Sari la conținut

Râsul, cel mai bun medicament pentru durere și stres

 

Umorul este contagios. Râsul este mult mai contagios decât orice tuse, strănut, sau viroză. Când râsul este împărtășit, se leagă prietenii, iar oamenii trăiesc stări de fericire, bucurie și prietenie. Hohotele de râs declanșează, de asemenea, modificări fizice sănătoase în organism. Umorul întărește sistemul imunitar, crește energia, diminuează durerea, și te protejează de efectele nocive ale stresului. Așadar, râsul este cel mai bun medicament, mai ales că este distractiv, gratuit și ușor de utilizat.

”Simțul umorului este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le ai pentru a te asigura că starea de spirit și cea emoțională spijină întru totul sănătatea organismului”, spune Paul E. McGhee.

Nimic nu funcționează mai eficient decât râsul

Râsul este un antidot puternic la stres, durere și conflict. Nimic nu funcționează mai bine și mai eficient în a restabili echilibrul organismului decât un râs bun și sănătos. Umorul luminează poverile, retrezește încrederea, te conectează cu ceilalți, îți conferă instantaneu o stare pozitivă și o privire mai optimistă asupra prezentului.

Având o așa mare putere de vindecare și de regenerare, râsul este o resursă extraordinară pentru a depăși problemele, a consolida relațiile și a menține sănătatea fizică și psihică.

Astfel, iată câteva sugestii pentru care râsul este benefic pentru sănătate:

 • Râsul relaxează întregul corp. Un râs bun, copios reduce tensiunea fizică și stresul, lăsând mușchii relaxați aproximativ 45 de minute.
 • Întărește sistemul imunitar. Hohotele de râs reduc hormonii de stres și cresc celulele sistemului imunitar și anticorpii care luptă împotriva infecțiilor, îmbunătățind, astfel, rezistența la boli.
 • Râsul declanșează eliberarea de endorfine, substanțe chimice naturale care dau bună dispoziție organismului. Endorfinele promovează sentimentul de bunăstare și pot calma temporar durerea.
 • Protejează inima. Hohotele de râs îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și crește fluxul, lucruri care pot proteja împotriva unui atac de cord sau a altor probleme cardiovasculare.

Râsetele și umorul te ajută să-ți menții sănătatea emoțională

Hohotele de râs te fac să te simți bine. Cu siguranță ai observat că sentimentul pe care îl ai atunci când râzi rămâne în mintea și în corpul tău momente bune după ce ai încetat să mai râzi. De aceea, se spune că umorul te ajută să ai o atitudine pozitivă, optimistă, mai ales în situațiile dificile, precum dezamăgiri sau pierderi. Mai mult, râsul îți dă putere și curaj să găsești noi resurse de sens și speranță în viitorul tău. Chiar și în cele mai pline de stres situații, un simplu zâmbet te poate face să te simți mai bine. Și cum acesta este contagios, chiar și numai la auzul unuia, creierul tău reacționează.

Iată care sunt conexiunile între râs și sănătatea mintală:

 • Hohotele de râs dizolvă emoțiile dureroase, reducând la maximum stările de anxietate, supărare și tristețe.
 • Râsul te ajută să te relaxezi și să-ți încarci bateriile. El reduce stresul și crește energia, permițându-ți să rămâi concentrat și să realizezi mult mai multe.
 • Umorul schimbă perspective. Îți permite să vezi situațiile dintr-o perspectivă bună, mai puțin amenințătoare. O perspectivă plină de umor creează o distanță psihologică, care te poate ajuta să eviți stările de copleșire.

Beneficiile sociale ale râsului

Râsul este unul dintre cele mai eficiente instrumente în păstrarea relațiilor. E adevărat că toate emoțiile construiesc legături puternice în ceea ce privește relațiile de durată, însă hohotele de răs mai au un punct forte, acela că oferă bucurie, fericire și vitalitate. De asemenea, umorul este o modalitate puternică și eficientă de a vindeca resentimente, dezacorduri și dureri. E știut faptul că râsul este capabil să unească, și chiar a făcut acest lucru, în cele mai dificile perioade.

Dacă adaugi relației tale de iubire umor și situații amuzante, cu siguranță te vei putea lăuda cu o relație plină de satisfacții. Beneficiile umorului și a râsetelor îți permit să fii mai spontan, să te eliberezi de inhibiții, să-ți exprimi adevăratele sentimente și să te simți confortabil cu cei din jur.

cuplu fericit

Condimentează-ți viața cu umor și râsete

Râsul este dreptul nostru din naștere, este o parte naturală a vieții. Sugarii încep zâmbind în primele săptămâni de viață și râd cu voce tare în primele luni de la naștere. Chiar dacă nu ai crescut într-o familie în care râsul să fi fost un sunet comun, poți învăța să râzi în orice etapă a vieții.

Iată câteva căi prin care poți începe:

 • Zâmbește. Zâmbetul este începutul râsului și, ca și acesta, zâmbetul este contagios. Specialiștii în terapia prin râs susțin că este posibil să râzi, chiar dacă nu se întâmplă nimic amuzant în jurul tău. Același lucru este posibil și în cazul zâmbetului.
 • Numără lucrurile pozitive. Fă o listă cu lucrurile pozitive din viața ta. Simplu fapt că le pui pe o listă, te ajută să te detașezi de întâmplările negative și te vei surprinde zâmbind în timp ce îți amintești.
 • Când auzi râsete, îndreaptă-te spre acel loc. Alege să stai în preajma oamenilor care râd și întrețin atmosfera. Te vei contagia cu bună dispoziție și umor și vei uita de toate problemele.
 • Presară umor în conversații. O glumă bună sau o întâmplare haioasă destind atmosfera și aduc zâmbetul pe buzele tuturor. Conversația devine mai relaxată și participanții mai deschiși și mai pozitivi.

Cum să-ți dezvolți simțul umorului

O caracteristică esențială care te ajută să râzi este aceea de a nu te lua prea în serios. Cu toții cunoaștem topologia omului care ia totul în serios și nu gustă nicio glumă. Nu, așa nu trebuie să fii. Bineînțeles, există unele evenimente care în mod evident nu pot fi luate în râs, însă în cele mai multe situații din viața noastră nu există sentimente copleșitoare de tristețe sau bucurie.

Iată câteva trucuri prin care să privești partea luminată a situațiilor:

 • Râde de tine. Savurează momentele jenante și fă haz de necaz. Privește cu umor situațiile penibile. Acest lucru te ajută să-ți îmbunătățești atât starea ta de spirit, cât și pe cea a celor din jurul tău.
 • Înconjoară-te de lucruri amuzante. Pune un bilețel cu o față zâmbitoare pe birou, o fotografie cu tine sau apropiații tăi în situații amuzante sau o jucărie care-ți amintește de copilărie.
 • Păstrează lucrurile în perspectivă. Multe lucruri în viață sunt în afară puterii tale de control, cum ar fi comportamentul altor persoane. De aceea, nu încerca să iei totul pe umerii tăi. Va fi o încercare nesănătoasă și neproductivă.
 • Gestionează corect stresul. Acesta este un impediment major în ceea ce privește umorul și râsul. Urmărește comportamentul copiilor și imită-i. Câteodată, chiar simpla observare a lor îți îmbunătățește starea de spirit.

fetita zambind

 

Folosește terapia prin râs pentru a depăși provocările și a-ți schimba viața

Capacitatea de a râde, de a te distra, nu numai că-ți face viața mai plăcută și mai relaxantă, dar, de asemenea, te ajută să-ți rezolvi mai ușor problemele, să te conectezi cu alții și să fii mult mai creativ. Oamenii care reușesc să-și condimenteze viața cu umor și zâmbete sunt mai deschiși la tot ceea ce este nou și mai hotărâți să-și rezolve problemele.

Viața te pune în fața unor provocări prin care fie scoate tot ce e mai bun din tine, fie te utilizează ca pe o jucărie. Atunci când tu devii problema, și iei totul prea în serios, îți va fi greu să gândești dincolo de granițe și îți va fi și mai greu să iei deciziile corecte. Însă atunci când te joci în mod creativ cu problemele, poți să transformi totul într-o oportunitate pentru învățare și creștere.

Joaca cu problemele este o chestiune naturală pentru copii, susțin specialiștii. Atunci când sunt confuzi sau le este teamă, ei au capacitatea de a-și integra problemele într-un joc. Acest lucru le conferă un sentiment de control și o oportunitate de a experimenta noi soluții. Încearcă și tu un astfel de joc și rezultatul va fi pe măsură.

Dacă râsul, umorul și jocul vor deveni părți integrante ale vieții tale, creativitatea va înflori și vei avea parte de experiențe inedite alături de prieteni familie și cunoscuți. Râsul îți oferă o altă perspectivă asupra vieții, una din care să poți vedea părțile ei bune și luminoase.

Licenţa Creative Commons
„Râsul, cel mai bun medicament pentru durere și stres” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Etichete:

Lasă un răspuns