Sari la conținut

Tratează bolile specifice toamnei cu remedii naturiste

 

Umiditatea, schimbările de temperatură, zilele mai scurte, toate au consecințe asupra stării nostre de spirit și de sănătate. Tratează afecțiunile specifice noului sezon cu remedii naturiste și nu uita că, acum, întărirea sistemului imunitar este prioritară.

1. Rinita alergică

Strănuți des, îți lăcrimează ochii, ai nasul înfundat sau, dimpotrivă, îți curge încontinuu? Atunci e posibil să te numeri printre cei care suferă de rinită alergică, afecțiune manifestată în special toamna și primăvara. Încearcă să petreci mai puțin timp în aer liber dimineața până în vremea prânzului, căci este momentul în care se eliberează cea mai mare cantitate de polen. În această perioadă ai mare grijă la ambrozie, pentru că e una dintre plantele care provoacă cele mai mari neplăceri persoanelor care suferă de rinită alergică. În casă, folosește un umidificator și purificator de aer. Ai grijă și la alimentație, căci se pare că sunt anumite fructe care te ajută să depășești mai ușor simptomele rinitei alergice.

”Vitamina C și bioflavonoizii săi sunt foarte importanți protectori ai membranelor muscoase. Toate fructele de pădure și stafidele proaspete asigură cantități mari din ambele, iar citricele (incluzând o parte din pulpă și coajă) ar trebui de asemenea consumate din abundență. Dacă aveți alergie la polen, consumul zilnic de până la patru lingurițe de miere vă poate ameliora suferința. ” (Michael Van Straten)

Ajutor de la plante

Fierbe un litru de apă și adaugă o lingură de flori de mușețel sau coada șoricelului. Acoperă-ți capul cu un prosop și fă inhalații deasupra vasului.

Tot pentru inhalații, poți prepara ”decoct 3-4% din rădăcină de hrean și muguri de brad, în părți egale. Se inspiră lichidul pe nas de 3-4 ori pe zi. ” (Fănică-Voinea Ene)

”Pentru a ameliora simptomele care apar în timpul sezonului de alergii, luați floare-de-ochi sub formă de capsule (până la 8 capsule a câte 200 mg / zi) și spălați-vă ochii fie cu o infuzie bine strecurată și sterilizată de gălbenele, fie cu infuzie de floare-de-ochi. ” (Michael Van Straten)

Aromaterapia ameliorează simptomele cauzate de rinita alergică

Există trei uleiuri care te pot ajuta să scapi de această afecțiune supărătoare: mușețelul, roinița și busuiocul. Primele două sunt antialergice, iar cel de-al treilea curăță sinusurile. Combină 1-2 picături din fiecare ulei cu un ulei vegetal – măsline, migdale dulci – și masează pieptul câteva minute.

2. Cistită

Aerul rece și umed al toamnei și temperaturile scăzute din cursul dimineții și serii pot fi factori declanșatori pentru cistită.

Ajutor de la plante

Merișorul e cea mai cunoscută și folosită plantă pentru tratarea infecțiilor urinare, căci are capacitatea de a crește aciditatea urinei și de a distruge bacteriile. Chiar și preventiv, poți bea două căni de ceai de merișor pe zi, în această perioadă a anului. Se prepară un decoct din o linguriță de frunze la o cană de apă.

Axează-te pe plante cu efect diuretic și antiseptic și chiar antispastic. ”Florile de coada șoricelului au acțiune puternic dezinfectantă, datorită uleiului volatil cu azulene.” Prepară o infuzie din două linguri de flori la 500 ml apă și bea totul în cursul unei zile.

Florile de soc și mugurii de pin sunt alte două remedii naturiste recomandate persoanelor care se confruntă cu cistita. Primele sunt diuretice și ușor antispastice (infuzie din două lingurițe de flori la o cană de apă; 3-4 căni pe zi), în timp ce mugurii au acțiune emolientă dezinfectantă (infuzie dintr-o linguriță de muguri la o cană de apă; 2-3 căni pe zi).

Măsuri de precauție

De cum se lasă frigul, ai grijă ca picioarele să fie mereu calde, poartă șosete și protejează-ți mijlocul cu bluze și geci mai lungi. Bea cât mai multă apă pentru buna funcționare a rinichilor.

