Sari la conținut

10 remedii naturale eficiente pentru tuse și răgușeală

Printre cele mai neplăcute afecțiuni ale toamnei se numără tusea și răgușeala. Provocate de schimbările de temperatură și însoțite de durere în gât și alte simptome supărătoare, acestea se agravează și evoluează foarte rapid dacă nu sunt tratate corect și se ignoră sfaturile care contribuie considerabil la vindecare.

Ce faci când rămâi fără voce și tusea nu-ți dă pace?

Răgușeala e de cele mai multe ori o urmare a laringitei. Încearcă să faci un repaus vocal și evită vorbitul în șoaptă, care produce o suprasolicitare a corzilor vocale. În plus, în loc de medicamente și siropuri de la farmacie, poți merge pe remediile naturale, simple, la îndemână și ușor de preparat în casă, care după 2-3 zile reușesc să amelioreze supărătoarele simptome.

  1. Cimbrișorul – e una dintre cele mai recomandate soluții pentru laringită și răgușeală. Dintr-o linguriță de plantă uscată și 200 ml de apă fiartă, poți prepara o infuzie, pe care să o bei dimineața, cât de fierbinte suporți.
  2. Ghimbirul – curăță o rădăcină de ghimbir, taie felii subțiri și pune-le la fiert, pentru 20 de minute. Strecoară lichidul și bea-l cu înghițituri mici. Îl poți îndulci cu o linguriță de miere. E bine să bei ceai de ghimbir de trei ori pe zi, atunci când ai gâtul iritat și vocea răgușită.
  3. miere cu lamaieLămâie și miere – înainte de culcare, ia o lingură de miere în care ai pus și două-trei picături de suc de lămâie. Calmantă și antiseptică, mierea de tei în special ajută la vindecarea rapidă a răgușelii.
  4. Inhalații – vaporii calzi pot contribui la reducerea inflamației în zona corzilor vocale. Cu adevărat eficiente sunt cele cu uleiuri esențiale: fierbe mai întâi un vas cu apă, ia-l de pe foc și adaugă nu mai mult de 2-3 picături de esență. Apoi acoperă capul cu un prosop și inhalează aburul fierbinte. Cele mai folosite și de ajutor în acest caz sunt: uleiul de cimbru, de mușețel, eucalipt și mentă (dacă ai și nasul înfundat), dar și uleiul esențial de lemn de santal, cel de smirnă și cel de arbore de ceai, căci au proprietăți antibacteriene, fungicide și ameliorează durerile de gât. În cazul tusei, ajută uleiurile esențiale de arbore de ceai, tămâie, eucalipt, în inhalații făcute de două ori pe zi.
  5. Oțetul de mere – diluat, e considerat un remediu ușor de pus în practică acasă, atunci când laringita te-a lăsat fără voce. Pune o linguriță de oțet de mere într-un pahar cu apă și bea din această cantitate de trei ori pe zi. Continuă și în următoarele zile și vei observa ameliorări.
  6. Siropul de ceapă – sunt multe metode de preparare, însă una dintre cele mai simple sună cam așa: taie câteva cepe mari și pune-le la fiert, la foc mic, într-un vas cu apă. După ce apa a scăzut la jumătate și a căpătat o consistență de sirop, strecoară. Ia câteva lingurițe din sirop și pune-le într-un pahar cu apă călduță. O linguriță de miere și câteva picături de suc de lămâie îi vor da un gust mai plăcut. Sucul de ceapă e foarte puternic și trebuie consumat în doze mici. Nu este nici foarte plăcut la gust, de aceea se combină cu miere sau alt suc de legume, de exemplu de morcovi. Pentru a da într-adevăr rezultate, remediul trebuie urmat de cel puțin două ori pe zi.
  7. Infuzia de lumânărică – cunoscută și sub denumirea de ”ceaiul iernii”, lumânărica are proprietăți terapeutice importante pentru bolile aparatului respirator. Prepară o infuzie din 1-2 lingurițe de plantă uscată la o cană de apă fiartă. Lasă 10 minute, apoi strecoară și bea în jur de trei căni de ceai pe zi. De asemenea, la infuzie poți adăuga pe lângă lumânărică și flori de ciuboțica-cucului, ambele în părți egale și să bei 3-4 căni pe zi. E o combinație foarte bună pentru tusea umedă.
  8. Levănțica – o folosim pentru tusea uscată. Se prepară o infuzie din levănțică, busuioc, valeriană și talpa gâștei în parți egale și se beau 3-4 căni pe zi. De asemenea, poți face inhalații cu ulei de levănțică.
  9. Turmenic – are proprietăți antibacteriene și antiseptice, de mare ajutor în cazul infecțiilor în gât, tusei și răgușelii. Pune un praf de turmeric într-un pahar cu lapte cald și bea-l în două etape.
  10. Gargară cu ceai – se folosește infuzie fie de flori de arnică, fie de frunze de pătlagină, de sulfină sau fructe de fenicul. În lucrarea ”Plante medicinale și aromatice de la A la Z”, găsim o combinație de plante cu efecte terapeutice combinate – emoliente, dezinfectante și antiinflamatoare, astringente sau ușor analgezice – pentru prepararea unui ceai special pentru gargară. E vorba de flori de mușețel, funze de salvie, cimbrișor, frunze de nalbă, capsule de mac și rădăcină de cernețel.

macerat de plante

 

Alimentația te ajută să scapi mai repede de probleme

Hidratează-te cât mai bine, bea mai multe ceaiuri calde pe zi (salvia, smirna, crețișoara, cimbrul sunt cele mai recomandate pentru afecțiunile mai sus amintite) și consumă alimente ușoare, cu textură lichidă sau moale, cum sunt supele și piureurile.

”Pentru toate problemele respiratorii, un bol pe zi de supă de usturoi este neprețuit, de vreme ce este atât decongestionant, cât și antibacterian. Mâncați țelină, pătrunjel și frunze proaspete de păpădie pentru a crește cantitatea de urină și pentru a ajuta la eliminarea toxinelor; ceapă și praz; pește, legume, orez brun și banane pentru vitamina B; ficat, morcovi, cartofi dulci și spanac pentru conținutul lor de vitamina A; pește gras pentru proprietățiile antiinflamatoare. Renunțați la orice aliment care conține sare pentru a evita reținerea de lichide. Reduceți cantitatea zilnică de produse lactate pentru a ajuta la diminuarea formării de mucozități.” (Michael Van Straten)

Un regim alimentar corect urmat în perioada răcelilor și gripelor grăbește vindecarea. Evită condimentele iuți, conservele, băuturile spirtoase, brânzeturile fermentate și mănâncă zilnic hrean, lămâi, grepfrut-uri, mere. Ca măsuri de prevenție, Fănică-Voinea Ene recomandă consumul zilnic de propolis, polen, mărar, sfeclă roșie, miere, morcovi, usturoi și inhalații cu ulei de pin sau de levănțică – câteva picături pe o batistă și inspirate apoi pe nas și gură. Pentru indicații complete referitoare la întărirea sistemului imunitar și vindecarea bolilor prin alimentație afli din cartea Formula sănătății perfecte – Dieta alcalină, apărută la editura VIDIA.

Surse:
Ghidul sănătății tale – Michael Van Straten
Să ne tratăm singuri – Fănică-Voinea Ene
Plantele medicinale și aromatice de la A la Z – Ovidiu Bojor, Mircea Alexan

 
Licenţa Creative Commons
„10 remedii naturale eficiente pentru tuse și răgușeală” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns