Sari la conținut

6 secrete pentru longevitate din insula japoneză Okinawa

Situată în arhipelagul Ryukyu, micuța insulă japoneză Okinawa se află la o distanță egală de Japonia, coastele Chinei și ale Taiwanului și are un climat subtropical, fiind una dintre destinațiile de vacanță preferate de japonezi.

Se numără printre cele câteva locuri minunate care au atras atenția lumii datorită cazurilor de longevitate semnalate în rândul locuitorilor săi. Și mai uimitor este faptul că pe lângă o viață lungă, oamenii au și o stare foarte bună de sănătate. Studiile realizate au arătat că oamenii de aici sunt mult mai puțin afectați de bolile cardiovasculare, cancer, Alzheimer sau osteoporoză, decât locuitorii din alte zone ale globului. Desigur, clima blândă, activitățile fizice zilnice (oamenii se deplasează doar pe jos sau cu bicicleta) sunt factori care contribuie la o stare de sănătate bună, însă cercetătorilor care au aprodundat studiul acestor cazuri le-a atras atenția în special modul de alimentație al locuitorilor de aici, diferit în multe privințe de cel al japonezilor.

Cele mai importante alimente

În Okinawa, oamenii mănâncă de trei ori pe zi, iar masa cea mai importantă este prânzul. Își cultivă singuri legumele și își aduc pește și fructe de mare. Masa de prânz se compune în general din ”crudități sau o supă, de obicei un fel de zeamă (”dashi”) de ”miso” (pastă de soia), pește și alge nori, asezonată cu tofu, alge wakame și legume de sezon”. Legumele crude sunt produse de o importanță majoră în regimul lor, de aceea ei le servesc chiar și după mesele principale, în porții mici, fie opărite, fie gătite la aburi sau în wok.

Printre cele mai folosite legume în Okinawa se numără castraveții, varza, mugurii de bambus, napii, morcovii sau ciupercile. Goyas este un soi de dovleac cu gust ușor amar, iar alimentul cel mai des preparat de ei este ”champuru”, ”un amestec de legume de sezon pregătite sote cu tofu și/sau cu ouă, în care se mai adaugă, uneori, pește sau carne de porc”.
Produsele pe bază de soia sunt foarte populare aici și se consumă cu legume proaspete sau leguminoase uscate. Iată-le pe cele mai importante:

tofu – brânza de soia,
miso – o pastă sărată, pregătită din fasole de soia, orez și sare grunjoasă,
natto – un condiment pe bază de soia fermentată și care seamănă la gust cu brânza,
sosul de soia – un alt condiment sărat din soia fermentată. Fructele de mare și peștele sunt consumate de trei-patru ori pe săptămână, fie crude, fie sub formă de sushi, fie în tocane sau ciorbe.

Carnea se consumă foarte rar. Ciudat este faptul că locuitorii din Okinawa mănâncă puține fructe, întrucât nu prea sunt cultivate pe insulă.
Muriel Levet a sintetizat în lucrarea sa ”Oameni fără boli” câteva reguli de bază din regimul alimentar al locuitorilor din micuța insulă japoneză. Din acestea, fiecare dintre noi își poate alege și adapta la stilul propriu de alimentație ceea ce consideră util și de ajutor.

sos de soia

1. Hrana este considerată un medicament (”Nuchi gusui”)

Cel mai important rol al hranei e de a ne asigura energia. În plus, alese cu grijă, alimentele ne păstrează starea de sănătate și ne feresc de anumite boli: cardiovasculare și cerebrovasculare, cancer, osteoporoză, artrită, boli oculare, obezitate și altele asociate unui stil alimentar deficitar. Oamenii din Okinawa își aleg alimentele în special după proprietățile lor de susținere a funcțiilor organismului și după puterea de vindecare. Vorbim despre alimente care conțin antioxidanți, calciu și minerale indispensabile, grăsimi mononesaturate și polinesaturate, acizi grași și, bineînțeles, multe vitamine.

2. Nu îți umple stomacul cu mâncare (”hara hachi bu”)

Este o altă regulă de bază în micuța insulă japoneză. Spre deosebire de un american care consumă în jur de 2500 de calorii, un localnic din Okinawa consumă 1800 de calorii pe zi. Deși mănâncă mai mult decât alți oameni, mesele lor conțin alimente cu puține calorii, cum sunt legumele și fructele proaspete sau algele. La polul opus, alimentele cu un conținut mare de calorii sunt carnea (în afară de pește și cea slabă), brânza, mezelurile, produsele de patiserie și dulciurile.

3. Mănâncă porții mici (”kuten gwa”)

Sunt de preferat porțiile mici cu mâncare variată celor mari cu un singur fel de mâncare. Acest obicei ne poate aduce o serie de avantaje: câte puțin din fiecare înseamnă o alimentație variată, vei mânca o sigură dată din acea mâncare și vei petrece mai mult timp la masă, ”un lucru bun din punct de vedere nutrițional”.

4. Mănâncă pește și fructe de mare de mai multe ori pe săptămână

În Okinawa, aceste produse sunt consumate de 4-5 ori pe săptămână. Carnea și peștele sunt principalele surse de proteine, dar pește este de preferat, căci conține mai puține calorii și grăsimi bune pentru inimă, ajută sistemul osos și e bogat în seleniu și vitamina E. În plus, e bine ca din când în când să mănânci pește crud, căci acizii grași omega-3 nu rezistă la temperaturi înalte. Totuși, peștele crud și cel afumat poate conține bacterii sau paraziți, așa că e recomandat să fie evitat de femeile însărcinate, copii și persoane cu sistem imunitar slăbit. O alternativă e gătirea la aburi , pe grătar sau la cuptor.
fructe de mare

5. Învață să gătești sănătos

Printre exemplele date de locuitorii din Okinawa este și modul de preparare al mâncării. Fierberea prin înăbușire și fierberea la aburi se află în topul celor mai sănătoase modalități de gătit. În felul acesta, vitaminele și nutrienții se păstrează mult mai bine, la fel și gustul preparatelor. O altă metodă folosită în bucătăria asiatică este opărirea legumelor. Acestea se țin pentru scurt timp într-o oală cu apă care fierbe. Astfel, ele își păstrează gustul, culoarea, vitaminele și mineralele. Poți prepara astfel fasolea verde, mazărea, sanacul, broccoli sau conopoda.

6. Ia-ți calciu și din alte surse

Produsele lactate nu ar trebui să fie singurele tale surse de calciu. Există alimente care au un conținut și mai mare de calciu. Deși nu consumă prea multe lactate, asiaticii sunt mai puțin predispuși la probleme de sănătate cauzate de carența de calciu. Algele uscate hijiki, wakame, kombu, migdalele, varza, alunele și smochinele, boabele de soia, sardinele în ulei și mai multe tipuri de brânză (parmezan, brânza cu mucegai, brânza de vaci) sunt surse bogate de calciu și alternative pentru lapte.
Licenţa Creative Commons
„6 secrete pentru longevitate din insula japoneză Okinawa” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns