Sari la conținut

6 metode prin care poți gestiona o relație toxică

Persoanele cu un caracter toxic pot fi întâlnite oriunde: la locul de muncă, în familie, în afaceri.
Le recunoști după talentul deosebit de a provoca sentimente negative profunde. Întotdeauna au ceva de criticat, te învinovățesc, te critică în loc să te încurajeze și cer de la tine mai mult decât îți vor oferi ei vreodată.

Problema este că negativismulul lor te poate afecta chiar dacă ești o persoană pozitivă. Oamenii care cred că lucrurile nu pot fi făcute vor acționa pentru a dovedi că au dreptate. În scurt timp relația cu ei îți va consuma energia, entuziasmul și timpul, fără ca tu să îți dai seama. Acești vampiri energetici iau postura de victimă și găsesc întotdeauna un vinovat pentru problemele lor, se plâng constant, îi acuză sau îi critică pe cei care sunt mai fericiți decât ei.

Relaţia cu ei nu poate fi întotdeauna încheiată, tocmai din acest motiv trebuie să învăţam să gestionăm situaţia prin diferite metode. În rândurile de mai jos vei descoperi șase metode care pot fi atât un scut de apărare împotriva relațiilor toxice, cât și modalități eficiente de a lucra cu tine însuți.

1. Fii responsabil de tot ceea ce simți

De cele mai multe ori dorim să eliminăm de tot conflictul și mai puțin modul în care reacționăm în faţa lui. Așa cum gândurile creează realitatea, la fel și reacția noastră poate schimba relația în sine. Ești stăpânul sentimentelor tale. Prin gânduri, poți controla modul în care reacţionezi în fața unei persoane toxice. Dirijează-ți trăirile într-o direcție benefică ție: fii detașat, nu lăsa comportamentul altei persoane să te influențeze, refuză să crezi gândurile sale negative.

2. Nu te învinovăți

Cele mai multe persoane toxice au obiceiul de a da vina pe altcineva. Ei te pot manipula ușor încercând să te acuze pe tine de greșelile sau problemele lor. Crezând că aceasta este metoda prin care pot scăpa de probleme, pasează vină spre altcineva. În realitate, suntem responsabili de deciziile pe care le luăm și acțiunile pe care le facem. Așa că nu ai niciun motiv să te simți vinovat pentru decizia pe care altcineva a luat-o folosindu-şi propria minte.

3. Renunță la postura de salvator

Atunci când o persoană se plânge avem tendința de a deveni salvatorul lui. Este bine să îi ajutăm pe ceilalţi să depăşească momente dificile însă totul în limitele puterilor noastre. Fiecare persoană are propria lui viață. Problemele pe care alții le au nu apar întâmplător, ele sunt trepte în evoluția lor. Atât timp cât tu devii salvatorul altora și preiei problema lor, le iei șansa de a evolua și de a învăța lecția pe care viața le-o oferă. Îi vei ajuta pe moment. Pe viitor problema va reapărea, iar ei vor apela din nou la ajutorul tău. Detașează-te și lasă-i să evolueze, indiferent cât de mult se plâng.

4. Setează limitele conversației

Setarea limitelor nu înseamnă să îl faci pe celălalt să își schimbe comportamentul, ci doar să te respecți pe tine însuți. Cu alte cuvinte, nu mai permite celuilalt să se plângă, să te acuze, să te învinovățească. Probabil asta îi va da impresia că ești indiferent, că nu îți pasă de problemele lui. În realitate însă faci un bine atât lui cât și ție. Îl ajuți să nu mai alimenteze acel sentiment dăunător și te protejezi pe tine în fața lucrurilor negative. Spune-i pur și simplu că vrei să schimbi subiectul, întreabă-l care sunt părțile bune în toată povestea lui, întreabă-l ce lucruri frumoase vrea să experimenteze în acea zi sau pur și simplu evită să mai porți acea conversație.

5. Oferă iubire și compasiune

Persoanele toxice sunt copii cu multe răni ascunse. Cel mai probabil oamenii care au un comportament toxic au avut o copilărie lipsită de dragoste, înțelegere și afecțiune. Comportamentul lor reflectă credințele care le-au marcat viața și copilăria. Vindecarea lor poate începe odată cu înţelegerea, compasiunea și dragostea ta. Trimite-le gânduri de iubire, imaginează-ți că dragostea și energia ta pozitivă îi îmbrățișează, îi încălzește și se așază în sufletul lor.

6. Învață lecția acestei experiențe

Relațiile din viața ta apar pentru a spune ceva despre tine însuți. Sunt oglindiri ale gândurilor tale și moduri prin care îți poți vindeca anumite credințe din trecut. Întreabă-te ce aspect al personalității tale ar fi putut atrage acea relație. Poate că universul te atenţionează că ești neîncrezător în forțele tale, poate vrea să te învețe cum să te detașezi de problemele altora și cum să refuzi lucrurile pe care nu vrei să le faci.

Oricum ar fi, în spatele relațiilor toxice pe care nu le poți încheia, stau lecții pe care sufletul tău le are de învățat pentru a evolua. Atunci când lecția va fi înțeleasă relația se va dizolva de la sine și se va încheia în cel mai potrivit mod cu putinţă.

Te-ar putea interesa și:

Eliberarea de sub dominația gândurilor: tehnici și beneficii

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns