pat poate ajuta la grăbirea vindecării. De asemenea, se recomandă adoptarea unei diete sănătoase, renunțarea la alcool și o cură de detoxifiere pentru ficat pe bază de sucuri, extrase din sfeclă roșie proaspătă, lămâie, papaya or struguri.

„În acest regim, pacientul ar trebui sa aibă trei mese pe zi. O masă va fi reprezentată de fructe, precum mere, pere, struguri, portocale, ananas și piersici.
De ajutor este și laptele. Se va începe cu un litru de lapte în prima zi și se vor adăuga câte 250 ml până la doi litri și jumătate pe zi. Laptele trebuie să fie în stare proaspătă și nefiert, dar poate fi ușor s-a încălzit, dacă se dorește. Trebuie sorbit foarte lent“, se precizează în Ghid.

Semințele și nucile: ideale pentru funcționarea optimă a ficatului

După încheierea dietei bazată pe fructe și pe lapte, poți opta pentru un regim alimentar echilibrat, compus din trei grupe de produse alimentare, și anume: semințe, nuci și semințe, legume și fructe, cu accent pe cele cultivate ecologic.

În ciroză se recomandă și proteine de înaltă calitate, iar cele mai bune sunt cele obținute din laptele de capră crud, brânză de vaci obținută în casă, semințe germinate și semințe și nuci crude, în special migdale.

Dintre legume bazează-te pe sfeclă, vinete, roșii, morcovi, ridichi

De reținut că toate grăsimile și uleiurile trebuie să fie excluse din dietă pentru mai multe săptămâni. Dacă simți nevoia de grăsimi, mănâncă un avocado, bogat în grăsimi bune.

De asemenea, trebuie să se evite toate alimentele rafinate, prelucrate si conservate, zahărul sub orice formă, condimentele, ceaiul și cafeaua tare, alimentele prăjite, toate preparatele gătite în ghee, ulei sau unt și carnea. Și folosirea sării ar trebui să fie limitată. Pe scurt, trebuie să te ferești de orice aliment din comerț.

Metodă de prevenție: dieta pentru un ficat obosit

Toate substanțele nutritive sunt sintetizate la nivelul ficatului. În condițiile unei alimentații moderne, bogate în alimente doldora de grăsimi și de zahăr, la care se adaugă aditivii, este ușor de anticipat cât de obosit este ficatul. De aceea, trebuie luate măsuri, nicidecum așteptat să facem o detoxifiere la nivelul ficatului când acesta este deja bolnav.

Timp de o săptămână se va consuma numai suc de fructe. Se poate folosi suc de lămâie, struguri, pere, morcovi, sfeclă. În timpul acestui post cu sucuri, zilnic, se recomandă o clismă fierbinte care ajută la curățarea intestinului gros, astfel încât toxinele să nu ajungă iar în fluxul sanguine și să-l intoxice favorizând astfel apariția bolilor.

După o săptămână doar cu lichide se va trece pe un regim strict:

După trezire: Un pahar de apă caldă în care se pun două lingurițe de suc de lămâie.
Micul dejun: un suc de fructe (mere, grapefruit, fructe de pădure și mango), o felie de pâine cu unt.
Dejunul (ora 11.00): Un pahar de suc de portocale.
Prânzul: Două turte din grău dur, o cană de supă de legume (spanac, morcovi) și un pahar de lapte bătut.

În jurul orei 17.00: Un fresh de portocale sau apă de cocos.
Cina: Două turte coapte cu puțin unt, alături de cartofi copți și spanac. Un pahar de lapte fierbinte cu miere.
În timpul acestei perioade se vor evita indigestiile, iar în acest sens se recomandă evitarea alimentor care fermentează.

Rezolvă indigestiile ca să-ți protejezi ficatul

Cel mai bun tratament pentru indigestie nu este cine știe ce medicament minune ci o simplă curățare a tractului digestiv. Iar fructele (cu excepția celor care fermentează) sunt recomandate cu căldură. De ce?

Fructele ajută la eliminarea rapidă a rezidurilor din intestinul gros (reziduri acumulate în mulți ani) și ajută astfel la restabilirea stării de sănătate. Fructul indispensabil în astfel de cazuri este lămâia, al cărei suc, odată ajuns la nivelul stomacului, curăță bacteriile și împiedică formarea acizilor. Vei observa că după o astfel de procedură nu vei mai simți nevoia de dulciuri sau alte alimente nesănătoase. Portocala este un alt remediu de nota 10 în indigestia cronică. Acest fruct stimulează fluxul sucurilor digestive îmbunătățind astfel digestia. Totodată, creează condiții pentru dezvoltarea bacteriilor bune din intestine.

Un alt fruct util în indigestie este strugurele. Strugurii ajută și la calmarea stomacului. În unei indigestii se poate miza și pe ananas. El acționează ca un tonic în indigestie și ameliorează tulburările digestive. Se recomandă câte o jumătate de pahar de suc de ananas după fiecare masă. Toate aceste măsuri pentru eliminarea rapidă a toxinelor ajută foarte mult ficatul să funcționeze în condiții optime.

Sursa: Everyday Health Guide: 365 Tips for Healthy Living, A Practical
Daily Reference to The Nature Cure Using Foods, Vitamins, Minerals, and Food Supplements For Vibrant Health and Complete Freedom from Disease

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns