Sari la conținut

Depresia: tipuri, simptome și metode de combatere

  • de

Peste 900.000 de români, adică 5% din populaţie, suferă de depresie, arată o statistică realizată de o clinică privată în 2017. La nivel mondial, sunt înregistrate 300 de milioane de cazuri. Enorm! Și cel mai probabil, numărul depresivilor este mai mare însă multe persoane suferă de depresie fără să ceară ajutor de specialitate, ajungându-se într-un final la situații extreme, precum suicidul.

E drept că nu toate formele de depresie necesită tratament de specialitate și de aceea se impune distincția între depresia gravă și cea pe care o experimentăm în unele perioade.

Diferența dintre depresie și tristețe

Obținerea unei înțelegeri mai profunde a depresiei poate ajuta la începerea călătoriei spre recuperare. Auzim frecvent în jurul nostru persoane care se plâng că sunt depresive, însă, în cele mai multe cazuri, se face confuzia între starea de tristețe accentuată și depresie. Este firesc ca din când în când să te simți demotivat și fără chef de viață, o astfel de stare fiind generată și accentuată de ritmul alert al vieții dictat și hrănit de tehnologie.

În plus, există situații în care depresia poate veni cu o schimbare a anotimpurilor (o afecțiune numită tulburare afectivă sezonieră).

Pentru unii oameni, moartea unei persoane iubite poate aduce o depresie majoră. Pierderea unui loc de muncă sau abuzul fizic pot, de asemenea, declanșa depresia la unii oameni. Când tristețea și depresia coexistă, tristețea este mai severă și durează mai mult decât atunci când nu este însoțită de depresie.

Depresia înseamnă însă mai mult decât să te simți trist. Este o tulburare de dispoziție caracterizată prin sentimente prelungite de tristețe și pierderea interesului pentru activitățile zilnice. Dacă aceste simptome persistă pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni, poți considera că te confrunți cu un episod depresiv.

Cum depistezi depresia?

Până a ajunge la medic, îți poți face singur o evaluare a stării în care te afli. Dacă timp de 2 săptămâni te confrunți cu cinci sau mai multe dintre următoarele simptome, înseamnă că te afli la risc să suferi de depresie și trebuie să mergi la un specialist pentru o investigare mai detaliată:

1.O stare profundă de tristețe în cea mai mare parte a zilei, mai ales dimineața.
2.Te simți obosit și lipsit de energie pe parcursul întregii zile.
3.Te simți fără valoare sau vinovat aproape în fiecare zi.
4.Nu te poți concentra, nu-ți amintești detalii, iar deciziile le iei greu.
5.Nu poți să dormi sau dormi prea mult aproape în fiecare zi.
6.Activitățile zilnice sunt o corvoadă.
7.Te gândești la moarte/sinucidere
8.Te simți neliniștit sau încetinit.
9.Ai pierdut sau ai câștigat în greutate.

Depresia poate avea și simptome fizice?

Durerile articulare, durerile de spate și de cap, problemele digestive, problemele de somn și modificări ale apetitului se pot manifesta și în cazul unui depresiv din cauză că lipsa unor substanțe chimice din creier precum serotonina și norepinefrina joacă un rol atât în starea de spirit (cauzând depresia), cât și în durere.

Tipuri de depresie

Există câteva tipuri de tulburări depresive pe care medicii le pot diagnostica, printre care:

A.Depresie majoră unipolară
B.Tulburare depresivă persistentă, numită și dysthymia, când depresia durează cel puțin 2 ani
C.Tulburări ale dispoziției, atunci când copiii și adolescenții devin extrem de iritabili, furioși și au adesea izbucniri intense care sunt mai severe decât reacția tipică a copilului
D.Tulburare disforică premenstruală (Premenstrual dysphoric disorder), atunci când o femeie are schimbări majore de dispoziție înainte de menstruație, diferite de sindromul premenstrual tipic (PMS)
E.Tulburare depresivă din cauza unei alte afecțiuni medicale
F. Depresia minoră

Simptomele depresiei minore

Tulburările anxioase. În timpul depresiei, te îngrijorezi foarte mult în legătură cu lucruri care s-ar putea întâmpla.

Funcții mixte. Depresia este combinată cu mânia. În timpul depresiei pot exista perioade scurte de timp cu o energie înaltă și stimă de sine ridicată.

Elemente psihotice. Începi să crezi în lucruri care nu sunt adevărate sau vezi și auzi lucruri care nu sunt acolo.

Catatonie. Mișcarea corpului este anormală. S-ar putea să fii liniștit și să nu ai reacții sau să ai mișcări incontrolabile ale corpului.

Depresie peripartum. Simptomele apar în timpul sarcinii sau după naștere.

Modelul sezonier. Simptomele se agravează odată cu schimbările de anotimp, în special în lunile mai reci când afară se întunecă devreme.

Cum combatem formele ușoare de depresie

Indiscutabil, formele grave de depresie se tratează numai sub supravegherea medicului. În cazurile ușoare de depresie se impun mai întâi câte schimbări în stilul de viață care sunt de un real folos în combaterea simptomelor.

1. Alimentația
Ar trebui să fie una dintre principalele preocupări. Se recomandă anumite alimente care au făcut deja obiectul unor studii și despre care se știe că ajută la ușurarea suportării simptomelor depresiei:

Cafea
Un strop de cofeină poate acționa ca un pick-up motivațional. O cercetare realizată la Universitatea California a relevat că o ceașcă de cafea poate reduce riscul de depresie, însă sunt continuate cercetările pentru a afla modul exact în care se schimbă activitatea creierului sub efectul cofeinei. Atenție! Dacă suferi de depresie postpartum sau ai tulburări de panică este bine să eviți cafeaua pentru că s-a observat că accentuează simptomele.

Curcan
În meniu trebuie inclusă carnea de curcan, deoarece conține triptofan pe care organismul îl folosește pentru a produce serotonina. Aceasta este o substanță chimică a creierului care joacă un rol-cheie în combaterea depresiei. De fapt, unele medicamente antidepresive funcționează ținând cont de modul în care creierul utilizează serotonina. Efect similar au puiul și boabele de soia.

Nuci braziliene
Sunt bogate în seleniu, care ajută corpul să se apere de radicalii liberi. Studiile au arătat că tinerii care nu nivel optim de seleniu în corp erau mai predispuși să fie deprimați. Doar o nucă de Brazilia conține aproape jumătate din necesarul zilnic de seleniu. Acest mineral este conținut și de orezul brun, carne de vită macră, semințe de floarea-soarelui și fructe de mare.

Morcovi
Sunt plini de beta-caroten, care se mai găsește în semințele de dovleac, spanac, cartofi dulci și pepene galben. Studiile au relevat o legătură între nivelul scăzut al acestui nutrient și depresie. Nu există încă suficiente dovezi care să arate că previne depresia, dar nu poate face nici rău dacă este introdus frecvent în dietă.

Fructe de mare
Sunt o sursă foarte bună de B12. S-a observat că persoanele cu niveluri scăzute ale vitaminei B12 sunt mai susceptibile de a avea depresie. Este posibil ca nivelul său scăzut să provoace lipsa unei substanțe numită s-adenozilmetionină (SAM), de care creierul are nevoie ca să proceseze substanțe chimice care afectează starea de spirit. B12 se mai găsește din belșug în carne de vită, lapte și ouă.

Somon
Nu este un pește chiar accesibil ca preț și are reputația că acea culoare portocalie este accentuată cu chimicale însă, alături de hering și ton, conține grăsimi polinesaturate. Cercetătorii cred că acestea pot ajuta în lupta împotriva depresiei. Numite acizi grași Omega-3, aceste grăsimi pot ajuta celulele creierului să utilizeze substanțe chimice care pot influența starea de spirit. S-a observant că persoanele care nu erau deprimate aveau niveluri mai mari de omega-3 decât cele cu tulburare de dispoziție.

Spune STOP dulciurilor!
Dulciurile concentrate tulbură starea de spirit. Oamenii de știință au studiat modul în care dietele bogate în zahăr, deci carbohidrații simpli, și alimentele grase afectează modul în care ne simțim și au găsit o legătură între aceste mâncări nesănătoase și depresia. Cel mai bun pariu: o dietă bine echilibrată, cu o mulțime de fructe, legume, cereale integrale și proteine ​​slabe.

2. Exerciții fizice – alergat, dans, mersul pe bicicletă, o formă de sport etc
Pentru mulți oameni, exercițiile fizice regulate ajută la crearea unui sentiment pozitiv și îmbunătățirea dispoziției.

3. Somn de calitate
Nu este suficient să dormi mult – ba dimpotrivă poate dăuna. Important este să ai un somn odihnitor. Asigură-te că îți creezi toate condițiile favorabile pentru îmbunătățirea odihnei. Dacă simți că nu te odihnești suficient sau ai suferi de insomnie, folosește un generator de frecvență Schumann 7, 83Hz destinat creșterii calității somnului (află mai multe aici).

4. Stimulare mentală cu lumini și sunete
Este demonstrat științific faptul că echilibrarea activității la nivelul emisferelor cerebrale are un rol major în secretarea substanțelor neurochimice corelate cu starea de bine, fericire, împlinire și centrare interioară.
În plus, una dintre descoperirile esenţiale studiilor efectuate este însă că de fiecare dată când dominanţa se schimbă de la o emisferă la cealaltă, este atins un punct de echilibru în care cele două emisfere domină activitatea cerebrală în mod egal. Cercetătorii au constatat că exact când se atinge acest punct, în acest scurt interval, creierul trece prin cea mai fertilă şi creativă fază a sa.

Dispozitivele destinate stimulării mentale cu lumini și sunete (detalii găsești aici) sunt folosite cu succes în întreaga lume în sute de clinici și cabinete de psihoterapie pentru combaterea formelor temporare de depresie și chiar îmbunătățirea substanțială a stării de sănătate în cazul pacienților diagnosticați cu depresie severă.

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns