Sari la conținut

5 Mituri despre memorie

Memoria este extrem de importantă în tot ceea ce facem. Fără memorie nu am ști cine suntem, ce ne place, de unde venim sau chiar cum să efectuăm sarcini simple, cum ar fi să ne dăm jos din pat, să ne spălăm pe dinți sau să facem ceai .

Există diferite tipuri de memorie și fiecare este foarte important. Memoria pentru fapte este necesară pentru studenții care au examene atunci când trebuie să-și amintească nume, date sau ecuații. Memoria pentru emoții ne amintește de modul în care ne-am simtit în prima noastră zi la o școală nouă sau atunci când am împărtășit un moment special cu familia noastră. Memoria pentru evenimente ne permite să ne imaginăm scena și să ne amintim detaliile ultimei petreceri de aniversare. Memoria de coordonare ne permite să mergem, să vorbim și să ne plimbăm cu bicicleta. În timp ce este clar că memoria ne este esențială în nenumărate moduri, există multe mituri despre modul în care aceasta funcționează.

Mit # 1: Vârsta este singurul factor determinant care impactează memoria. Cu cât îmbătrânim, cu atât memoria noastră va fi mai slabă, iar la o vârstă târzie este imposibil să-ți mai îmbunătățești memoria.

Într-adevăr, vârsta afectează toate organele și sistemele din organism. Când vine vorba despre memorie însă, nu trebuie să considerăm îmbătrânirea ca singur factor ce ne afectează. Pe măsură ce îmbătrânim, există tendința de a da vina pe vârstă pentru aproape orice.

Bătrânii sunt mai predispuși la pierderi de memorie.
Stresul adus de această sensibilitate nu ajută deloc atunci când încercăm să venim cu strategii pentru a remedia problema uitării. Pentru a te ajuta să evaluezi de ce devii din ce in ce mai uituc, aici sunt câteva întrebări care te-ar putea ajuta:

– Ești mai anxios acum cand ți se întâmplă să uiți ceva?

– Cât de ocupat ești la locul de muncă sau la domiciliu?

– Ai multe sarcini în mod regulat la locul de muncă?

– Ai de gestionat un nivel mai ridicat de stres în acest moment?

– A scăzut nivelul de aptitudini fizice?

Dacă ai răspuns ” da” la unele sau la toate aceste întrebări, atunci problemele tale de memorie nu se datorează îmbătrânirii.

Mit # 2: Dacă vrei să-ți amintești ceva important, tot ceea ce trebuie să faci este să repeți iar și iar până ce informația ți se întipărește.

Nu întotdeauna este valabilă această strategie. De fapt, pe termen lung repetiția poate fi folosită, dar trebuie să facă parte dintr-o strategie mai elaborată de îmbunătățire a memoriei. Folosită pe cont propriu, repetiția nu favorizează memorarea pe termen lung.

Mit # 3: Creierul uman este atât de puternic încât poți să-l antrenezi să nu uite niciodată.

mers-bicicletaCreierul uman este un organ uimitor. Cantitatea de informație pe care o poate reține în mod activ este nelimitată – dar asta nu înseamnă că și putem să accesăm fiecare informație pe care dorim să ne-o amintim.
Îți vei aminti fiecare întamplare semnificativă din viața ta. Nu te aștepta sa îți aduci aminte fiecare față sau nume pentru că memoria nu funcționează astfel.

Mit # 4: A uita este un semn de boală mentală și trebuie evitată cu orice preț.

Unii oameni cred că uitatul însemnă o slăbiciune. În realitate, uitatul este un proces natural prin care creierul face loc pentru a stoca noi informații.
Dacă nu ai uita absolut nimic, ai avea dificultăți căutând în toate informațiile cumulate.
Ceea ce dorim să dobândim este un sistem de rememorare a lucrurilor importante. Uitați informațiile care nu vă sunt necesare fără a vă învinovăți.

Mit # 5: Cea mai bună tehnică de a îmbunătăți memoria este vizualizarea.

Multe strategii de îmbunătățire a memoriei fac uz de vizualizare pentru a ajuta oamenii să memoreze chestiuni banale (cum ar fi listele de cumpărături).
În timp ce vizualizarea conceptelor și cuvintelor pot ajuta într-o anumită măsură, ar trebui să știi că vizualizarea nu este singura modalitate de a-ți îmbunătăți memoria.
De exemplu, vizualizarea nu ajută la reținerea unor șiruri lungi de numere sau a unor formule fizice complicate, cu toate acestea poate ajuta la reținerea diagramelor.

Depinde foarte mult de ceea ce vrei să dobândești. Strategia de îmbunătățire a memoriei trebuie să fie în conformitate cu ceea ce vrei să asimilezi și să iți aduci aminte.
Odată se credea că memoria funcționează la capacitate maximă în timpul maturității timpurii, urmând ca pe măsură ce îmbătrânim aceasta să cedeze. Însă, în timp ce stresul, abuzul de alcool și alimente nesănătoase, slaba calitate a somnului, poluarea electromagnetică și alți factori ai mediului modern în care trăim accelerează declinul cognitiv, reversul este de asemenea adevărat. Un stil de viață sănătos și echilibrat poate susține buna funcționare a creierului și chiar încurajează dezvoltarea unor noi neuroni, un proces cunoscut sub numele de neurogeneză.

Dacă ești interesat să-ți antrenezi creierul și să-ți îmbunătățești memoria (indiferent de domeniul în care activezi) cu ajutorul tehnologiei avansate pentru stimularea mentală, află mai multe informații aici.

Creative Commons License
5 Mituri despre memorie by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns