Sari la conținut

10 motive pentru care te simți obosit tot timpul

Te simţi obosit mai mereu, deși încerci să-ți păstrezi un ritm echilibrat de viață? Mulţi oameni trec prin aceeași situație. Este un semn al vremurilor pe care le trăim, solicitante și aglomerate.
Regenerarea organismului și recăpătarea energiei pot fi mai simple decât îţi imaginezi. Începe prin a observa dacă recunoști la tine unul sau mai multe dintre cele 10 motive esenţiale care conduc la oboseală cronică (exceptând cazurile în care oboseala survine din cauze mai grave deja diagnosticate de către medicul tău).

Cele mai comune motive pentru care te simţi obosit aproape tot timpul sunt legate de obiceiurile cotidiene.

1. Nu faci exerciţii fizice! A nu face exerciţii fizice cu scopul de a-ţi „conserva” energia este o greşeală pe care o facem aproape toţi. Una care se întoarce împotriva noastră. Într-un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Georgia, un grup de adulţi sedentari, dar sănătoşi, au efectuat exerciţii uşoare cu o frecvenţă de trei zile pe săptămână, câte 20 de minute. După şase săptămâni, participanţii au declarat că se simt mai energizaţi şi mai puţin obosiţi. Exerciţiile regulate stimulează forţa şi rezistenţa, ajută sistemul cardiovascular să funcţioneze mai eficient şi oferă ţesuturilor oxigen şi substanţe nutritive. Aşa că, data viitoare când vrei să leneveşti pe o canapea, fă-ţi curaj şi ieşi la o plimbare prin parc. Nu vei regreta.
pahar cu apa

2. Nu bei destulă apă! Deshidratarea provoacă o reducere a volumului de sânge, ceea ce face ca sângele să fie mai gros. Acest lucru face ca inima ta să nu mai pompeze atât de eficient, reducând viteza cu care oxigenul şi substanţele nutritive ajung la muşchi şi la organe. Pentru a calcula simplu care este cantitatea zilnică necesară de fluide pe zi, ia greutatea ta în kilograme, împarte-o la doi şi bea atâtea pahare de apă.

3. Nu consumi suficiente alimente bogate în fier! Deficitul de fier te face să te simţi, iritat, obosit, slab, fără putere de concentrare. Oboseala apare din faptul că muşchii şi celulele primesc mai puţin oxigen. Pentru a menţine un nivel constant de fier în organism trebuie să consumi carne roşie, fasole, linte, gâlbenuş de ou, legume cu frunze verzi sau nuci. Combinate cu alimente bogate în vitamina C, absorţia fierului se va face mai uşor.

4. Eşti perfecţionist! Străduindu-te ca totul să fie perfect, deşi, hai să recunoaştem, nu prea există aşa ceva, ajungi să lucrezi mult mai mult decât poate organismul. Îţi stabileşti obiective nerealiste, extrem de greu de realizat, dacă nu imposibil, şi care nu-ţi aduc niciun sentiment de satisfacţie. De aceea, e bine să stabilești limite în ceea ce priveşte munca. La fel de important e să stabileşti şi cât timp aloci proiectelor, dar şi ţie însuţi.

5. „Aştepţi să cadă drobul de sare!” Dacă de fiecare dată când îţi sună telefonul de serviciu, tu te aştepţi să fii concediat, sau dacă nu te plimbi cu bicicleta de frică să nu faci un accident, atunci cu siguranţă faci parte din categoria super-pesimiştilor. Această anxietate te epuizează psihic. De aceea, ar fi bine să înveţi câteva tehnici de respiraţie sau să practici meditaţia. Tehnici rapide și super eficiente pentru relaxare profundă sunt incluse în cartea Relaxarea instantanee, un ghid practic pentru vindecarea stresului prin liniştirea rapidă a minţii şi detensionarea corpului. Ele te pot ajuta să te relaxezi şi să iei lucrurile aşa cum sunt. Atitudinea mentală este un factor major în starea de sănătate a întregului organism.

6. Sari peste micul-dejun! Alimentele pe care le consumi sunt ca un combustibil pentru corpul tău. În timpul nopţii, organismul continuă să le consume pentru a menţine ritmul de pompare al sângelui şi a păstra fluxul de oxigen. De aceea, dimineaţa e necesar să reumpli corpul cu aşa numitul combustibil. Sărind peste micul-dejun, organismul rămâne fără „cărbuni”, iar focul nu mai poate fi pornit. De aici şi lipsa de energie şi starea de oboseală permanentă.

7. Mănânci mâncare de tip fast-food! Alimentele pline de zahăr şi carbohidraţi simpli nu fac decât să crească indicele glicemic şi prin urmare să ţină ridicat nivelul de zahăr din sânge. Rezultatul? Oboseală garantată, energie slabă, lipsă de concentrare şi dureri de cap.
fast food
8. Nu ştii să spui NU! A fi o persoană serviabilă poate fi şi un dezavantaj. Consumi energie şi timp în detrimentul propriei persoane. De aceea, învaţă să mai foloseşti şi negaţia NU. Dacă eşti rugat să lucrezi şi sâmbăta, nu eşti obligat să spui Da. Fii atent la organismul tău și oferă-i odihnă atunci când are nevoie. Rezervele de energie se epuizează repede dacă tragi de tine și nu le reîncarci în mod constant.
9. Eşti dezordonat! O casă sau un birou dezordonat te epuizează prin limitarea capacităţii de concentrare. Aşa că, la sfârşitul zilei, asigură-te că laşi totul în ordine. Un studiu efectuat la Universitatea Princeton susţine că un birou organizat sau o casă curată oferă psihicului un confort excelent pentru a începe o nouă zi.

10. Munceşti şi în concediu! Verificarea e-mailului, când tu ar trebui să te relaxezi la piscină sau la munte, pune presiune, fără să-ţi dai seama, pe tine şi pe psihicul tău. Iţi ia din energie şi te oboseşte. Respectă-ți timpul liber! Acest obicei te încarcă cu vitalitate și energie pozitivă.
Oboseala este „boala” secolului în care trăim. Ea afectează în egală măsură, atât femeile , cât şi bărbaţii şi, deseori este ignorată până când organismul cedează și apare boala. Fiind atent la motivele descrise, chiar şi numai la câteva dintre ele, şi încercând să le elimini, îţi vei îmbunătăţi starea de sănătate, crescându-ți nivelul de energie. Ai grijă de tine. Nimeni altcineva nu o poate face în locul tău.
Licenţa Creative Commons
„10 motive pentru care te simți obosit tot timpul” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire – Distribuire-în-condiţii-identice 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns