Sari la conținut

Hunzii, cel mai bun exemplu pentru o viață sănătoasă și fericită

Vrei o viață liniștită și armonioasă, sănătoasă și echilibrată, cu un nivel cât mai scăzut de stres? Inspiră-te din stilul de viață al hunzilor, adoptă cât mai multe dintre valorile după care se ghidează acești oameni simpli și descoperă-le secretele de viață lungă și fericită.

Despre importanța postului

Vine un moment pentru oamenii din Hunza când mâncarea se împuținează. Acest lucru se întâmplă primăvara târziu, înaintea noilor recolte, moment în care hunzii încep un post forțat. Acum este perioada în care corpul se regenerează, celulele se reînnoiesc, iar reziduurile sunt eliminate.

Postul a fost practicat de oameni încă din timpuri străvechi, ba chiar erau recomandate la anumite perioade de timp:

Pentru a elimina slăbiciunile degenerative de la vârsta înaintată, este bine ca la fiecare doi sau trei ani să te supui unei curățiri prin post și dietă, care te întinerește prin eliminarea tuturor lichidelor reziduale”, spunea Roger Bacon, călugăr și filosof. De asemenea, postul a ajutat de-a lungul vremii la vindecarea unor boli cronice.
Rudolph Breuss, un terapeut austriac a folosit cu mare succes postul pentru a-și vindeca pacienții de cancer. Despre modalitatea de tratament și alimentele pe care Breuss le include în aceste posturi pentru vindecare poți afla mai multe informații în articolul: Cancerul vindecat prin postul lui Breuss

Doctorul Maxwell O. Garten considera că postul este foarte eficient. El susținea că la începutul postului corpul apelează la zahărul muscular. Când toate rezervele sunt epuizate, unele enzime din sânge dizolvă depunerile întărite: colesterolul depus pe pereții interior ai vaselor capilare încep să se dizolve, iar ce rezultă din descompunere e folosit pentru hrănirea organismului.

Acest mecanism acționează și în raport cu alte depuneri, printre care enumerăm acidul ureic, carbonatul de calciu si clorul.” (Secretele vieții tribului Hunza – Renee Taylor).

Cu alte cuvinte, atunci când oprim sau limităm alimentarea, corpul își pune în funcțiune propria mașinărie. O importanță majoră în timpul postului o are modul de gândire, iar pentru desfășurarea în bune condiții omul are nevoie pe toată durata postului de lumină, aer curat, soare, apă, odihnă și echilibru psihic.
În 1962, Rider`s Digest scria despre post:

Cunoașterea modernă a medicinii ne trimite înapoi la practica veche a postului total, găsind că atunci când este într-adevar corect desfășurat, este benefic, nedureros și util. Provoacă o scădere importantă a greutății la supraponderali și îi ajută să treacă la o dietă care conține atâtea calorii, câte sunt în mod real necesare organismului”.

Postul însă nu se face la întâmplare: există niște reguli ce trebuie urmate și este absolut necesară supravegherea medicului, cu atât mai mult în cazul postului total.
Revenind la hunzi, postul limitat la care sunt nevoiți să recurgă în fiecare an este un factor important pentru menținerea sănătății lor, căci ajută la o renaștere fizică și la recăpătarea vitalității.

Despre transformările miraculoase pe care postul le face asupra sufletului, minții și trupului am vorbit mai mult în articolul: Postul, balsam pentru trup şi suflet

De ce sunt hunzii fericiți?

Deși în prima parte a dezvoltării și formării lor ca popor au fost războinici, de-a lungul anilor au realizat că acest aspect negativ nu le poate caracteriza existența, reușind astfel să devină în timp un popor pașnic. Atât de pașnic, încât nu au închisori, poliție și nici cazuri de nelegiuri sau criminalitate infantilă. Mesajul pe care îl transmit lumii este simplu: renunțați la invidie, violență, luptă pentru putere și alte aspecte care nu aduc nimic bun și îndreptați-vă atenția spre adevăratele valori ale vieții – iubire, înțelegerea aproapelui, iertare, bucuria pentru lucrurile simple.

”Dacă ne referim la noi, avem încă vreme – să acționăm în virtutea sfatului, a îndrumării: “degeaba construim Orașul, dacă mai întâi nu am construit Omul“. (Secretele vieții tribului Hunza – Renee Taylor)

hunzii, fotografie de grup

Deși nu beneficiază de avantajele lumii moderne și nu au parte de educația țărilor dezvoltate, hunzii trăiesc în totală armonie cu natura, trăiesc în pace și sunt foarte echilibrați psihic. Ei își respectă aproapele, își bazează relațiile pe sinceritate și gândesc pozitiv. Au o credință puternică despre care ei cred că îi ajută în toate acțiunile lor. La fel ca și corpul, spiritul trebuie în permanent antrenat, pentru a-l putea feri de suferință.

Dezvoltarea credinței și a forței interioare ne țin spiritul activ, așa cum ne menținem mușchii în formă prin folosirea permanentă. Trebuie să învățăm cum să gestionăm mai bine și să blocăm negativismul, fie că e vorba de emoții, fie de gânduri negre, să înlăturăm suferința, să găsim metode mai bune de a depăși situațiile de criză și să diminuăm nivelul stresului din viața noastră.

Căci, așa cum spunea și dr. Hans Selye (biochimist canadian de origine austro-ungară, cel care a introdus în știință noțiunea de stres), ”multe din bolile răspândite, comune, sunt provocate în mai mare măsură de greșelile făcute prin reacțiile noastre față de stres, decât de urmările directe provocate de către bacterii, otrăvuri sau alți factori externi.

Multe dezechilibre sunt de fapt boli de adaptare, ce apar ca urmare a incapacității noastre de acomodare la situații de stres schimbătoare. Hunzii au reușit să dezvolte o atitudine pozitivă față de viață. Liniștea sufletească, încrederea de sine, pozitivismul, armonia și senzația de bine sunt cele ce îi caracterizează și îi ajută să-și trăiască viață fără stres și, deci, feriți de bolile ce decurg de aici.

Modul de gândire este cel ce trebuie schimbat, căci gândurile sunt cele care ne modelează caracterul și însăși viața și pentru orice schimbare pe care ne-o dorim suntem direct responsabili. Nu soarta, nu întâmplările, nu alte persoane sunt de vină pentru nefericirea noastră, ci chiar noi înșine. Când vom înceta să mai aruncăm vina pe orice altceva în afară de propria persoană și vom fi dispuși să ne schimbăm felul de a gândi, atunci vom avea o șansă la fericire. Hunzii au înțeles că trebuie să renunțe la tot ce le-ar putea otrăvi mintea și inima: invidie, lăcomie, ură, minciună etc. Fiecare acțiune a lor are la bază credința în Dumnezeu. Ei își găsesc mereu timp pentru meditație și de două ori pe zi își păstrează un moment pentru rugăciune. Încrederea de sine și gândirea pozitivă, renunțarea la îngrijorările permanente și trăirea în prezent sunt marile lecții pe care hunzii le oferă lumii întregi.

tanara hunza

O atitudine sănătoasă față de viață se construiește în timp, având grijă ca ceea ce gândim să ne aducă armonie și prosperitate. Fiecare emoție este de asemenea importantă. A gândi pozitiv nu înseamnă să fii idealist și să trăiești cu capul în nori. O gândire corectă, cu adevărat sănătoasă îți poate transforma și reconfigura întregul destin, îți poate aduce fericire și armonie în tot ce faci. Despre ce înseamnă să gândești corect și cum să îți construiești o atitudine aducătoare de bucurii și noroc afli din una dintre cele mai apreciate lucrări în domeniul dezvoltării personale: Dincolo de gândirea pozitivă, Dr. Robert Anthony.

”Cum poate fi viața noastră dacă ea reprezintă totdeauna un timp de așteptare pentru ceva care poate se va întâmpla cândva într-un viitor nedefinit? Ce este viața dacă nu o vom trai acum, în acest moment, în mod strălucitor și bucuros? Să ne rupem de toate grijile noastre bolnăvicioase și de scepticism și să ne îndreptăm privirea spre bucurii și spre seninătate.” (Renee Taylor)

Sursă: Secretele vieții tribului Hunza – Renee Taylor

Citește și:
Secretele hunzilor, cei mai longevivi oameni de pe Pământ
Obiceiuri alimentare simple pentru sănătate și longevitate

Licenţa Creative Commons
„Hunzii, cel mai bun exemplu pentru o viață sănătoasă și fericită” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional.

Lasă un răspuns