Sari la conținut

Niyama: cele 5 trepte spre puritatea interioară

Fondatorii ştiinţei milenare sacre yoga, în frunte cu Patanjali, autorul celebrei compilaţii Yoga Sutra, au aşezat la temelia practicii yoga şi aceste două concepte convergente: yama şi niyama – două seturi a câte cinci reguli ce trebuie respectate de orice practicant autentic al yoga. Aritmetica (5 x 2 = 10) susţine comparaţia cu ”cele 10 porunci” din Biblie.
Yama şi niyama – instrumente ale transformării, principii morale pe care avem a le asimila şi urma în relaţie cu lumea exterioară (yama) şi cu lumea interioară (niyama). Cu miză comună: evoluţia spirituală.

Ne-am familiarizat, într-un articol anterior, cu cele cinci ”reguli de bună purtare în societate”: ahimsa (nonviolenţa), satya (adevărul), asteya (non-furtul), brahmacharya (moderaţia), aparigraha (nonataşamentul). Să facem pasul următor, spre buna purtare cu sinele: cele cinci reguli niyama.

Saucha: curățenia, puritatea

Prima dintre niyame, saucha se referă la purificarea plenară, la toate nivelele fiinţei – curățenia corpului (exterioară) și primenirea fiinţei (curăţenia interioară). În practică, asana (postúrile) și pranayama (exerciţiile de respiraţie) produc efectul de detoxifiere, de purificare a organelor. Dar această primenire este totodată şi una mentală, emoțională: este vorba despre ”a face curat” în sinele propriu, mulțumită concentrării asupra respirației, dar și mulțumită unei rigori impuse de anumite postúri și de înlănțuirea acestora. Ceea ce reprezintă mai întâi un efort – de aliniere, de menținerea a unei postúri, de concentrare – devine un mod de a fi și cale de acces la un nivel de puritate: debarasarea de tot ce este inutil.

Samtosha: consimțământul

”Cea mai mare fericire este mulțumirea de sine” (Patanjali). Nici vorbă despre mândrie și orgoliu, dimpotrivă, samtosha este starea de totală mulţumire necondiţionată, insensibilă la circumstanţe (plăcute-neplăcute, câştig-pierdere, simpatie-respingere etc.), acceptarea mediului exterior şi a propriei realităţi interioare; un apel la modestie, constând în a ști să te bucuri de ceea ce ești. Nimic nu îți lipsește. Practic, oricât de dificilă ar fi o postúră, ea îți face plăcere. O savurezi.

Tapas: perseverența, austeritatea

Tapas este focul locuitor în inima oricărei acțiuni dificile, dar și focul ce te păstrează în propriul adevăr: această niyama invită la a nu renunța la adevăr, la a rămâne fidel sieși, valorilor dragi ţie, iar nu valorilor impuse de ceilalți. În practică, este vorba despre întoarcerea neîncetată la ceea ce suntem, la rădăcinile care ne țin ancoraţi în sol.

Svadhyaya: autoanaliza

Stricto sensu, svadhyaya trimite la studiul şi lectura spirituală, într-o stare de elevare a conştiinţei, a textelor sacre. Largo sensu, orice activitate care stimulează sondarea propriei ființe, examinarea propriului comportament, a propiilor emoții și gânduri ține de svadhyaya: să învăţăm să fim atenţi la ceea ce simțim și gândim în timpul exercițiilor practice, să citim, să studiem, să ne hrănim din experiențele altora, atunci când ele produc un ecou în noi. Este vorba, pe fond, despre o postură interioară: atunci când suntem atenţi la ceea ce se petrece în noi, lecturile sau experiențele împărtășite vin spre noi, fără să le alegem, fără să le cernem. Învățând să ne ascultăm, reușim să ascultăm mai bine ceea ce ne vine din afară. Evoluăm spiritual până la percepţia şi conştiinţa clară a sinelui suprem.

Ishvara-Pranidhara: abandonarea în puterea divinităţii

Prin perseverență (tapas) și autoanaliză (svadhyaya), devenim conștienți de faptul că acțiunile noastre, postúrile nu țin doar de ”sine”, ci sunt o experiență spirituală a legăturii dintre ”sine” și ”Dumnezeu” (oricum l-am defini, în funcție de credințele fiecăruia dintre noi – mister, mama-natură, marele tot…). În practică, această niyama invită la a nu rămâne atașat de propria ”performanță” fizică, de propriul corp; la identificarea cu sensul în sine al conceptului yoga: să dizolvi propria natură egocentrică (sursa tuturor relelor) şi să te simți în uniune deplină, cu tine și cu Universul. Pentru că aceasta este calea spre eliberare.

Creative Commons License
Niyama: cele 5 trepte spre puritatea interioară by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns