Sari la conținut

Roșia te protejează împotriva cancerului de prostată

  • de

Din perspectiva unui botanist, roșia este un fruct, întrucât este produsă prin fertilizarea unei flori. Din punctul de vedere al unui horticultor, roşia este legumă, ca şi dovlecelul, dacă ne gândim la modul de cultivare şi la maniera în care este utilizată. De unde această dilemă? Unul dintre primii antreprenori din America, vrând să se eschiveze de la taxele aplicate legumelor importate, a încercat să convingă oamenii că roşia este un fruct. Cererea oficială i-a fost respinsă în 1893 de Curtea Supremă, care a decis că roşia este o legumă. Așadar am lămurit și această controversă.
Nu știu cât de multe roșii consumi mai ales în sezonul lor, dar dacă ți-aș spune că roșia conține o substanță cu proprietăți anticancer i-ai acorda o atenție mai mare în alimentația ta? Ei bine această substanță poartă numele de licopen și face din roșia o legumă de top între alimentele cu potențial anticancer. Despre asta vorbesc cercetătorii Richard Beliveau și Denis Gingras în cartea lor Alimente care combat cancerul.

Licopenul aparţine familiei mari a carotenoidelor, o clasă de molecule fitochimice extrem de diversă, care dă culoarea galbenă, portocalie sau roşie a multor fructe şi legume. Organismul nostru nu poate să sintetizeze carotenoide și implicit acestea trebuie aduse în corp prin alimentație, în speță prin vegetale. Rolul licopenului este puţin cunoscut, dar multe cercetări recente arată că, dintre toate carotenoidele, el are, probabil, cel mai mare impact asupra prevenirii cancerului. Licopenul este pigmentul care îi conferă tomatei culoarea roşie, iar roșia este cea mai bogată sursă de licopen.

Gătește roșiile cât mai mult!

rosii-gatite
Deși prin preparare îndelungată, legumele își pierd din proprietățile nutritive, roșiile sunt excepția de la regulă.

„Preparatele din roşii gătite sunt deosebit de bogate în licopen, deoarece distrugerea pereţilor celulari odată cu expunerea la căldură permite o extragere mai bună a moleculei şi determină schimbări în structura acesteia, astfel încât poate fi asimilată mai uşor de organism“, se arată în ghidul Alimente care combat cancerul.

De asemenea, grăsimile cresc și ele aportul de licopen. Prin urmare, un mod excelent de a creşte conţinutul de licopen care poate fi absorbit de organism este să gătești roșia în ulei de măsline. Atenție însă! Produsele pe bază de tomate din supermarketuri conțin cantități importante de licopen, dar să nu ignorăm faptul că aproximativ o treime din masa acestora este zahăr.

 

Roșia previn cancerul de prostată

cancer-prostata-remediuÎntrucât s-a observat că în ţările cu un consum ridicat de roşii, cum sunt Italia, Spania şi Mexic, ratele cancerului de prostată sunt mult mai scăzute decât în Canada şi Statele Unite ale Americii, oamenii de știință au căutat o legătură între dezvoltarea cancerului de prostată şi conţinutul de roşii în dietă.
Mai departe, aprofundarea studiilor a arătat într-adevăr că persoanele care consumă cantităţi mari de roşii şi preparate din roşii prezintă un risc mai scăzut de a face cancer de prostată, în special formele mai agresive ale acestei boli.

„Această conexiune nu a fost descoperită în toate studiile întreprinse până acum. Variaţia mare a conţinutului de licopen asociat diferitelor produse din roşii face dificilă demonstrarea unei legături benefice. Pe de altă parte, studiile efectuate pe grupuri mari de oameni şi în care riscul apariţiei cancerului de prostată a fost corelat cu consumul de alimente bogate în licopen, cum ar fi sosul de roşii, au demonstrat o scădere a riscului cu aproximativ 30%“, ne explică cei doi cercetători.

Legătura pare mai puternică în cazul persoanelor cu vârste de peste şaizeci şi cinci de ani, ceea ce sugerează că licopenul ar putea să împiedice mai degrabă evoluţia cancerului de prostată la indivizii vârstnici decât cea a cancerului care apare mai devreme, în jurul vârstei de cincizeci de ani, care pare să fie de origine genetică.
Mecanismele prin care licopenul reduce dezvoltarea cancerului de prostată nu sunt bine înţelese. Ca şi ruda sa apropiată betacarotenul, licopenul este un excelent antioxidant, dar nu se ştie sigur dacă proprietatea aceasta influenţează efectul său anticancer. De fapt, conform descoperirilor recente, licopenul poate împiedica dezvoltarea cancerului de prostată acţionând direct asupra anumitor enzime care cauzează creşterea acestui ţesut. Acţiunea aceasta implică perturbarea semnalelor androgene (androgenul este hormonul asociat adesea creşterii excesive a ţesutului prostatei) şi întreruperea creşterii celulelor ţesutului.
În concluzie, consumul produselor pe bază de roşii este o modalitate excelentă pentru a reduce riscul de apariţie a cancerului de prostată. Este important să alegi alimente care sunt nu doar bogate în licopen, dar şi cu o formă de licopen care se poate absorbi cel mai uşor în organism. Din acest punct de vedere, sosul de roşii reprezintă produsul ideal. Acesta conţine un nivel ridicat de licopen, într-o formă care se absoarbe bine, datorită fierberii îndelungate a roşiilor. Cei doi cercetători ne promit că prin consumarea a două mâncăruri pe bază de sos de roşii săptămânal riscul de apariţie a cancerului de prostată scade cu până la 25%.
SURSA: Richard Beliveau și Denis Gingras, Alimente care combat cancerul.

Creative Commons License
Rosia te protejează împotriva cancerului de prostată by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Lasă un răspuns