3. Bolile reumatice

Se știe că toamna intensifică durerile reumatice. Când ne referim la reumatism, vorbim de durerile de mușchi și de încheieturi, fiind de fapt vorba de mai multe afecțiuni care sunt grupate, de regulă, în trei categorii: ”forme inflamatoare (reumatismul poliarticulat acut, reumatismul infecțios, poliartrita reumatismală, spondilita anchilozantă etc.), forme degenerative (gonartroza, coxartroza, spondiloza etc. ) și reumatismul părților moi (mialgiile, miozitele, periartrita scapulo-humorerală etc.) (Fănică-Voinea Ene)

paprikaAjutor de la plante

Ameliorează dureile reumatice cu băi, masaje, cataplasme sau pansamente care folosesc plante sau produse naturale. Tinctura 20% din ardei roșu și coaja de salcie, în părți egale este o combinație pe care Fănică-Voinea Ene o recomandă ca măsură de tratament de uz extern. De asemenea, de ajutor sunt și băile calde cu sare de mare.

În caz de epicondilită și umeri rigizi, poți face un masaj antiinflamator combinând 5 picături de ulei esențial de mușețel cu o linguriță de infuzie de sunătoare.
Scapă de dureri cu ajutorul compreselor calde: fă un decoct de călin și angelică, înmoaie un prosop și aplică de zona afectată.

4. Ulcerul

Greață, vărsături, dureri de stomac, lipsa poftei de mâncare… ulcerul este și el pe lista afecțiunilor ce se intensifică toamna. Medicii recomandă în acest caz evitatea mâncărurilor picante, a băuturilor calde și a fumatului. E bine să predomine alimentele cu o consistență mai moale, de genul budincilor, piureurilor, supelor.

Ajutor de la plante

Stânjenelul, irisul sălbatic, trifoiul roșu, cimbrul sunt câteva dintre plantele pe care Michael Van Straten le recomandă pentru ameliorarea acestei afecțiuni. În capsule sau sub formă de ceaiuri, acestea pot merge direct la cauza care a provocat durerile. Pentru ameliorarea simptomelor, el sugerează ceaiuri și tincturi din ulm, algă roșie, nalbă-mare sau crețușcă.

”Amestecați două lingurițe de praf de ulm cu o ceașcă de lapte cald pentru a face un terci. Faceți un decoct puternic de rădăcină de lemn dulce sau dizolvați în apă bețișoare de lemn dulce și luați două lingurițe sau adăugați la ceaiuri.” (Michael Van Straten – Ghidul sănătății tale)

5. Depresia

Vorbim aici de tulburarea afectivă sezonieră, care se manifestă prin schimbări de dispoziție legate de anotimpuri. Apatia și insomnia sunt cele mai frecvente simptome. Această tulburare se produce din cauza lipsei de lumină diurnă. În medicina convențională, depresia sezonieră se tratează eficient cu terapia prin lumină.

Ajutor de la plante

Sunătoarea și balsamul de lămâie sunt antidepresive foarte eficiente. Pentru ameliorarea stării de spirit, mâncați din belșug busuioc proaspăt. De asemenea, încercați să luați zilnic la începutul iernii câte 600 mg de ginseng siberian pe o perioadă de la 4 la 6 săptămâni. ” (Michael Van Straten – Ghidul sănătății tale)

Aromaterapia, ajutor la îndemână

Uleiurile esențiale de bergamotă, maghiran de grădină și vetiver au efecte relaxante, reconfortante, antidepresive și echilibrante.

Afecțiunile de sezon pot fi prevenite dacă avem grijă să susținem sistemul imunitar. Înainte ca dezechilibrul să se instaleze, să ne asigurăm că măncâm sănătos. Alimentația este un factor de influență major asupra sistemului de apărare al organismului. Despre ce înseamnă să mâncăm sănătos putem afla din lucrarea:

Formula sănătății perfecte – Dieta alcalină

Surse:
1. Michael Van Straten – ghidul sănătății tale
2. Fănică-Voine Ene – Să ne tratăm singuri
3. Mircea Alexan, Ovidiu Bojor – Plante medicinale și aromatice de la A la Z

Licenţa Creative Commons
„Tratează bolile specifice toamnei cu remedii naturiste” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns