Sari la conținut

5 tehnici simple de accesare a stării de relaxare Alpha

Cercetătorii în neuroștiință au observat că există o corelație între creșterea activității undelor cerebrale Alpha – fie prin antrenarea undelor cerebrale, fie prin atenție și meditație – și reducerea simptomelor depresive și creșterea gândirii creative.
Probabil te întrebi ce este această această stare a creierului și mai ales cum se ajunge la ea.

Cele cinci stări principale de funcționare a creierului

Există cinci mari frecvențe predominante ale creierului (Beta, Alpha, Theta, Delta și Gamma) și fiecare dintre ele are un set propriu de caracteristici care reprezintă un nivel specific al activității creierului și o stare unică de conștiință. Pentru mai multe informații despre fiecare în parte intră aici.

În acest articol ne vom ocupa de starea Alpha (8 to 12 Hz).
Te afli în starea de spirit Alpha atunci când ajungi într-o stare foarte relaxată în timp ce ești treaz. Însă pentru a intra în această stare, trebuie să începi să te relaxezi folosindu-te de diferite tehnici specifice, precum respirația profundă, numărătoare inversă ori vizualizări.

“Stările noastre diferite de conștiință sunt legate direct de mediul chimic și arhitectural din ce în ce mai schimbat al creierului. Concret, comportamentul zilnic și procesele gândirii au capacitatea de a modifica arhitectura structurii creierului și a conectivității, precum și oscilațiile neurochimice și electrice neuronale ale minții tale. Neuroplasticitatea și neurogeneza (apariția neuronilor noi) pot modifica conectivitatea arhitecturală între zonele cerebrale și crește volumul creierului, ceea ce are un impact direct asupra funcției cognitive”, explică Cristopher Bergland, un atlet celebru, devenit coach și care a studiat îndeaproape efectul undelor Alpha.

Cum și ce comunică neuronii

Creierul este format din miliarde de neuroni care folosesc ”energia electrică” ca modalitate de a comunica unul cu celălalt, formând sinapse. Atunci când sinapsele neuronilor se sincronizează, se creează așa-numita „rețea neuronală” care este legată de o anumită stare a conștiinței, de gândurile și starea de spirit. Undele cerebrale sunt produse de impulsuri electrice sincrone din masele de neuroni care comunică între ei.

Aceste unde pot fi detectate utilizând echipamente medicale, cum ar fi electroencefalograma (EEG), care măsoară oscilația nivelurilor de energie electrică în diferite zone ale scalpului. Primul EEG uman a fost realizat în 1924, de un fiziolog german și psihiatru pe nume Hans Berger, invetatorul electroencefalogramei. și a dat numele dispozitivului.

Înțelegerea modului de funcționare a undelor cerebrale trebuie să plece de la ideea că, la rădăcina tuturor gândurilor, emoțiilor și comportamentelor noastre stă comunicarea dintre neuroni.

Undele creierului se schimbă pe parcursul zilei și fac parte dintr-o buclă de feedback care este influențată de ceea ce facem, gândim și simțim în orice moment, inclusiv în timp ce dormim.

Iată 5 dintre cele mai eficiente modalități de accesare a stării Alpha:

Metoda 1: Stimularea electrică a creierului

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Carolina de Nord au ajuns la concluzia că o doză mică de curent electric de 10 hertzi (într-un mediu controlat) poate stimula undele Alpha și crește astfel creativitatea cu 7,4% în cazul adulților sănătoși. Studiul, realizat în anul 2015, și intitulat „Rolul funcțional al oscilațiilor frontale Alpha în creativitate”, a fost publicat în revista Cortex.

­Am furnizat primele dovezi că o îmbunătățire specifică a oscilațiilor Alpha este un declanșator al creativității. Dar obiectivul nostru este de a folosi această abordare pentru a ajuta persoanele cu boli neurologice și psihiatrice. De exemplu, există dovezi puternice potrivit cărora persoanele cu depresie reacționează eficient la oscilațiile Alpha. Aceasta nu însemnă că putem trata depresia cu ajutorul acestor unde, dar dacă oamenii cu depresie sunt blocați într-un model de gândire și nu reușesc să se conecteze la realitate, atunci credem că este posibil ca amplificarea oscilațiilor Alpha să fie o paradigmă de tratament semnificativă, neinvazivă și ieftină pentru ei – similar cu modul în care a fost îmbunătățită creativitatea oamenilor sănătoși, a explicat dr. Flavio Frohlich, profesor asistent de psihiatrie, biologie celulară și fiziologie, inginerie biomedicală și neurologie la Universitatea din Carolina de Nord.

Metoda 2. Relaxează-ți singur mintea și corpul

Dacă vei alege o astfel de metodă, încearcă, pe cât posibil, să-i aloci câteva momente liniștite, pe care știi sigur că te poți baza. Nu trebuie să te grăbești să intri în starea Alpha, mai ales dacă ești începător în această practică.

În primul rând, deconectează-te de orice sursă de distragere din jur și găsește-ți o poziție confortabilă. Ușa camerei trebuie să fie deci închisă și trebuie evitat orice zgomot repetitiv (un vecin care folosește bormașina, un robinet care picură, etc.). Dacă te ajută, poți asculta o muzică relaxantă de meditație. Închide ochii.

Pe măsură ce vei începe să te relaxezi, mii de gânduri se vor îngrămădi în mintea ta. Nu încerca să le alungi, deoarece creierul va lupta doar împotriva acestei înclinații. În schimb, poți observa aceste gânduri și în același timp poți să te concentrezi pe liniștea care este parte a ființei tale.

Metoda 3. Respirația profundă și starea Alpha

Inspiră pe nas, expiră pe gură. Respirația trebuie să fie lentă și adâncă. Dacă nu te simți comfortabil cu acest de tip de respirație, inspiră/expiră pe nas/gură.

Un alt tip eficient de respirație este cel din diafragmă, despre care se știe că este mult mai profund decât cel din piept. Dacă nu ești sigur ce tip de respirație ai, pune o mână pe piept și pe cealaltă mână pe diafragmă (zona stomacului). Respiră adânc. Ar trebui ca mâna de pe diafragmă să se miște mai mult decât cea de pe piept. Dacă diafragma nu se mișcă, încearcă să respiri cât mai profund posibil asigurându-te că abdomenul se mișcă.

Alternează respirațiile normale cu respirațiile adânci.

Respiră în mod normal de două ori, apoi treci la o respirație lentă și adâncă. Vei simți diferența. Pentru a te asigura că respiri adânc, când inspiri numără până la 6, iar când expiri până la 8.

Lucrează în sesiuni scurte. Începe cu o sesiune de zece minute. Pentru a nu te uita în permanență la ceas, setează-ți un cronometru. Închide ochii și exersează respirația profundă și intră în starea Alpha.

Metoda 4. Vizualizarea

Înainte de a practica vizualizarea, relaxează-te. Poți începe cu o sesiune de respirație profundă de zece minute, urmând indicațiile de la metoda 3. Vizualizarea te stimulează să îți îndrepți atenția în interior.

Pe You Tube poți găsi tehnici de meditație prin vizualizări ghidate. Alege o destinație pașnică, adică o situație în care te-ai aflat sau pe care o creezi atunci și rămâi în ea vreme de 5 minute. De exemplu, poate că ți-ai ales casa bunicilor de la țară. Închide ochii și imaginează-ți că mergi pe o cărare pentru a ajunge la casa bunicilor. Pe măsură ce mergi, încorporează toate simțurile. Ce vezi? Ce simți? Ce miroși? Ce auzi? Simți pământul rece sub picioare și adierea vântului. Miroși copacii. Auzi ciripitul păsărilor și foșnetul frunzelor. Călătorește prin scenariul tău. Conectează-te cu orice lucru care te face să te simți bine. Pe măsură ce te adâncești în acest scenariu plăcut și relaxant, creierul generează tot mai mult unde Alpha.

Metoda 5: Folosește un dispozitiv pentru antrenarea undelor cerebrale

De departe cea mai complexă și eficientă modalitate de accesare a stării de relaxare în Alpha (demonstrată științific) este stimularea mentală cu lumini și sunete oferită de dispozitivul Mind Synergy. Această tehnologie facilitează deconectarea de stimulii perturbatori din jur, detensionează mușchii, sporește puterea de focalizare, relaxează profund și conferă o stare deplină de pace interioară.

Lucrul cu Mind Synergy are ca scop ultim pregătirea fiinţei pentru ca ea să fie capabilă să genereze singură, fără ajutor din exterior, toate stările minunate care pot fi obţinute la început cu ajutorul aparatului. Citește aici și Cum te ajută stimularea mentală cu lumini și sunete în dezvoltarea ta personală

În această direcţie, conştientizarea cât mai profundă a şedinţei de stimulare şi menţinerea efectelor pe o perioadă de timp cât mai mare sunt de un imens ajutor pe calea creşterii conştiinţei, fiinţa având astfel posibilitatea de a-şi induce singură stările pe care le consideră cele mai adecvate.

Mai multe informații despre tehnologia Mind Synergy găsești aici: https://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

2 comentarii la „5 tehnici simple de accesare a stării de relaxare Alpha”

Lasă un răspuns