Sari la conținut

Cele mai importante 5 alge cu efecte tonifiante asupra sănătății

Ce conțin, cum te ajută și de ce trebuie să incluzi alegele în dieta ta? De ce sunt atât de apreciate în alte colțuri ale lumii și cum ne putem bucura de beneficiile lor? Hai să decoperim împreună mai multe despre calitățile nutritive și terapeutice ale algelor marine.

Surse bogate de fier și zinc

Foarte apreciate pentru conținutul de fibre solubile, proteine și minerale, algele încep să fie tot mai folosite și la noi. Au un conținut scăzut de calorii, sunt bogate în calciu, potasiu și magneziu, conțin betacaroten și sunt surse excelente de fier și zinc.
”Pentru vegetarieni, algele de mare sunt o necesitate, deoarece conținutul lor de vitamina B12-100 g oferă mult peste necesarul minim zilnic care este recomandat” (Ghidul alimentelor sănătoase, Michael Van Straten).

Locuitorii din Insula Okinawa, una dintre zonele în care oamenii ating vârste înaintate într-o stare foarte bună de sănătate, consumă regulat alge. Ei le folosesc sub formă de ”garnitură pentru pește, amestecate cu legume sote, în salate sau în supe.”
Atunci când sunt sub formă de pudră, ei le folosesc ca mirodenii. Pe lângă cele care pot fi adăugate în diverse preparate, algele se mai găsesc și sub formă de pulbere, ca ceai sau capsule.

Alegele – ideale pentru prevenirea cancerului de colon

Nu îngrașă și, datorită conținutului mare de fibre, reduc colesterolul rău și previn apariția cancerului de colon. În plus, sunt o sursă bogată de iod natural, esențial pentru buna funcționare a tiroidei.
mancare de alge
Sunt tonifiante și remineralizante, au efect detoxifiant, reglează glicemia și stimulează metabolismul. Proteinele vegetale pe care le conțin sunt bine asimilate de organism și pot înlocui carnea. Au multe vitamine și minerale și un conținut mare de calciu.
”Sunt extrem de bogate în potasiu, mineral cu rol de reglare a tensiunii arteriale, și în magneziu, mineral care ajută la buna funcționare a sistemului nervos și muscular (inclusiv a inimii), dar și la buna funcționare a sistemului imunitar” (Oameni fără boli, Muriel Levet).

Vitamina A din compoziție are grijă de sănătatea ochilor și a pielii. În medicina tradițională se consideră că algele de mare pot avea un rol important în tratarea unor afecțiuni cum ar fi tensiunea arterială sau ulcerul de stomac, dar și rol preventiv în apariția gușei sau a unor forme de cancer.

Cele mai bune alge comestibile

1. Kombu

alge kombu
Conțin calciu, potasiu și vitaminele A și C. Întăresc sistemul imunitar și sunt de ajutor în tratarea anemiei. Cei predispuși osteoporozei și obezității ar trebui să le ia în calcul. Deoarece au o cantitate mare de sodiu, nu sunt recomandate celor cu hipertensiune ori celor care nu au voie alimente sărate. În Franța, aceste alge se găsesc în forma uscată și trebuie rehidratate în apă călduță înainte de a fi consumate. La japonezi sunt folosite ca ingredient pentru supa ”dashi”.
”Gustul de mare foarte pronunțat este dat de prezența glutamatului, care poate înlocui sarea din ciorbele sau supele de pește, fiind astfel evitat excesul de sodiu” (Oameni fără boli, Muriel Levet)

2. Nori

Au un conținut mare de proteine și minerale. Pot să scadă colesterolul, ajută sistemul imunitar să funcționeze optim, datorită vitaminelor E și C și tratează anemia.
”Este alga cea mai consumată peste tot în lume. Este comercializată sub formă de frunze uscate, care servesc la învelirea maki-ului, sau sub formă de pudră, ori fulgi –folosite astfel accentuează gustul peștelui și al sosurilor” (Oameni fără boli, Muriel Levet). Au gust asemănător ceaiului verde.

3. Wakame

Conțin fier, foarte mult calciu, fosfor și proteine, vitamine, dar puține calorii. Seamănă la gust cu legumele verzi și, la fel ca si celelalte alge, tratează anemia, îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar, scad colesterolul și previn osteoporoza.
Se consumă crude în salate sau ca și garnitură pentru pește, în supa miso, foarte populară în Japonia sau în supele de pește.

4. Hijiki

Folosite alături de legume și carne dau preparatelor aromă de alune.
”Este vorba, fără îndoială, de alimentul cel mai bogat în calciu. Această algă conține de zece ori mai mult calciu decât laptele și mai mult decât brânza” (Oameni fără boli, Muriel Levet). Conțin de asemenea fier, fibre și vitamina E.

5. Arame

E ideală pentru cei care încearcă pentru prima dată alge, căci are aromă dulceagă. Supele și salatele sunt cele mai indicate preparate în care o poți folosi.
Alte informații despre beneficiile algelor găsești în articolul Algele Klammath, miracolul verde dintr-un lac vulcanic.
De asemenea, un ghid complet despre o alimentație sănătoasă – atât ca stil de viață, cât și ca modalitate de tratament atunci când boala s-a instalat, este Dieta înțeleaptă. Acest ghid este ideal dacă ai început să ții o dietă sau îți dorești să-ți schimbi alimentația.

Surse:
Oameni fără boli. Secretul longevității în 7 locuri ale lumii, Muriel Levet
Ghidul alimentelor sănătoase, Michael Van Straten
Licenţa Creative Commons
„Cele mai importante 5 alge cu efecte tonifiante asupra sănătății” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional

Lasă un răspuns