Sari la conținut

Ce este starea Theta și ce beneficii obținem când o accesăm

Theta este o stare a creierului în care creativitatea ajunge la cele mai înalte niveluri, iar subconștientul atinge punctul maxim de sugestibilitate. În această stare se poate ajunge și rămâne pentru mai multe minute prin meditație profundă, de obicei după ani îndelungați de practică, deoarece este caracteristică momentului premergător somnului. Asta explică faptul că fără practică sau tehnologii de stimulare mentală (click aici pentru detalii) trecerea prin Starea Theta este doar fugitivă, de ordinul secundelor sau chiar fracțiunilor de secundă.

Caracteristicile și beneficiile zonei Theta

Este o stare de relaxare profundă, folosită în hipnoză și în timpul somnului REM.
În starea Theta, undele cerebrale au o frecvență de 4-7 cicluri pe secundă. Cum precizam și în introducerea textului, pentru a atinge și menține conștient o astfel de stare sunt necesare câteva ore bune de meditație.

Undele Theta ne permit accesul la subconștient, locul în care sunt păstrare amintirile, plăcute și neplăcute. Așadar, ni se permite accesul în cel mai intim și mai dureros loc al nostru, întrucât toate emoțiile negative pe care nu am dorit să le digerăm au fost ascunse în subconștient. Iar în anumite momente, când suntem cel mai vulnerabili, ele își pot arăta colții. Pentru a înțelege o astfel de stare foarte puternică, unii specialiști au asociat-o cu transa în care intră copiii atunci când joacă un joc video.

1.Atingerea unui nivel profund de relaxare
S-a observat că persoanele care ating în mod regulat și controlat starea Theta au un mai bun control asupra stărilor de anxietate, stresului și nevrozelor. Explicația constă în faptul că, prin creșterea activității undelor Theta, se ajunge la un control mai riguros al gândurilor și, implicit, sunt mai relaxate.

2. Abilitatea de a reprograma creierul
Theta este poarta către subconștient. Aici ne putem schimba unele dintre cele mai profunde convingeri inconștiente sau debloca blocaje emoționale, folosind sugestii și paternuri pozitive. În starea Theta, creierul este extrem de receptiv la sugestii și idei noi. Iar datorită acestor calități, ne putem reprograma creierul (afla mai multe aici). Aceasta înseamnă că putem să schimbăm un obicei nociv sau corecta un comportament alimentar nesănătos (de exemplu, mâncatul în exces).

3. Concentrare maximă
Hyperfocusul este un fenomen care poate fi experimentat numai în Theta. Oamenii cu o activitate intensă a acestor unde pot sta concentrați foarte mult timp fără să fie distrași de la ceea ce fac indiferent de ce se întâmplă în jurul lor. Totodată, starea Theta permite și învățarea unei cantități mari de informații într-un timp mult mai rapid decât s-ar întâmpla în starea Beta a creierului, de exemplu.

4. Îmbunătățește memoria pe termen lung
Pe măsură ce activitatea undelor Theta crește, va crește și abilitatea creierului de a reține și de a stoca amintirile pe termen lun. Hipocampul, o parte a creierului implicată în procesarea memoriei și stocarea amintirilor, are un ritm normalizat al undelor Theta care trec prin această zonă. Terapeuții induc pacienții în această zonă pentru a putea accesa informații, resurse și amintiri care facilitează și accelerează vindecarea emoțională, psihică sau fizică a creierului.

5.Dizolvarea blocajelor emoționale
Undele Theta sunt asociate cu emoțiile puternice. Uneori însă, din cauza activității intense a undelor Beta putem avea blocaje emoționale, adică nu ne putem exprima emoțional așa cum am dori și ar fi sănătos. De aceea, pe măsură ce undele Theta se întăresc, devenim capabili să ne înțelegem mai bine emoțiile și totodată să ne simțiți conectați emoțional cu ceilalți. Acest lucru se reflectă într-un nivel mai bun al sănătății.

6. Sporește intuiția
Ți s-a întâmplat vreodată să mergi pe mâna intuiției și să iei o decizie foarte bună care te-a surprins? Pe măsură ce activitatea undelor Theta crește, se amplifică și conexiunea cu Sinele, fiind astfel capabili să facem alegeri sănătoase cu privire la binele nostru cel mai înalt. De asemenea, undele Theta au fost asociate cu o conexiune spirituală profundă. Acestea oferă o conștiință spirituală sporită și o înțelegere profundă a fenomenelor sacre. De altfel, multe fenomene spirituale și psihice sunt experimentate în această stare.

7.Stimulează sistemul imunitar
Vindecarea trupului și a minții sunt accelerate atunci când creierul are o intensă activitate a undelor Theta. Stresul și anxietatea duc la eliberarea de substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi cortizolul, care slăbesc sistemul imunitar. Creșterea activității undelor cerebrale Theta poate stimula întărirea imunității prin eliberarea de substanțe chimice prietenoase, endorfinele.

 

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns