Sari la conținut

Beneficiile artelor marțiale asupra corpului și spiritului

  • de

Cei mai mulți oameni practică artele marțiale cu scopul de a ști să se apere în eventualitatea unui pericol sau pur și simplu pentru a participa la competiții. Artele marțiale înseamnă însă mai mult decât apărare ori câștigarea unui concurs.

Acest sport este un mijloc excelent de control asupra minții și corpului. În plus, este o modalitate de a-ți întări stima de sine, de a-ți controla pornirile distructive și de a te elibera de stres. Artele marțiale îți pot da un plus de încredere într-o varietate de situații, atât în cele care te scot din zona de confort, cât și în cele în care te-ai putea simți în pericol.

În mentalul colectiv, artele marțiale sunt asociate cu cei mici, necesare pentru a-i ajuta să se dezvolte armonios, dar sunt o formă de activitate fizică care poate fi practicată indiferent de vârstă. Tot ce-ți trebuie pentru a obține rezultate este să fii îndrumat de un profesor care a înțeles meșteșugul artelor marțiale.

Câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de arte marțiale

Potrivit experților, există mai multe tipuri de arte marțiale indicate pentru toate vârstele.

Kickboxing: Are originile în Statele Unite ale Americii, în 1970, când practicanții de karate din SUA au constatat că regulile de karate erau prea stricte, întrucât nu permiteau pumni și lovituri de contact complete. Kickboxing implică pumni, lovituri, lemn rupt cu ajutorul mâinilor, lovituri cu piciorul în blocuri de beton și multe alte practici efectuate în conformitate cu instrucțiunile unui profesionist.

Jiu Jitsu (Jujutsu) : Este arta flexibilității și supleții. Spre deosebire de alte forme de arte marțiale, care implică forța pentru a învinge adversarul, Jiu-Jitsu folosește forța adversarului pentru atac și transformă puterea într-o armă. Utilizarea corectă a acestei arte va duce la supunerea adversarului, indiferent de cât de mare sau de puternic este acesta. Tehnicile utilizate în Jiu Jitsu constau în proiectări ale adversarului la podea, imobilizări și un număr mare de tehnici articulare. Datorită varietății de tehnici folosite, Jujutsu este o metodă de autoapărare foarte eficientă.

Aikidō: Aikidō înseamnă „calea armonizării energiei,” fiind artă marţială ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă. A fost fondat de maestrul japonez Morihei Ueshiba (1883-1969) şi se bazează pe utilizarea forţei adversarului prin aplicarea de tehnici articulare şi eschive realizate prin tai sabaki (pivotări în arc de cerc).

Judo: înseamnă „metoda flexibilă/suplă/mlădioasă” și este o artă marţială japoneză modernă. În 1882, pornind de la principiile tradiţionalului jujitsu şi păstrând tehnicile de aruncare şi prize ale acestuia, profesorul Jigoro Kano şi-a format propriul său stil, care a devenit cunoscut sub denumirea de Kano-ryu, iar mai târziu s-a numit Kodokan Judo. Principiile sale se bazează pe folosirea supleţei în locul forţei brute, fiind eliminate loviturile şi unele luxări periculoase, cum ar fi luxarea degetelor. În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări şi luxări.

Arte marțiale mixte: Combină o gamă largă de sporturi, cum ar fi judo, box, kickboxing. Există arte marțiale mixte atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Beneficii pentru minte și corp

Antrenament pentru întregul corpul: Artele marțiale solicită fiecare grupă musculară (tonifică mușchii), îmbunătățește flexibilitatea și echilibrul și dă o anumită putere persoanei care le practică atât la nivel fizic, cât și psihic.

Reglarea apetitului. Artele marțiale joacă un rol important în reglarea greutății întrucât acționează asupra acelei zone din creier responsabilă cu senzația de sațietate care se află în hipotalamus. Acesta trimite semnale glandei pituitare, care este o glandă endocrină ce eliberează hormoni care suprimă foamea și pofta de mâncare. După câteva săptămâni vei observa că nu-ți va mai fi foame tot timpul. De subliniat că o oră de arte marțiale, de intensitate moderată, ajută la arderea a 500 de calorii.

Construirea unui nivel sănătos al încrederii de sine. Datorită stricteții în stabilirea obiectivelor, încurajării permanente și a respectului pentru valori, toate integrate în programele de arte marțiale, vei căpăta încredere în tine. Pe scurt, îți va crește stima de sine și vei ieși din zona de confort și orice îți vei propune vei reuși. Doar și pentru acest lucru merită să practici artele marțiale. O stimă de sine ridică înseamnă să ai mai multă încredere în tine și să abordezi și situații pe care, în alte condiții și cu o altă stare de spirit, le-ai evita.

Îmbunătățirea activității sistemului cardiovascular. Se știe că orice formă de mișcare are un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular și implicit ajută la buna funcționare a inimii. S-a observat însă că, de fapt, modul cel mai eficient prin care sistemul cardiovascular poate fi îmbunătățit rapid este prin suprasolicitarea inimii (în mod controlat) așa cum se întâmplă în cazul practicării oricărei forme de arte marțiale. E de la sine înțeles că alimentația joacă un rol esențial chiar și în aceste condiții.

O stare de spirit pozitivă. Atunci când practicarea artelor marțiale devine o obișnuință vei observa că starea de spirit se îmbunătățește de la o zi la alta. Vei fi mai fericit, mai puțin stresat și vei evita frustrările inutile. Și asta întrucât endorfinele (hormonii fericirii), care se eliberează în corp în timpul solicitării organismului din timpul exercițiilor, rămân în sânge chiar și patru ore de la finalizarea lor.

Și am să închei cu o vorbă de-a lui Bruce Lee, un maestru în arte marțiale, care a spus că, dincolo de pumni și lovituri, un practicant de arte marțiale învață să-și identifice slăbiciunile, cum să stea concentrat și tot timpul pregătit pentru a face față unei provocări.

Despre antrenarea minții și controlul emoțiilor, te mai poate interesa și articolul:

Mind Synergy: tehnologia pentru deconectare totală și relaxare profundă

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns