Sari la conținut

10 plante reconfortante pentru un aer mai curat în căminul tău

 

Chiar dacă afară totul pare gri și fără viață, în casă înconjoară-te de cât mai mult verde. Atât pentru plăcerea ochilor, cât și pentru sănătatea ta. Căci, alese cu grijă, plantele de apartament curăță aerul din încăpere de toți poluanții dați de produsele de curățare, fum de țigară, vopsele (plus altele) și îți oferă oxigen.

 

1. Iedera

Este în fruntea clasamentului. Are calități deosebite de filtrare a aerului, îndepărtând benzenul și formaldehidele, substanțe emanate de vopsele și de produsele de curățat, dar și de cerneală, material plastic sau fum de țigară. Chiar dacă e o plantă folosită cu precădere pentru zonele exterioare, există și specii care nu se întind așa mult și pot fi ținute în casă. Nu te grăbi să îi faci loc la fereastră, pentru că nu are nevoie de prea multă lumină, se dezvoltă frumos chiar și în locurile mai umbroase. Iedera sălbatică curăță foarte bine aerul umed.iedera

2. Aloe vera

A devenit o plantă de apartament destul de răspândită. E ușor de întreținut și pe lângă multiplele avantaje pe care le are gelul pur din frunze (pentru arsuri, tăieturi și în general pentru îngrijirea pielii), e o alegere excelentă pentru purificarea aerului din locuință. Plaseaz-o într-un loc cu lumină, de preferat pe pervaz și nu o uda prea mult și des. Nu e pretențioasă și poate fi o plantă ideală pentru bucătărie.

aloe vera

 

3. Ficusul

Ficus Benjamina și Ficus Elastica. Iată două specii cu o putere extraordinară de a curăța aerul de toxine și poluare. Ficusul e frumos și cochet, cu frunze de un verde intens, are nevoie de lumină, însă nu îi merge bine în soare direct. Nu îl uda în exces. Când începe să piardă frunze, înseamnă că ceva nu îi e pe plac: fie are prea multă apă, fie îi lipsește lumina, fie stă în frig.

ficus benjamina

 

4. Planta șarpe

Purifică și îmbunătățește considerabil calitatea aerului. Vrei să dormi mai bine și să ai un aer curat toată noaptea? Pune-ți în dormitor această plantă, pentru că, spre deosebire de altele, aceasta elimină dioxidul de carbon și emană oxigen în timpul nopții. Se dezvoltă bine chiar și în camere cu lumină scăzută.

planta sarpe

 

 5. Planta păiajen (voalul miresei)

E și ea destul de întâlnită în apartamente și arată foarte bine în ghivece atârnate. Nu e pretențioasă și se adaptează bine și în locurile mai întunecate. Curăță aerul de benzeni și reușește să absoarbă până la 90% din formaldehyde, monoxidul de carbon și diverși alți poluanți. O poți pune și în baie, căci îi place aerul umed.

planta paianjen _ voalul miresei

 

6. Scindapsus aureus

E foarte bună în combaterea formaldehidei și curățarea aerului. E o plantă care rezistă foarte bine și în locuri întunecate, chiar camere fără lumină, păstrându-și frumusețea și frunzele verzi. Cu aceste două calități- capacitatea depoluantă și calitatea de a rezista în locuri întunecate – specialiștii o recomandă pentru garaje, unde calitatea aerului e slabă.

Scindapsus aureus

 

7. Spathiphyllum sau crinul păcii

În băi, balcoane închise sau alte încăperi cu umiditate crescută, această plantă e ideală, căci acționează rapid împotriva sporilor de mucegai. Nu are nevoie de prea multă lumină ca să reziste și să se dezvolte. Lumina devine o condiție esențială atunci când îți dorești ca planta să facă și flori.

Spathiphyllum

 

8. Crizantema

Vrei o plantă plină de flori care să păstreze și un aer curat în locuință? Ia-ți o crizantemă și va curața aerul de vaporii și solvenții lăsați de produsele de curățare și în special de vopsea. Îngrijită corect, rezistă mult și te bucură câteva săptămâni în șir cu florile lor.

crizantema

 

9. Azaleea

Tot în categoria plantelor cu flori și rol purificator intră și azaleea. În plus, acum e momentul să îți iei una, căci se dezvoltă mai bine în sezonul rece. Are capacitatea de a absorbi formaldehidele lăsate de panourile de izolare termică și elimină amoniacul. O poți pune în bucătărie, dar nu o plasa în soare direct.

Azaleea

 

10. Palmierul Areca

E o altă plantă pe care ar trebui să o ai în vedere în acest anotimp. Și asta pentru că, pe lângă capacitățile de filtrare și de eliminare continuă a toxinelor, este un excelent umidificator, în special acum, când aerul din casă tinde să fie mai uscat decât de obicei. Asigură astfel sănătatea plămânilor și o respirație ușoară.

palmier areca

Atenție ! O parte din aceste plantele au frunze și flori toxice, care sunt periculoase în caz de ingerare. Ține-le departe de copii sau de animalele de companie.

Licenţa Creative Commons
„10 plante reconfortante pentru un aer mai curat în căminul tău” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns