Sari la conținut

Vindecarea bolilor prin eliberarea de stres și gânduri negative

Putem oare să grăbim vindecarea trupului prin puterea gândului și atitudine? În cercetările făcute de-a lungul timpului, s-a descoperit că cei care au sperat la vindecare, au fost optimiști, veseli, relaxați și au acceptat situația în care se aflau au avut sanșe crescute de a se însănătoși față de cei care erau mereu coleșiți de gânduri negre, pesimism, tensiune, încordare fizică și mentală.
Patricia Mumby, profesor asistent în departamentul de neuroștiințe complementare la centrul medical Loyola University, consideră că mintea omului este un rezervor incredibil de vindecare, însă nefolosit. Cercetătorii care au studiat modul de funcționare al creierului au trasat două direcții revoluționare: prima susține că există o rețea vastă de nervi care împânzește corpul având ca rădăcini terminațiile nervoase din creier; a doua se referă la faptul că din creier sunt transmise constant valuri de hormoni care reglează sistemul digestiv și imunitar, ce răspund ”mesajului chimic din exterior”.
Psihoneuroimunologia studiază felul în care stresul și emoțiile negative au efecte de ordin fizic în corp.

”Creierul comunică cu sistemul imunitar, iar stresul poate genera hormoni gen cortizon și adrenalină, crescând astfel riscul unei posibile boli și întârziind procesul de vindecare. Râsul și jogging-ul pe de altă parte, pot stimula eliminarea unor hormoni care reduc inflamațiile și combat integrarea microbilor în corp, ceea ce ar putea oferi o protecție mai avansată împotriva apariției cancerului.”

Creierul însă poate fi educat, iar unul dintre exemple ar fi pacientul care crede ca ia medicamente puternice pentru boala sa, însă în realitate el ia pilule de zahăr, efectul fiind placebo.

”Într-un studiu în care starea bolnavilor de Parkinson se îmbunătățea considerabil în urma utilizării unor medicamente „false”, imaginile au aratat că, creierul lor producea aceeași cantitate de acetilcolină ca și creierul pacienților care luau medicamentele adevărate. Efectele placebo îmbunătățesc capacitatea de vindecare a organismului în 30-60% din cazuri spre deosebire de medicamente care deseori nu fac nicio diferență. ”

negativ pozitiv

 

Eliberează-te de emoțiile negative

”Să vrei să fii vindecat este începutul vindecării.” , spunea Seneca. Medicii au descoperit ulterior cât adevăr este în această zicală, căci o operație poate vindeca problemele pe care le are un anumit organ, însă depresia și stresul pot înrăutăți întreaga stare de sănătate. Acceptarea stării în care ești și a lucrurilor care nu mai sunt ca înainte înseamnă un prim pas spre vindecare. O mare importanță îl au și aranjarea problemelor în funcție de priorități și analizarea situațiilor din mai multe unghiuri. Încearcă să vezi mereu partea bună din lucruri, să înlături pe cât posibil gândurile negative care te presează și nu-ți dau pace și poți considera că vindecarea corpului deja a început.

Ce se întâmplă dacă ești mereu stresat

Stresul cronic, care durează mai mult de două săptămâni, poate ”modifica configurația nervoasă a creierului în mod dăunător”, susținea Bruce McEwen, neuroendocrinolog la Universitatea Rockefeller. Din cercetările sale reiese faptul că hormonii eliberați în perioadele de stres pot activa un răspuns dăunător care revine la creier și afectează zonele ce coordonează presiunea sângelui, ritmul cardiac, activitatea intestinală, frica etc.

”Caracteristica principală a stresului cronic și a depresiei se numește „sindromul bolii”.
„Te simți ca și cum ai avea gripă sau ai fi răcit” spune McEwan. „Te simți total lipsit de energie, vezi lucrurile în ceață și nu îți dai seama ce se întâmplă în jurul tău. Te simți bolnav din punct de vedere fizic și de fapt nu ești. Toate acestea se datorează hormonilor eliminați de creier care trimit un raspuns dăunător organismului. „

Puterea creierului în procesul vindecării

Nu este important motivul stresului, ci cum reușești să scapi de el. Trebuie să reușești să elimini din minte senzația de boală care se stochează și mulți fiziologi consideră astăzi că, pentru a vindeca boala, mai întâi trebuie tratată mintea.

”Un studiu recent al cercetătorilor Universității din Manchester a concluzionat că la sfarșitul unui an, atât psihoterapia cât și antidepresivele erau mai eficiente în reducerea simptomelor bolii și îmbunătățirea calității vietii decât metodele clasice. Mai mult decât atât, psihoterapia s-a dovedit a fi cea mai ieftină metodă, cu 22% mai puțin decât antidepresivele și cu 41% mai puțin decât terapia standard.”

creierul - model atomic
Stresul, depresia și anxietatea au nevoie de tratament

Fără îndoială, stresul și anxietatea afectează calitatea vieții, ba chiar au efecte asupra stării de sănătate și a capacității organismului de vindecare. Hormonii de stres și adrenalina duc la pierderea echilibrului hematiilor, schimbarea funcției lor și afectează buna funcționare a sistemului imunitar. Cei care au studiat felul în care stresul afectează organismul au descoperit că stresul afectează organele interne: crește presiunea sângelui și bătăile inimii, apar contracții musculare și respirație îngreunată. Antidotul, găsit de aceiași cercetători, este relaxarea.

Ce se întâmplă când ne relaxăm

În cercetările sale, Dr. Herbert Benson a descoperit la pacienții pe care îi trata prin meditație că prin simple gânduri îți pot modifica funcțiile corpului. Dar meditația nu e singura care ajută. Respirația profundă, relaxarea mușchilor, hipnoza, rugăciunea sunt tehnici care îmbunătățesc capacitatea de relaxare.

„Prin extinderea practicii de relaxare a organismului, care s-a dovedit a fi o practică eficientă, orice boală care a fost cauzată sau s-a înrăutățit datorită stresului, a fost combatută”, spune Richard Benson – profesor de medicină la Institutul Medical Harvard.” Am descoperit că această practică este de mare ajutor în hipertensiune, anxietate, depresii mici și mijlocii, furii sau nemulțumiri profunde, insomnii, printre multe altele.”

În viziunea lui Benson, sănătatea e ca o piramidă triunghiulară: o față e reprezentată de medicamente, o alta de chirurgie, iar cea de-a treia ar trebui să fie grija de sine, care implică relaxare, nutriție și exerciții. O grijă pe care ar trebui să o aibă fiecare față de el și care ar duce la diminuarea și înlăturarea multor afecțiuni.
În ceea ce privește efectul placebo, Benson îl consideră a fi un tip de ”însănătoșire prin memorie”.

„Sunt 3 componente ale efectului placebo”, spune el. „Credința și așteptările pacientului, credința și așteptările fizioterapeutului și credințele și așteptările care reies din relația celor doi. Când cei doi sunt pe același plan, ies la iveală capacități de vindecare extraordinare. Dacă te consideri în stadiul de vindecare, există deseori posibilitatea ca tu sa fii deja vindecat. Ar putea fi acesta răspunsul la toate bolile? Desigur că nu. Dar foarte multe medicamente își fac probabil efectul, datorită efectului placebo.”

Există dovezi că atunci când oamenii se implică mai mult în propria vindecare, prin gândire pozitivă, speranță, optimism, șansele de vindecare cresc.
saritura

 

Ne poate vindeca oare fericirea?

Întrebarea firească care s-a născut după ce au fost studiate efectele stresului a fost: poate fericirea să producă schimbări benefice? Și această întrebare a făcut scopul carierei lui Lee Berk, profesor asociat de promovare a sănătății și educației la Universitatea Loma Linda din Los Angeles. El a descoperit că râsul, exercițiul fizic, muzica și meditația cresc nivelul de endorfină, o substanță care reduce hormonii de stres și redă starea de bine.

„Face ca ritmul cardiac să fie mai lent, scade presiunea sângelui și reduce ritmul respirator astfel încat să nu fii nevoit să respiri cadențat”, spune Berk. ” Se instalează în celulele sistemului imunitar și produce schimbări benefice.”

Tratamentul prin umor poate face minuni și poate să reducă riscul instalării unor afecțiuni. Bucuria, râsul, starea de satisfacție sunt așadar ”medicamente” care aduc vindecarea și reinstalează starea de bine mai repede. Nu ezita să apelezi la ele.
Una dintre cele mai apreciate lucrări de dezvoltare personală care explică modul în care gândurile și atitudine mentală ne ajută să ne vindecăm este cartea Dr. Robert Anthony Dincolo de gândirea pozitivă. Tehnici practice pentru relaxare și detensionare afli din lucrarea Relaxare instantanee – Cum să reduci stresul la serviciu, acasă și în viața de zi cu zi, un ghid practic pentru vindecarea stresului prin liniştirea rapidă a minţii. Descrie tehnici de respiraţie corectă, postură sănătoasă, conţine afirmaţii cu impact benefic asupra corpului şi psihicului şi exerciţii de vizualizare creativă.

Surse: Articol – Gândirea poate schimba modul în care trupul nostru se luptă cu bolile – arată noi cercetări , de Ronald Kotulak, Chicago Tribune
Licenţa Creative Commons
„Vindecarea bolilor prin eliberarea de stres și gânduri negative” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

2 comentarii la „Vindecarea bolilor prin eliberarea de stres și gânduri negative”

Lasă un răspuns