Sari la conținut

5 adevăruri despre fericire de la Anthony de Mello

  • de

Te-ai întrebat vreodată cine ești? Adică pur și simplu să te așezi și să-ți pui întrebarea aceasta în aparență simplă: Cine sunt eu? Probabil că ți-a trecut prin minte această întrebare, dar nu ai zăbovit prea mult asupra ei pentru că, poate, ți s-a părut absurd de simplă. În rândurile următoare îți voi expune 5 idei impresionate despre trezirea spirituală și fericire, cuprinse în cartea Conștiența, capcanele și șansele realității (Anthony de Mello).

1. Trezirea începe cu renunțarea la etichete

„Crezi că ești liber, dar probabil că nu există în tine gest, gând, atitudine, credință care să nu vină de la altcineva. Nu-i așa că este îngrozitor? Și tu nici nu-ți dai seama. Este vorba despre o existență mecanică imprimată în tine. Îți va trebui multă conștiență să înțelegi că poate ceea ce tu numești EU este un conglomerat din experiențele tale trecute, din condiționarea ta și programarea ta“, explică Anthony de Mello în cartea sa.

Potrivit acestuia, atunci când începi să te trezești vei simți o durere intensă pentru că este dureros să vezi cum îți sunt distruse iluziile. Însă asta înseamnă TREZIREA. De aici pornește fericirea. Autorul cărții „Conștiența, Capcanele și șansele realității“ propune următorul exercițiu: scrie pe o bucată de hârtie, chiar acum, un scurt rezumat în care să te descrii. De exemplu, studentă, casnică, femeie de afaceri, mamă, catolic, evreu, depresiv, bolnav, diabetic etc. Din păcate, ne petrecem foarte mult timp din viață reacționând la etichete – ale noastre și ale altora. Ideea este că indiferent de etichetele pe care le aplici lui „mie“, „EU“ nu este niciunul dintre aceste lucruri.

2. Sentimentele negative sunt sursa nefericirii

femeie-tristaPentru a afla cine ești trebuie să te „cureți“ de sentimentele negative față de cei din jur. Oricând ai un sentiment negativ față de cineva, trăiești, susține Anthony de Mello, într-o iluzie și este un indiciu clar că ceva este în neregulă cu tine. Asta însemană, repet încă o dată, să te observi, să te supraveghezi.

Când vorbești cu cineva ești conștient de ceea ce faci sau pur și simplu te identifici cu el? Când te-ai supărat pe cineva, ai fost conștient sau pur și simplu te-ai identificat cu supărarea? Nu există alte căi pentru a ajunge la conștiență, adică pentru a afla cine ești tu. Poți fi norocos și să înțelegi dintr-o dată cine este EU și nu vei mai fi niciodată la fel. Nu-ți va mai fi teamă de nimeni și de nimic.

3. Stă în puterea ta să te eliberezi

„Vei trăi regește. Asta înseamnă să trăiești regește, nu mărunțișuri cum ar fi să-ți vezi poza în ziar sau să ai o grămadă de bani. Asta e o prostie. Nu te temi de nimic, pentru că ești perfect mulțumit să fii un nimeni. Nu dai doi bani pe succes sau pe eșec. Ele nu înseamnă nimic. Chiar dacă te faci de râs, nici asta nu are importanță! Nu-i așa că este o stare minunată? Unii oameni ating anevoie acest obiectiv, pas cu pas, prin luni și săptămâni întregi de auto-conștiență“, potrivit lui Anthony de Mello.

De asemenea, atunci când ți se întâmplă ceva privește situația ca și cum i s-ar fi întâmplat altcuiva: fără niciun comentariu, fără judecată, fără atitudine, fără vreo încercare de schimbare, ci doar de a înțelege. Vei vedea cât de bine te vei simți.

4. Suferința este oglinda de care ai nevoie

Anthony de Mello avea o teorie proprie despre adevăr. În concepția sa adevărul nu trebuie căutat. Dacă ai înceta să-ți autoimpui propriile păreri, ai ști ce este adevărul. Iar cel mai bun barometru că nu ești conectat la adevăr este suferința.

„Suferința vă este dată ca să vă puteți deschide ochii către adevăr, ca să înțelegeți că pe undeva există ceva fals, așa cum durerea fizică vă este dată ca să înțelegeți că pe undeva există ceva fals sau că pe undeva există o afecțiune sau o boală. Suferința mai arată că pe undeva există o înșelătorie. Suferința apare atunci când ești în contradicție cu realitatea. Când iluziile tale se izbesc de realitate. Altfel, nu există suferință“, mai susține Anthony de Mello.

5. Adevărata fericire își are sursa în interior

fericire-interioara
Mulți oameni cred că a avea succes spune totul despre ei. Greșit! Cine stabilește ce înseamnă să ai succes? De Mello are o teorie interesantă și despre succes care este greu de digerat în vremurile superficiale pe care le trăim. Acesta susținea că societatea care are ca principală preocupare să se mențină bolnavă. Și cu cât ne dăm seama mai repede de acest lucru, cu atât mai bine. Iar trezirea echivalează cu succesul. Atunci nu mai trebuie să-ți ceri scuze nimănui, nu trebuie să mai dai explicații nimănui, nu mai dai doi bani pe ceea ce cred sau spun ceilalți depre tine. Nu mai ai nicio grijă, ci ești pur și simplu fericit.

„Asta numesc eu să ai succes. Să ai o slujbă bună sau să fii renumit sau să ai o reputație strălucită – nimic din toate acestea nu au legătură cu fericirea sau cu succesul. Nici una! Este total irelevant. Oamenii care au reușit ce au reușit? Au reușit să facă din ei înșiși niște prostănaci, deoarece și-au irosit întreaga energie ca să obțină ceva lipsit de valoare. Se lasă controlați, manipulați. Nu se bucură de viață. Sunt permanent încordați și neliniștiți. L-au identificat pe „Eu“ cu banii lor, cu slujba lor or cu profesia. Aceasta a fost greșeala lor“, este convins de Mello.

În concluzie, ce trebuie să reții este faptul că tu ești un om minunat, care nu ar trebui să se confunde nici cu succesul, nici cu eșecul. Acestea sunt lucruri trecătoare, care depind de criteriile pe care le stabilește societatea. Fericirea este starea ta naturală. Trebuie să înțelegi asta. Pentru a dobândi fericirea nu trebuie să faci nimic, deoarece fericirea nu poate fi dobândită. Ea este. Iar pentru a trăi fericirea tot ce trebuie să faci este să renunți la iluzii.

Creative Commons License
5 adevăruri despre fericire de la Anthony de Mello by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns