Sari la conținut

Cum îți poți dizolva emoțiile negative pentru eliberarea de suferință

  • de

Mare parte a suferințelor umane apar ca urmare a emoțiilor distructive, iar pentru o viață fericită trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a le combate. Renumitul psiholog Daniel Goleman, alături de liderul spiritual Dalai Lama și de câțiva profesori emeriți, a organizat o conferință, în anul 2000, pentru a dezbate din punct de vedere științific subiectul emoțiilor distructive. În anul 2002, a apărut și volumul de aproape 600 de pagini intitulat Daniel Goleman într-un dialog științific cu Dalai Lama. Emoțiile distructive. Cum le putem depăși.
Pe parcursul unui miniserial vei afla modalitatea prin care poți identifica aceste emoții și, cel mai important, cum pot fi ele biruite.

Să înțelegem întâi care dintre emoții sunt distructive

Emoțiile distructive sunt emoțiile ce dăunează atât individului care le resimte, cât și celor din jur, susține Goleman. Ce înțelegem mai exact prin dăunător? Care sunt nuanțele, nivelurile, maniera în care un lucru poate părea dăunător, fără să fie de fapt așa?
Pentru a înțelege emoțiile distructive trebuie să cunoaștem nu doar natura lor, ci și factorii care le favorizează: evenimente, zestre genetică, funcții ale creierului.
Profesorul Owen Flanagan, cercetător în neurologia cognitivă, prezent la conferințe, a clasificat emoțiile constructive și pe cele distructive.

Stări psihice negative

  • Stimă de sine redusă
  • Încredere în sine exagerată
  • Tolerarea unor emoții negative
  • Gelozie și invidie
  • Lipsa compasiunii
  • Incapacitatea de a avea relații personale apropiate.

Stări psihice constructive

  • Respect de sine
  • Stimă de sine (dacă este cazul)
  • Sentimentul de integritate
  • Compasiune
  • Bunăvoință
  • Generozitate
  • Abilitatea de a vedea ce este adevărat, bun și drept
  • Iubire
  • Prietenie

„Despre stima de sine am scris în paranteză «dacă este cazul», pentru că există o mulțime de oameni care au o stimă de sine exagerată. Ei consideră că sunt oameni integri și nu sunt așa. Așa că aceste sentimente de prețuire în sine sunt constructive numai dacă sunt meritate. Cred că lucruri precum compasiunea, bunăvoința și generozitatea vor apărea atât pe lista noastră, cât și pe cea budistă. Lista ar putea deveni mai lungă dacă vom include și alte stări psihice constructive, mai puțin importante, cum ar fi încrederea și modestia“, a explicat profesorul Owen.

Cum definește budismul emoțiile distructive

Pentru a înțelege emoțiile se impune și clarificarea diferenței dintre felul în care apar lucrurile și cum sunt ele.
Cum se face distincția din punct de vedere budist între cele două tipuri de emoții? Una dintre concluziile conferințelor este aceea că o emoție distructivă, la care ne referim și ca la un factor mintal care «ocultează» sau care «perturbă», este ceva care împiedică mintea să observe realitatea așa cum este. În cazul unei emoții distructive, se va produce întotdeauna o discrepanță între felul în care apar lucrurile și felul în care sunt ele.
De exemplu, atașamentul excesiv sau dorința nu ne va lăsa să descoperim un echilibru între plăcere și neplăcere, între constructiv și distructiv, între calitățile unui lucru și ale unei persoane, ci ne va face să considerăm pentru un timp acel lucru sută la sută atrăgător și, prin urmare, ne va face să-l dorim.
Aversiunea, în schimb, ne va face orbi la anumite calități pozitive ale obiectului, determinându-ne să avem o atitudine sută la sută negativă față de acesta, să ne dorim să ne îndepărtăm, să îl distrugem sau să fugim de el.
Stările emoționale enumerate mai sus – atașamentul excesiv și aversiunea – afectează judecata unei persoane, abilitatea sa de a evalua corect natura lucrurilor. Aceste emoții perturbatoare vor afecta libertatea unei persoane, înlănțuindu-i gândurile astfel încât ea va ajunge să gândească, să vorbească și să acționeze într-un mod părtinitor.

Motivația din spatele emoțiilor

Emoțiile constructive și distructive mai pot fi deosebite și de motivația care le inspiră: EGOCENTRICĂ sau ALTRUISTĂ, BINEVOITOARE sau RĂUVOITOARE. Concret, trebuie luate în considerare atât motivația, cât și consecințele emoțiilor unui individ.
De asemenea, una dintre ideile desprinse în cadrul conferințelor este aceea că mai putem distinge emoțiile constructive de cele distructive și prin examinarea modurilor în care se raportează unele la altele, în termeni de antidoturi. Să luăm ca exemplu, ura și altruismul.Ura poate fi definită drept dorința de a-i vătăma pe alții. Emoția opusă acesteia este ceva care acționează în mod direct ca un antidot al acestei dorințe de a face rău: iubirea altruistă.
Sursa: Daniel Goleman într-un dialog științific cu Dalai Lama. Emoțiile distructive. Cum le putem depăși

Creative Commons License
Cum îți poți dizolva emoțiile negative pentru eliberarea de suferință by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns