Sari la conținut

Meditaţia Mindfulness: eficientă în reducerea durerii cronice

  • de

Te numeri printre cei care au un diagnostic de durere cronică şi, în ciuda diferitelor tratamente, nu ai reuşit să o combați? Ai putea încerca Meditaţia Mindfulness, folosită deja cu succes în foarte multe țări ca formă complementară de terapie.

Meditaţia Mindfulness ajută persoana care o practică să obțină mai mult control asupra propriei minți și asupra propriului corp.

„Există multe feluri diferite de meditație. De exemplu, unele sunt concepute pentru a ne ajuta să ne relaxăm, altele sunt menite să producă stări modificate ale conștiinței.
Meditația Mindfulness este unică prin faptul că nu este direcționată spre a ne face să fim diferiți de ceea ce suntem deja. În schimb, ne ajută să devenim conștienți de ceea ce ni se întâmplă cu adevărat în acel moment. Am putea spune că ne învață cum să fim prezenți necondiționat. Adică ne ajută să fim prezenți cu tot ceea ce se întâmplă, indiferent de ce este”, explică Karen Kissel Wegela, Ph.D., profesor la Universitatea Naropa şi autoarea cărţii “Curajul de a fi prezent”.

Cel mai probabil, la fel ca noi toţi, nu ai timp să devii expert în diferite tehnici de meditație, dar un studiu recent a demonstrat că numai prin simpla deprindere a câteva principii de bază ale acestui tip de meditaţie poţi obţine rezultate spectaculoase.

Iată cele trei perspective ale studiului realizate pe Mindfulness și percepția durerii:

1.Meditația Mindfulness reduce r-apid și substanțial durerea

Studiul a demonstrat că percepția participanților asupra durerii a fost semnificativ redusă după numai trei sesiuni a câte 20 de minute de meditație conștientă. Alte studii au demonstrat că meditația produce chiar efecte analgezice în cazul practicanților care aprofundează această tehnică.

2.Meditația Mindfulness produce rezultate durabile

O altă concluzie interesantă a studiului a fost aceea că participanții au înregistrat schimbări pozitive în starea lor și după încheierea sesiunilor de meditație. Efectele unei meditații profunde rămân în corp chiar și câteva zile, iar prin repetarea zilnică a tehnicii șansele de combatere a anumitor dureri cronice scad.

3. Mai eficientă decât tehnicile simple de relaxare

Efectele analgezice ale meditației Mindfulness au fost comparate cu tehnicile de relaxare și de distragere a atenției. Într-adevăr, toate cele trei intervenții au diminuat percepția participanților asupra durerii, însă Mindfulness a fost mai eficace în producerea unui efect analgezic general (nu numai în cazul celor mai intense senzații de durere).

Cum să practici meditația Mindfulness

Există trei aspecte de bază pe care se pune accentul în acest tip de meditaţie:

  • poziţia corpului
  • respirația
  • gândurile

Pregătirea

Ideal ar fi să avem o cameră întreagă în care să practicăm meditaţia, dar cum acest lucru este greu de realizat mai ales dacă stăm la bloc, se recomandă amenjarea unui colț al unei camere special pentru meditație. Asigură-te că e un spațiu curat și aerisit. Fără televizor, laptop sau alte metode de distragere a atenției.

După ce stabileşti locul, trebuie să alegi poziţia în care vei medita. Este la fel de bine dacă stai pe o pernă, pe podea, sau pe un scaun. Dacă alegi o pernă, ai grijă să fie una special concepută pentru meditaţie. În magazinele de profil vei primi îndrumări. Dacă vei medita pe un scaun, ai grijă să fie unul care nu se mişcă. Iar sub picioare pune ceva care să te ajute să stai confortabil.

Ţine spatele drept, dar nu rigid. Ideea este de a lua o postură care să reflecte o stare de sănătate bună. Mâinile le sprijini pe coapse, cu fața în jos. Ochii trebuie ţinuţi oarecum deschiși, iar privirea trebuie să se odihnească ușor pe podea, la aproximativ patru-șase metri distanță. Dacă în faţa ta ai un perete, lasă-ţi privirea să se odihnească pe perete.

Timp de câteva minute stai nemişcat. Dacă mintea începe să rătăcească, concentrează-te din nou pe acest moment. În această parte a meditaţiei vei observa că mintea îţi zboară la tot felul de lucruri.

A doua parte a meditaţiei

Concentrează-te asupra respiraţiei.

„În acest stadiu al meditaţiei Mindfulness, fii observatorul propriei respiraţii. Simte aerul când intră şi iese din corp. Nu există nici o modalitate specială de a respira. Încă o dată, suntem interesați de modul în care suntem deja, nu de modul în care suntem dacă ne manipulam respirația. Dacă constatați că, de fapt, vă controlați respirația într-un fel, lăsați-o să fie așa. Este un pic dificil să încerci să fii natural, dar nu te stresa să-ţi dai seama dacă respirația ta este naturală sau nu. Doar las-o să fie”, mai explică Karen Kissel Wegela.

A treia parte: gândurile

Pe măsură ce te vei concentra asupra respirației, vei observa că îți vor apărea gânduri. Pot fi legate de proiecte de peste zi, planuri de viitor, amintiri sau conflicte cu alte persoane. Uneori sunt atât de multe și de amestecate încât ai senzația că nu te poți focaliza pe nimic. Nu e ceva neobișnuit mai ales dacă ești începător în practica meditației. Când te surprinzi atât de prins în gândurile tale încât ai uitat unde te afli, recentrează-ți cu blândețe atenția pe respirație.

Cât timp trebuie să dureze meditația Mindfulness?

Dacă ești nou în ale meditației, începe cu 10 maxim 15 minute pe zi și crește treptat durata la 20-30 de minute. În cele din urmă, vei putea ajunge la 45-60 de minute pe zi. Importantă este calitatea, iar pe măsură ce practici tot mai mult, vei aprofunda această tehnici și vei obține efecte tot mai intense.

Dacă ești pasionat de meditație și antrenament mental sau ești începător și ai nevoie de ajutor, îți recomandăm să explorezi și utilizarea tehnologiei Mind Synergy pentru relaxare și stimulare neuronală prin lumini și sunete, una dintre cele mai eficiente metode de calmare a minții și inducere în starea de meditație profundă. Câteva dintre experiențele altor utilizatori sunt disponibile aici. Tehnologia poate fi testată la sediul nostru. Mai multe detalii poți afla pe pagina noastră www.aimgroup.ro


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns