Sari la conținut

Usturoiul și ceapa, fruntașe în orice strategie de prevenire a cancerului prin dietă

În cartea Alimente care combat cancerul, Richard Beliveau și Denis Gingras alocă un capitol consistent usturoiului și rudelor sale din familia Allium (ceapa, prazul, arpagicul, hașma sau ceapa franțuzească). De ce? Pentru că aceste legume-minune, în ciuda mirosului puternic, ar trebui să fie nelipsite din alimentația zilnică, întrucât joacă un rol esențial în tratarea bolilor şi în menţinerea sănătăţii, în general. Însă cel mai mare atuu al lor este acela că inhibă dezvoltarea cancerului atât prin acţiunea lor protectoare împotriva daunelor cauzate de substanţele cancerigene, cât şi prin capacitatea lor de a preveni creşterea celulelor canceroase.

Potențial anticancer dovedit

În prezent, se știe că substanțele anticancer ale familiei usturoiului sugerează că aceste legume joacă un rol important în prevenirea cancerelor sistemului digestiv, în special cele de esofag, stomac şi colon. Primele indicii ale unui posibil rol preventiv al usturoiului în cazul cancerului de stomac au fost obținute în urma unor studii realizate în provincia Yangzhong din nord-estul Chinei, unde acest tip de cancer este foarte răspândit. Analizându-se obiceiurilor alimentare din această regiune, s-a constatat că persoanele care consumau cantităţi relativ mici de usturoi şi ceapă aveau riscuri de trei ori mai mari de a face cancer de stomac decât cei al căror consum era mai mare.
Rezultate asemănătoare s-au obţinut și în Italia, comparându-se regimul alimentar al locuitorilor din nord, unde usturoiul este rar folosit, cu al celor din sud, unde usturoiul se foloseşte din abundenţă. S-a constatat că mâncând legume din familia Allium des şi în cantităţi generoase se reduce în mod considerabil incidenţa cancerului de stomac. De asemenea, legumele aparținând familiei usturoiului ar putea preveni apariția cancerului de prostată (un studiu a indicat că cei care consumă peste zece grame de legume din familia Allium aveau de două ori mai puţine cancere decât cei care consumau mai puţin de două grame pe zi) și chiar a cancerului mamar, însă în acest caz mai sunt necesare cercetări.

De ce sunt ceapa și usturoiul eficiente în terapia anticancer?

ceapa

Proprietăţile anticancer ale legumelor din familia usturoiului par să depindă în primul rând de conţinutul lor bogat în compuşi ai sulfului.

„Usturoiul pare deosebit de eficient pentru protecţia împotriva cancerelor cauzate de nitrosamine, o clasă de compuşi chimici cu potenţial cancerigen puternic. Nitrosaminele se formează în flora noastră intestinală din nitriţi, o clasă de aditivi alimentari folosiţi frecvent cu rol de conservanţi, în special la murături şi la produsele din carne afumate, cum sunt cârnaţii, slănina şi şunca. Prevenind formarea nitrosaminelor, agenţi cancerigeni puternici care interacţionează cu ADN-ul, compuşii fitochimici din usturoi reduc riscul ca aceşti compuşi să cauzeze mutaţii în ADN şi, astfel, să declanşeze apariţia cancerului“, se arată în cartea Alimente care combat cancerul.

De asemenea, în ceapă și usturoi se mai găsesc și alte tipuri de compușicare pot interveni în evoluţia cancerului, acționând asupra sistemelor responsabile de eliminarea din corp a substanţelor străine cu potenţial cancerigen .

De fapt, mai mulţi compuşi, printre care DAS, inhibă enzimele responsabile de activarea substanţelor cancerigene şi stimulează în acelaşi timp activitatea acelora a căror funcţie este să elimine aceşti compuşi. Consecinţa imediată a acestor două proprietăţi este faptul că expunerea celulei la agenţii cancerigeni este redusă, deci celula este supusă într-o măsură mai mică la vătămări la nivel de ADN, care duc la cancer“.

Nu doar previn, ci și distrug celulele canceroase!

celule-canceroase

În plus, pe lângă acţiunea lor asupra substanţelor cancerigene, compuşii din usturoi pot să atace în mod direct celulele tumorale şi să le distrugă. Cei doi autori susțin că tratarea celulelor izolate din leucemii şi din cancere de colon, sân, plămân şi prostată cu diferiţi compuşi extraşi din usturoi determină schimbări semnificative în evoluţia celulelor tumorii, activând totodată procesul care duce la moartea lor. Molecula cu cea mai mare capacitate de a cauza moartea celulelor bolnave pare să fie DAS, deşi au fost observate efecte asemănătoare şi la compuşi înrudiţi, cum ar fi ajoenul.

De asemenea, s-a observat că DAS poate contribui la distrugerea celulelor canceroase modificându-le rezistenţa la anumite medicamente folosite în chimioterapie. De asemenea, ceapa este renumită și pentru conținutul bogat în polifenoli, respectiv quercetina, molecule capabile să împiedice creşterea unui număr foarte mare de celule canceroase obţinute în laborator şi care intervine în apariţia cancerului la animale.

Ca o concluzie, nu ezita să introduci usturoiul și ceapa în alimentație, și asta cu atât mai mult dacă ai un istoric de cancer în familie, întrucât pot acţiona ca inhibitori puternici ai dezvoltării cancerului, vizând cel puţin două procese implicate în formarea tumorilor.

Pe de o parte, aceşti compuşi pot preveni activarea substanţelor cancerigene, reducându-le reactivitatea şi accelerând eliminarea lor: cele două efecte se combină pentru a reduce daunele produse ADN-ului de către aceste substanţe (ADN-ul fiind principala ţintă a cancerigenelor). Pe de altă parte, moleculele din usturoi şi ceapă sunt capabile să încetinească propagarea tumorii, intervenind în procesele de creştere a celulelor canceroase şi determinând moartea celulelor prin apoptoză, au conchisRichard Beliveau și Denis Gingras.

SURSA:Alimente care combat cancerul, Richard Beliveau și Denis Gingras
Creative Commons License
Usturoiul și ceapa, fruntașe în orice strategie de prevenire a cancerului prin dietă by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Lasă un răspuns