Sari la conținut

4 vitamine și minerale care îmbunătățesc activitatea creierului

Dacă vrei să te menții verde până la vârste înaintate, păstrează-ți creierul mereu activ, oferă-i vitamine și minerale esențiale, îmbunătățește-ți memoria și capacitatea de concentrare și învață să previi degradarea lui și problemele ce amenință să-l afecteze odată cu înaintarea în vârstă. Iată și cele mai importante ajutoare!

1. ACIDUL FOLIC susține buna funcționare a memoriei

Acidul folic este o vitamină din complexul B, mai exact vitamina B9. Se pare că importanța ei pentru buna funcționare a creierului este destul de mare, având în vedere că lipsa ei poate duce la depresie, îngroșarea arterei care oxigenează creierul, iar un nivel redus al ei a fost semnalat la pacienții afectați de demență sau Alzheimer.
”Într-un test faimos, un om de știință a acceptat deliberat timp de trei luni un regim alimentar deficitar în acid folic. Consecințele au fost insomnie, slăbirea memoriei și iritabilitate. În mod uimitor, simptomele au dispărut la numai două zile după ce a început să ia suplimente de acid folic.” (Cum să-ți păstrezi sănătatea creierului, Jean Carper)

Mai multe studii și rapoarte au stabilit o legătură între depresie și deficitul de acid folic, iar atunci când deficitul a fost mai mare depresia a fost mai accentuată. În multe cazuri, medicamentele antidepresive nu au dat rezultate așa bune ca normalizarea nivelului de acid folic, care a ajutat la o vindecare mai rapidă. De asemenea, acesta devine din ce în ce mai important pe măsură ce înaintăm în vârstă, căci are capacitatea de a îmbunătăți considerabil memoria și de a proteja creierul ”împotriva accidentelor vasculare distructive, a atacurilor cerebrale, dar și a ”intensităților substanței albe”- anromalități cerebrale, legate de declinul cognitiv.” Acidul folic este cel mai puternic în reprimarea homocisteinei, un aminoacid vinovat de declinul mintal, demență vasculară sau atacuri cerebrale. În plus, doctorul David Snowdon susține că menținerea unui nivel optim al acidului folic apără creierul de dezastrul pe care îl provoază boala Alzheimer.
Cele mai bogate alimente în acid folic: sparanghel, broccoli, citrice, fasolea, mazărea, lintea, avocado.

broccoli

2. VITAMINA C, una dintre cele mai puternice vitamine pentru protejarea creierului

Este un puternic antioxidant care ”traversează ușor bariera sânge-creier, prezintă concentrații mari în țesutul nervos, contribuie la crearea neurotransmițătorilor , ca de exemplu dopamina, și protejează celulele împotriva pagubelor produse de radicalii liberi.” La persoanele tinere, vitamina C îmbunătățește buna funcționare a creierului, iar sucul de portocale poate să ducă la mărirea coeficientului de inteligență și îmbunătățește capacitatea de concentrare. La bătrânețe, vitamina C are rolul de a menține vitalitatea creierului, iar riscul apariției unor probleme congnitive scade pe măsură ce crește consumul suplimentelor cu această vitamină, atât de necesară. De asemenea, Vitamina C reușește să lupte împotriva atacurilor cerebrale și reglează funcția vasculară, prevenind ”formarea cheagurilor de sânge ce pot bloca vasele cerebrale. ”
Cele mai bune surse de Vitamina C: ardeii iuți și roșii, ardeii grași, conopidă, pătrunjel, cimbru, citrice, usturoi, morcovi, caise, piersici.

ardei rosu

3. SELENIU pentru bună dispoziție

Un regim alimentar bogat în seleniu are drept consecințe o bună dispoziție, mai multă energie, limpezime a minții, încredere în sine și alungă oboseala, anxietatea și depresia. Cerealele, usturoiul, carnea, peștele și fructele de mare sunt câteva dintre alimentele bogate în seleniu pe care le poți include în dietă.
”Experții recomandă o doză de 200 micrograme de seleniu pe zi pentru a vă proteja creierul și a descuraja bolile cardiace și cancerul. Dar feriți-va de dozele mari. Seleniul este unul dintre puținele suplimente care pot fi extrem de toxice.” (Cum să-ți păstrezi sănătatea creierului, Jean Carper)

fructe de mare

4. VITAMINA E previne îngroșarea vaselor de sânge

Este un antioxidant important care protejează părțile grase ale creierului de acțiunea radicalilor liberi ce deteriorează membranele exterioare ale neuronilor, îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar, reducând inflamarea și previne îngroșarea vaselor de sânge.
În studii efectuate pe pacienți cu Alzheimer, vitamina E a întârziat progresul bolii și mulți cercetători sunt convinși că aceasta ar putea preveni și încetini degenerarea creierului. Pentru că ajută într-o oarecare măsură la restabilirea sănătății carotidei, vitamina E poate fi folosită în prevenirea atacurilor cerebrale. Fiind un antioxidant puternic, protejează de efectele nocive ale radicalilor liberi care provoacă boala Parkinson, prevenind instalarea ei. Totuși, în tratarea acestei boli, vitamina E nu s-a dovedit eficientă, de aceea, experții au rămas la convingerea că este utilă în prevenire și împiedicarea progresului în stadii ușoare, însă nu și în vindecare dacă boala s-a instalat deja.

Cele mai bogate surse de Vitamina E: migdale, semințe crude, spanac, frunze de nap, ulei din germeni de grâu, ulei de cânepă, ulei de nucă de cocos, muguri de pin, avocado, pătrunhel, broccoli.

Lapte de migdale
Licenţa Creative Commons
4 vitamine și minerale care îmbunătățesc activitatea creierului de AimGroup este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .

4 comentarii la „4 vitamine și minerale care îmbunătățesc activitatea creierului”

Lasă un răspuns