Sari la conținut

Cele 10 reguli în arta succesului de la strategul militar Sun Tzu (II)

Citește partea I aici
Nu mai este un secret pentru nimeni că ţelurile ne sunt influenţate de aspectele financiare şi familiale. Însă, în ciuda acestor motivaţii puternice, succesul este lăsat în seama norocului, dacă nu ai o strategie bine gândită şi nu aplici cele mai bune tactici de acţiune. În cartea “Sun Tzu Pentru Succes. Cum să foloseşti arta războiului pentru a învinge în confruntări şi a vă atinge obiectivele importante din viaţă”, Gerald şi Steven Michaelson fac o trecere în revistă a celor mai bune strategii şi tactici pentru atingerea ţelurilor aplicate cu succes şi în urmă cu 2.500 de ani de maestrul chinez Sun Tzu.

Regulă de aur este ca strategia să fie excelentă, pentru că doar astfel pot fi susţinute multe eşecuri tactice. În caz contrar, o strategie necorespunzătoare, dar susţinută de tactici bune poate fi o cale rapidă spre eşec. Strategiile cele mai bune rezultă din viziunea despre viitor, care nu trebuie percepută ca o simplă declaraţie, ci ca o descoperire a “ceea ce vei fi”, susţine Sun Tzu.

6. Construiește-ți imaginea obiectivului

Există trei repere necesare pentru a-ţi stabili o viziune despre succesul dorit:

1. Identificarea competenţelor esenţiale.

Pentru aceasta, se impune răspunsul sincer la următoarele întrebări: Ce spun alţii că faci cel mai bine? Ce ţi-ar plăcea să faci? Roagă pe cine de încredere să comenteze cu privire la competenţele pe care le ai.

2.Determinarea aplicaţiilor.

Gândeşte-te la felul în care poţi atinge productivitatea maximă, folosindu-te de calităţile tale esenţiale.

3.Stabilirea unei direcţii.

Concepe o imagine mintală clară a locului în care doreşti să ajungi şi ceea ce doreşti să fii. Examinează factorii esenţiali pentru atingerea viziunii tale.
tinta

7. Învinge fără luptă!

Sun Tzu repeta frecvent că strategia ofensivă trebuie îndreptată spre victoria obţinută fără conflicte majore. Mai simplu spus, stategia ta ar trebui să fie atât de bună, încât să nu ai concurenţă. Aşadar, trebuie să fii atât de bun încât propriile tale rezultate să-i intimideze pe cei din jurul tău. La fel de important este să-ţi consolidezi şi punctele tari. Şansele cele mai mari de succes se obţin prin cheltuirea de timp, de bani şi de energie pentru a consolida ceea ce funcţionează, susţine Sun Tzu. Aceasta nu înseamnă că trebuie să-ţi ignori slăbiciunile, dar, concentrându-te prea mult asupra lor, pierzi timp preţios şi necesar pentru ceea ce, de fapt, te ajută să obţii succesul.

8. Defineşte-ţi clar poziţia!

Pentru a putea fi remarcat este imperios necesar să-ţi creezi o marcă personală, cu care lumea să te identifice cei din jur, susţine Gerlad Michaelson. O cheie pentru descoperirea “identităţii mărcii personale” este să-ţi imaginezi un prieten bun, cu simţul umorului, care te descrie unui public, folosind o poreclă descriptivă.

În plus, Michaelson a creionat câteva reguli inspirate de SunTzu care te vor ajuta să devii cel mai bun.
1.Selectează o nişă, pentru că, cu cât domeniul este mai îngust, cu atât concurenţa este mai limitată;
2. Dezvoltă-ţi competenţa nativă într-un domeniu care să-ţi consolideze punctele tari;
3.Fii un explorator, adică ieşi din bârlog şi cunoaşte oameni noi;
4.Construieşte-ţi o reputaţie solidă şi străduieşte-te să obţii şi mai multe competenţe (fii deschis mereu la lucruri noi).

9. Caută saltul inovator!

Simplitatea străvechilor înţelepciuni ale lui Sun Tzu nu răsună nicăieri mai clar ca în sfatul de a folosi extraordinarul pentru a învinge.
„Foloseşte forţele normale pentru a angaja lupta şi foloseşte forţele extraordinare pentru a învinge”, este îndemnul lui Sun Tzu.
Gândirea pe scară mare te va ajuta să îţi focalizezi strategia asupra câştigurilor semnificative. Asta nu înseamnă că ţelurile mici nu sunt importante, însă cele mai bune ţeluri mici reprezintă doar paşi spre un ţel mai mare. Întra-adevăr este uşor să faci lucruri frumoase, dar trebuie să-ţi focalizezi energia pentru a atinge obiective mari. Un alt aspect important este scrierea pe hârtie a planului. Este o certitudine faptul că planul există doar are forma unui document scris. Atenţie însă! Planificarea fără trecere la acţiune este pierdere de vreme, la fel cumtrecerea la acţiune fără un plan este reţeta înfrângerii.
Sun Tzu

10. Gândește tactici pentru succes

A. Iniţiază acţiuni. Dacă stai prea mult pe margine, multe dintre acţiunile tale vor fi simple reacţii la acţiunile celor din jur. Dacă îndrăzneşti să ieşi în faţă, tu vei fi liderul.
B. Fii mereu în mişcare. Inactivitatea cauzează multe ratări de oportunităţi. Spiritul ofensiv ar trebui să domine tot ceea ce faci.
C. Acţionează rapid. Viteza este esenţială în victorii, susţinea Sun Tzu. Un plan parţial conceput, dar executat rapid, este superior unui plan perfect, dar tărăgănat. Deşi înainte de a trece la acţiune este important să examinezi problema şi soluţiile potenţiale, fereşte-te de stagnarea în analiză.
E. Fii insistent. După ce ai decis cu privire la planul de acţiune, respectă-l, întrucât, doar în felul acesta, planul tău capătă puterea consecvenţei acţiunii.
Sfatul maestrului chinez Sun Tzu este să luptăm doar bătăliile pe care le putem câştiga. Aplică acest sfat atunci când te confrunţi cu situaţii care se contrazic şi vei vede că vei putea lua cea mai bună decizie.
SURSA: „Sun Tzu Pentru Succes. Cum să foloseşti arta războiului pentru a învinge în confruntări şi a vă atinge obiectivele importante din viaţă.” Gerald Michaelson, Steven Michaelson
Licenţa Creative Commons
„Cele 10 reguli în arta succesului de la strategul militar Sun Tzu (II)” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

3 comentarii la „Cele 10 reguli în arta succesului de la strategul militar Sun Tzu (II)”

Lasă un răspuns